forside_robuste_børn

4 spørgsmål til professoren - om opdragelse og bøger

10.10.18
Per Schultz-Jørgensen har i en menneskealder forsket og blandet sig i vilkårene for børn i Danmark.

Han har i de seneste år skrevet de populære titler: "Styrk dit barns karakter", "Robuste børn" og "Broen til det andet menneske.

Han gæster d. 23.10 Valby Bibliotek, som en del af foredragsrækken Valbytaler.dk. I  år, selvfølgelig, om 1968 og følgerne.

Hvilke bøger om pædagogik/børneopdragelse fra 1968 eller deromkring vil du fremhæve?
   C.C Kragh-Müller: Opdragelsesproblemer (1964), han satte ord på en autoritativ opdragelse, der virkelig tog et børnesyn alvorligt, samt Den blå betænkning, den kom i 1960, men den rummede et nyt børnesyn og den blev en bibel, ikke så mege i opdragelsen som i skolens undervisning.

Hvilke bøger om pædagogik/børneopdragelse i det 21. århundrede synes du er de mest interessante?
   Erik Sigsgård: Skæld ud (2002), John Halse: Den nødvendige opdragelse (2014), (og så mine egne to bøger om karakterdannelse!), det er bøger, der både har et positivt børnesyn og samtidig forsøger at find en vej til en ikke-autoritær men nødvendig opdragelse.

Hvad vil være anderledes i danskernes børneopdragelse i 2068?
     Det tror jeg er opdragelsen til selvstændighed og ansvarlighed– det er svært at se så langt frem, men alt taget i betragtning tror jeg noget væsentligt kommer til at handle om, at vi tager ansvar for kloden og civilisationen.

Hvad læser du lige nu?
     Morten Pape: Klanen

Valbytaler er et samarbejde mellem kirkerne og Valby Bibliotek. Støttes bl.a. af Valby Lokaludvalg.