5 bøger om Christianshavn

03.04.18
I anledning af Christianshavns Bogfestival og Christianshavns 400 års jubilæum har jeg udvalgt 5 bøger om vidt forskellige sider af Christianshavns spændende historie.

Tidsmaskinen på Christianshavn
af Pernille Stensgaard
Med købmandsgården Heerings Gaard som omdrejningspunkt fortæller Pernille Stensgaard om tidens forandringer på Christianshavn og i det danske samfund. Heerings Gaard var oprindeligt anlagt som bryghus, men med søkaptajn H.P. Kofoeds overtagelse i 1785 bliver gården omlagt til pakhus. Siden har familien bag likøren Cherry Heering og rederiet Heering Line anvendt palæet som internationalt hovedsæde i mere end hundrede år, før Nordea overtog bygningen i 1977.

"Historien om Heerings Gaard er en tidsrejse for både den kultur-og historieinteresserede læser -levendegjort af Pernille Stensgaard, der med sine succesrige bøger om København, Skagen og kunstmuseet Louisiana har slået sit navn fast som vores store kulturhistoriske fortæller." skrev Jan Jeppesen i Amager Bladet (21.12. 2010).

Holmen - fra flåde til folk
af Frank Allan Rasmussen
“Forfatteren fortæller med stor viden om både Holmen og den del af Danmarks historie som knytter sig dertil. Et grundigt og flot værk” skrev jeg i sin tid i lektørudtalelsen til bogen.

Bogen fortæller om Holmens og flådevæsenets historie gennem 300 år fra anlæggelsen af Nyholm i 1690'erne frem til indvielsen af Operaen i 2005. Bygninger og militære institutioner beskrives, og der berettes bl.a. om Slaget på Reden og erobringen af flåden.

Christiania : interiør
af Tami Christiansen og Karina Tengberg
Billeder og beskrivelser af indretningen i 18 boliger på Christiania. Bogen giver et indblik i boligerne i fristaden, hvor fantasi og kreativitet har fået frit spil.

Grafisk er vi er coffee table book-genren med masser af flotte fotos og et stort format. I anmeldelsen af bogen skreve Pernille Stensgaard i Weekendavisen: "De, der tror, christianitterne lever på en sten og er ligeglade med gastronomi og indretning (overklassens klassiske legepladser), vil kaste op af skuffelse. Resten vil nyde deres stil. Den strækker sig fra hvid minimalisme til rodet hygge, men det gennemgående træk er kitsch og folklore, træ og sten. Christianitterne elsker nips, rejser meget og fylder deres hjem med tibetanske lykketegn, stammemasker, portugisiske lamper, håndudskårne forgyldte trædøre fra Indonesien, sengetæpper fra Timbuktu etc. De er ikke bange for farver som det trendsættende lag udenfor, der indretter deres hjem som kridhvide kunstgallerier."

Dansk guldalder eller Oprøret i tugt-, rasp- og forbedringshuset i 1817
af Jens Engberg
I 1817 rejste fangerne i tugt,- rasp,- og forbedringshuset på Christianshavn sig til oprør mod myndighederne. Anført af Slaglille-Fanden, Søren Gammelmand, Mestertyven, Vovehals, Pumpe-Kathrine, Smukke Kirstine, Kunigunde og Pjalte-Ane forberedte fangerne sig. De gravede gange og lavede trægeværer for at bluffe sig gennem byen. Jens Engberg fortæller om datidens proletariat og oprøret i tugt- og forbedringshuset på Christianshavn.

Christianshavn : købstaden i hovedstaden
af Steffen Linvald
Steffen Linvald (1914-1991), chef for Københavns Bymuseum fra 1952-1979, har skrevet flere bøger og artikler om Christianshavn. Bogen "Christianshavn : købstaden i hovedstaden" er fra 1984.

Bogen giver det man kan kalde en nøgtern beskrivelse af Christianshavn.

Mere inspiration til læsning om Christianshavn kan du finde på Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv liste Litteratur om Christianshavn.

Nyhedsbrevet Bag om København