5 film om København

26.04.18
På Filmcentralen - Danmark på film er der en masse gode film om København. Som en lille smagsprøve på hvad du kan finde, har jeg udvalgt fem film om København.

En by ved navn København
En lidt skæv film der maleriske enkeltheder fremhæver poesien i det almindelige hverdagsliv, som det udfolder sig på gaden, i havnen, i sociale institutioner, forlystelsesparker osv. Filmen blev nomineret til en Oscar for bedste korte dokumentarfilm i 1961.
Filmen er instrueret af Jørgen Roos (1922-1998) der var en af de fornemste repræsentanter for dansk dokumentarisme, og han var derfor også en skattet ambassadør for dansk film i udlandet, hvor hans film indbragte mange priser.
Det er i øvrigt Osvald Helmuth der er speaker på filmen.

København paa Kryds og Tværs 1934
Byen vågner: den første sporvogn kører, aviser og mælk bringes ud, skraldebøtter tømmes, fortove spules, børn køres til vuggestuen, arbejderne sejles ud til værfterne fra Nordre Toldbod, fisketorvet på Gl. Strand, morgenkaffen indtages på gaden. Kødbyen, Halmtorvet, Grønttorvet. Cykelbyen København. Kong Chr. X. på morgentur. Børn og unge strømmer til skole, etc.
Det er en stumfilm med nyd de levende billeder af byen som den tog sig ud i 1930’erne.

Fra filmen København paa Kryds og Tværs 1934

Det København, der forsvinder
Skildring af de smukke og maleriske huse i saneringskvarteret i Borgergade, Adelgade og Dronningens Tværgade, der var idyller omkring 1750, men nu er blevet så uhygiejniske og brandfarlige, at de bliver dømt til nedrivning.
Instrueret af Gunnar Robert Hansen der også speaker.
Når vi er ved det forsvundne København, vil jeg anbefale bogen Byen der forsvandt af Allan Mylius Thomsen.

København - en by i forvandling
En film, der forsøger at lade byen København fortælle sin egen historie, som den afspejles i et bykvarter, i de enkelte bygninger og i deres udsmykninger. Ved at påvise fortidens mønster i nutidens bybillede anskueliggør filmen kontinuiteten i byens forvandling gennem tiderne.
Filmen er instrueret af Helge Ernst der også er ansvarlig for manus.

Mennesker i København
De sociale forhold i København under Den første Verdenskrig - især vinteren 1917-18, da der var knaphed på varer i byen på grund af den tyske, uindskrænkede ubådskrig.
Filmen er instrueret af Nicolai Lichtenberg, Finn Løkkegård og Leif Nerlov.

Er du interesser i forholdene i hovedstaden under 1. Verdenskrig, så se temaet København under 1. Verdenskrig.

Filmcentralen - Danmark på film er en webportal på Det Danske Filminstituts streamingsite Filmcentralen.dk. "Danmark på film" rummer dokumentariske film fra hele landet i perioden 1899-1995. Der er mere end 1000 filmklip fordelt ud over et interaktivt danmarkskort, så du kan finde klip fra byer og egne, du interesserer dig for. Desuden kan du finde film ved at søge på årstal og emneord
Filmcentralen - Danmark på film har mange spændende film om København.