Albert Sánchez Piñol: Kold hud

31.03.10
En ung mand skal tilbringe et år på en ø og foretage meteorologiske opmålinger. På øen er udover denne "atmosfæriske officer" kun yderligere et menneske - fyrpasseren.

Optakten ligner en klassisk gyser - måske endda, som udgangspunkt, med mindelser til klassiske ungdomsbøger af Jules Verne...
Det viser sig hurtigt at intet er helt som det burde være, og mange atmosfæriske optegnelser bliver det ikke til for vor navnløse hovedperson.
Den atmosfæriske officer som egentlig skulle afløses er tilsyneladende sporløst forsvundet - og fyrpasseren er i sin ensomhed blevet temmelig sær, grænsende til gal, og af udseende nærmest en vildmand.
Trods dette udgangspunkt, der ville have taget lysten til at blive fra de fleste, vælger vor helt at lade skibet sejle og blive på øen med perspektivet, at afløsning først sker om et år.
Det viser sig hurtigt at tilværelsen er en daglig kamp for overlevelse - en slags halvt menneskelige havmonstre med frøansigter invaderer øen hver nat og forsøger at slå de to beboere ihjel. De natlige kampe bliver barskere og mere desperate dag for dag.
En overraskelse er det også at den vilde mand i fyret har en "Fredag" boende - af temmelig spektakulær karakter: Et kvindeligt havmonster som han i en eller anden grad har tæmmet - og som kommer til at betyde mere og mere som handlingen skrider frem.
Bogen kan sagtens læses som en kulørt gyser men den er meget mere end det! Den er også en fabel om mødet med det fremmede, både udvendigt og i sjælen. Kan man overleve hvis man overvinder sin dybe modvilje mod det man frygter allermest?
Læs den selv - og stift samtidig bekendtskab med noget så relativt sjældent på disse kanter som katalansk litteratur!!

for at skrive en kommentar.
Materialer