Aprils krimihighlights: Amishmord, sublim historisk gru og en dansk John Le Carré?

09.04.21
Krimiredaktør Rikke guider til aprils bedste krimier.

Aprils krimihøst byder på sidste nye bind om Kate Burkholder, en af de bedste svenske krimier endnu udgivet (det siger ikke så lidt) samt et bud på den danske John Le Carré.

 

Nye bind i serier:

Armishmordene fortsætter

Imponerende 12. bind om den dygtige politichef Kate Burkholder er vi nået til. Vi er stadig i ”Armishland”, hvor der stadig foregår mange mord – og det holder, stadig. I velskrevne og -komponerede ”Ude i kulden” findes en kvinde blødende i sneen af armishmanden Adam og hans tre børn. Det viser sig, at kvinden er Gina Colorosa, Kates bedste veninde fra politiskolen. Lidt efter lidt opdager Kate, at Gina er eftersøgt for mordet på en undercoveragent, skønt hun nægter sig skyldig.

Sideløbende ligger en morder på lur, og Kate må ændre på sin opfattelse af politikorpset, sin veninde og den virkelighed hun kender. Du kan godt gå til tasterne for at bestille sidste skud i Burkholder-serien – selv hvis du ikke har læst de foregående 11 bind. Castillo skuffer ikke.

 

Den fuldendte historiske krimiserie

Du vil kunne lugte stanken fra 1700-tallets Sverige, når du læser 2. del af Bellman Noir-trilogien. Natt och Dag slog igennem med et brag i 2017 med ”1793”, som indbragte ham Det Svenske krimiakademis debutantpris og kontrakter til oversættelse i mere end 30 lande. Med ”1794” fortsætter han sin sublime fortællekunst i endnu en fascinerende historie med Mickel Cardell, debutens enarmede forhenværende soldaterhelt. Her møder vi en sørgende mor, hvis datter blev brutalt myrdet på sin bryllupsnat – hvorefter brudgommen er forsvundet. I desperation kontakter moderen Mickel Cardell, som også sørger over tabet af en god ven.

Ligesom i debuten følger et hårrejsende og dystert kompliceret væv af en opklaring, som jeg spår til måske at fortjene betegnelsen som den fuldendte historiske krimiserie. Og der er et bind mere på vej!

 

Den hårdkogte Amerikanske krimi

Der er fuld fart på spændingen allerede på første side af Michael Connellys realistiske og velresearchede ”Første Advarsel”. Connelly er en garvet herre udi spændingsbøger: hans første krimi på dansk kom i 1995 .

”Første advarsel” er nr. 3. i serien om journalisten Jack McEvoy, der skriver forbrugerstof for onlinemediet FairWarning (som rent faktisk findes i virkeligheden). Da en af McEvoys ekskærester findes død med brækket ryg, lægger han de uskyldige forbrugsartikler til side og går ind i sagen. Her opdager han hurtigt, at flere kvinder er blevet myrdet på samme måde, og at sporene leder i retning af firmaet GT23, der hjælper folk med at finde slægtninge ved hjælp af DNA. Hvis du er til det hårdkogte, kan du godt glæde dig.

Læs mere om Fairwarning  https://www.fairwarning.org/

Den danske John Le Carré

Forfatteren har tidligere skrevet den fabelagtige historiske serie ”Winston, Halfdan og Alfrida”, der foregår på Knud den store af Englands tid, men med ”Fangst” har han lagt i ovnen til spionthriller á la John Le Carré. Pensioneret agent Laust Palk har været en del af den hemmelige regeringsinstans Ringen, og han bliver kontaktet af IT-specialisten Karna, der skal have undersøgt nogle mystiske bankoverførsler. Sagen viser sig at have forbindelser til en mulig storpolitisk konflikt. Men hvorfor er det egentlig, at Laust er blevet kaldt tilbage i tjeneste – og hvad har Karna i virkeligheden i sinde?

Cold case baseret på virkelige krimisager

I 2. del af serien om kriminalinspektør Tess Hjalmarson kommer Skånes ”cold case”- gruppe på lidt af en opgave. En kvindelig kunstner – en meget kontroversiel en af slagsen – findes død i en Nationalpark. Det viser sig, at mordet har fællestræk med et tidligere, begået mod en ung pianist, men bemærkelsesværdigt få af de daværende vidner er villige til at tale – eller tale sandt. Tess og makkeren Lotte kommer på arbejde, ikke kun med mordet, men også med en lukningstruet afdeling.

Frennstedt er et forholdsvis nyt navn i krimiverdenen, og bl.a. interessant for at bygge sine historier på virkelige sager. Så er du på udkig efter true crime, kan denne serie være en mulighed – men det kan den også for fans af fx Mari Jungstedt, Camilla Läckberg og Viceca Steen.

Nyt i standalones

Samfundsvendt page turner 

Dette er forfatterens første oversatte bog fra norsk, og det er en meget vejdrejet page turner med en snært af samtidsroman over sig. Vores hovedpersoner er det velfungerende ægtepar Haavard og Clara. Han arbejder som læge, hun som succesfuld embedskvinde i statsadministrationen. På en vagt på sygehuset kommer en far ind med sit tilskadekomne barn, og Haavard bliver vidne til at begge omkommer. En traumatisk sag, som vikler ægteparret ind i et farligt politisk spil og trækker tråde tilbage i deres fælles fortid.  

Jeg håber, at aprils graverarbejde (også) leverede en guldklump til din krimilæsning. Og husk: vil du have flere tips til de nyeste bøger (krimi inkluderet) så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne her på siden

https://bibliotek.kk.dk/nytpaahylderne

Rigtig god krimilæsning!

 

 

Mvh. Rikke/Ørestad Bibliotek.