Berømte danskere: Tycho Brahe

Af Københavns Biblioteker
04.03.17
I mini-serien "Berømte danskere" - sætter vi fokus på danske videnskabsfolk og deres forskningsområde. Her er det astronom Tycho Brahe.

Tycho Brahe var en dansk adelsmand og verdensberømt astronom. Han blev født i 1546 som den førstefødte søn i en stor børneflok. Begge hans forældre hørte til nogle af landets førende adelsslægter.
Som det var kutyme for adlen i renæssancen tog Tycho Brahe på dannelsesrejse i årene 1562-65, og det var her hans interesse for astronomi opstod.

I 1572 i  iagttog han en ny stærkt lysende stjerne i stjernebilledet Cassiopeia. Stjernen, der viste sig at være en supernova, er beskrevet i hans berømte bog Stella nova. Opdagelsen af supernovaen blev en milepæl i videnskabshistorien. Brahe fastslog, at kometerne var længere væk end Månen og ikke noget i jordens atmosfære, som alle mente.

Brahe slog sig ned på Hven og byggede to observatorier: Uranienborg og Stjerneborg. Her fik han bl.a. assistance af sin søster Sophie Brahe.
Det var Staten der finansierede Tycho Brahes arbejde og hans adelige levned. Men efter Frederiks 2 s død kom Brahe i unåde hos Christian 4, og måtte flytte ud af landet.

I 1599 slog han sig ned i Prag, hvor han boede til sin død i 1601.

Danmarkshistorien.dk har flere artkler og kilder om Tycho Brahe og hans samtid.

Læs desuden om Tycho Brahes uheldige dage her.

Oprindeligt skrevet af Odense Centralbibliotek.