Berømte danskere: Tycho Brahe

Af Københavns Biblioteker
04.03.17
I mini-serien "Berømte danskere" - sætter vi fokus på danske videnskabsfolk og deres forskningsområde. Her er det astronom Tycho Brahe.

Tycho Brahe var en dansk adelsmand og verdensberømt astronom. Han blev født i 1546 som den førstefødte søn i en stor børneflok. Begge hans forældre hørte til nogle af landets førende adelsslægter.
Som det var kutyme for adlen i renæssancen tog Tycho Brahe på dannelsesrejse i årene 1562-65, og det var her hans interesse for astronomi opstod.

I 1572 i  iagttog han en ny stærkt lysende stjerne i stjernebilledet Cassiopeia. Stjernen, der viste sig at være en supernova, er beskrevet i hans berømte bog Stella nova. Opdagelsen af supernovaen blev en milepæl i videnskabshistorien. Brahe fastslog, at kometerne var længere væk end Månen og ikke noget i jordens atmosfære, som alle mente.

Brahe slog sig ned på Hven og byggede to observatorier: Uranienborg og Stjerneborg. Her fik han bl.a. assistance af sin søster Sophie Brahe.
Det var Staten der finansierede Tycho Brahes arbejde og hans adelige levned. Men efter Frederiks 2 s død kom Brahe i unåde hos Christian 4, og måtte flytte ud af landet.

I 1599 slog han sig ned i Prag, hvor han boede til sin død i 1601.

Danmarkshistorien.dk har flere artkler og kilder om Tycho Brahe og hans samtid.

 

Læs desuden om Tycho Brahes uheldige dage her.

Oprindeligt skrevet af Odense Centralbibliotek.

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket