Bibliotekarerne anbefaler; Årets bedste læseoplevelser

Årets sidste omgang anbefalinger er selvfølgelig årets bedste læseoplevelser, og der har været mange. Så denne gang er listen ekstra lang!

Julies anbefalinger:

Christina Dalcher – "Vox"

"Vox" er desværre ikke oversat til dansk, til gengæld findes den både som bog, ebog og lydbog. Særligt lydbogen er anbefalesværdig. Præmisen og begyndelse af "Vox" minder på mange måder om "Tjenerindens fortælling". Bogen foregår i et dystopisk Amerika, hvor kvinder maks. må sige 100 ord om dagen og de er sendt tilbage til kødgryderne. Der er en ny regering ved magten, og alt er ændret – men kun hvis du er kvinde. I løbet af kort tid fryses bankkonti, pas inddrages og 70 millioner kvinder mister deres job. Endnu mere skræmmende læres unge piger ikke længere at læse eller skrive. "Vox" er en vild bog, den river i ens hjerte, den stiller de store spørgsmål. Hvad gør man som mor, når ens søn udtrykker kvindeundertrykkende syn – og man ikke har ord til at opdrage ham? Og hvad gør man, når ens datter vokser op som undertrykt – og ikke kender til andet? "Vox" er et must-read – og klart en af de bøger, som jeg sætter mest pris på at have læst i 2019.

Nanna Foss – "SPEKTRUM"-serien

2019 blev året hvor jeg på en måned læste slugte de fire bøger, der indtil videre er kommet i Spektrum-serien. Jeg havde ellers tænkt, at jeg ville vente på at alle ni bøger var udkommet – men Foss laver genial hype på Instagram! Spektrum-serien handler kort fortalt om venskabet og spirende kærlighed mellem tidsrejsende teenagere – umiddelbart lyder det som en hver anden teenageroman, men det er det bestemt ikke! "Spektrum" er helt sin egen, jeg kan ikke komme i tanke om nogle bøger, som minder om dem. I hver bog er der en ny fortæller, hver bog har derfor sin egen stemme og det bare ufattelig godt udført.

Boris Hansen – "Panteon sagaen"

Hansen beskriver selv "Panteon-sagaen" således; ”en serie i fire bind, der blander eventyrlig fantasy og dystopisk science fiction. Serien handler om en hæsblæsende jagt på tværs af to verdener, om myrdede guder og faldne engle — og om begravede hemmeligheder der for enhver pris aldrig må se dagens lys.” Og jeg kunne ikke skrive det bedre selv, jeg kan i stedet fortælle om min læseoplevelse. Jeg er SÅ imponeret over serien, bøgerne har et fantastisk godt udtænkt plot, sprog der bare flyder, troværdige karaktererne og så er der masser af action. Føler du dig klar til mange timers fordybelse, anbefaler jeg klart "Panteon-sagaen".

Caroline Kepnes – "Du"

Da den håbefulde unge forfatterinde Beck besøger den boghandel, hvor Joe arbejder, falder han med det samme for hende. Beck er alt, hvad Joe nogensinde har ønsket sig – smuk, sej, knivskarp og virkelig sexet. Joe vil have hende for sig selv og stopper ikke, før han får sin vilje. Han bryder ind i hendes lejlighed, stjæler hendes telefon og hacker hendes e-mailkonto – han forvandler sig med andre ord til en stalker.

"Du" er en creepy historie og bogen er så velskrevet, at jeg på trods af den afsky, jeg følte over Joes handlinger, endte med at have sympati for Joe. Bogen er både fascineret og frastødende, men jeg kan bestemt anbefale Du, hvis man er til isnende psykologiske thrillers, der giver sig god tid til at trænge dybt ind i sjælen.

Stephen King – "Misery"

Paul Sheldon er bestsellerforfatter, og Annie Wilkes er langt mere end blot en lidenskabelig læser: Hun er Pauls sygeplejerske og tager sig af hans hårdt medtagne krop efter en bilulykke, og hun er rasende over, at Paul har slået hendes yndlingsromanfigur ihjel i sin seneste bog. Paul forstår snart, at hun er villig til at gå rigtig langt for at vække Misery til live igen: Men hvor langt? Annie har masser af metoder til at anspore Paul til at skrive. En nål. En økse. Og hvis det ikke er nok, må hun gribe til skrappere midler …

Har du endnu ikke læst noget af Stephen King endnu er "Misery" den perfekte introduktion til hans forfatterskab. Kings skildring af menneskets sind og Paul og Annies relation er til tider kvalmende, skræmmende og ren væmmelse – men helt bestemt læsværdigt!

E. Lockhart - "Vi var løgnere"

Mød Cadence, Johnny, Gat og Mirren - de er Løgnerne. De mødes hvert år på familien Sinclairs ø ud for Massachusetts kyst. For to somre siden skete der noget mystisk, men hvem fortæller sandheden og kan Cadence stole på Løgnerne? Spændingen er til stede gennem hele bogen. Hvad er det, der bliver skjult for hovedpersonen og hvad er skjuler hun for os? Det får man at vide… til sidst. "Vi var løgnere" er en af mine vildeste læseoplevelser i år – og jeg vil anbefale at give bogen videre, for du får brug for nogen at diskutere slutningen med!

Sanne Munk Jensen & Sarah Engell - "Tag gaden tilbage"

Hovedpersonen Polly er en fantastisk, stærk og vidunderlig karakter som selvom frygtelige ting sker simpelthen ikke lader sig knække. Det betyder ikke, at hun ikke bliver påvirket og ikke bøjer. Men hun står i sidste ende ved sig selv og sine handlinger og tager ikke bare gaden, men sig selv tilbage. "Tag gaden tilbage" er en roman om hævnporno og slutshaming, men endnu mere en roman om at vokse og finde sig selv som menneske og indtage sin plads i verden. Romanen er en stærk, vedkommende - og utroligt velskrevet roman. 

Katherine Rundell – "Ulvevilderen"

Feodora og hendes mor bor i Rusland, ude i de snedækkede skove. Tæt på bor et ulvepak i en kapelruin. Feodoras mor er ulvevilder, og Feo er ulvevilder-lærling. En ulvevilder er det modsatte af en dyretæmmer: de lærer tæmmede dyr at klare sig selv, at slås og at tage sig i agt for mennesker. Da den russiske hær truer Feo og hendes mor på livet, har hun intet andet valg end at stikke af. Her starter en eventyrlig historie om revolution, ondskab og om at forsvare de ting, man tror på, og ikke mindst bide fra sig.

"Ulvevilderen" en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Den er spændende, fascinerende og yderst anbefalelsesværdig. Katherine Rundell kan altså skrive bøger, hun har sproget i sin hule hånd - det er virkelig en fornøjelse at læse. Den her bog er ganske enkelt en lille, men storslået perle.

Adam Silvera - "De dør begge til sidst"

"De dør begge til sidst" er en rørende og tankevækkende ungdomsroman. Den 5. september modtager de to drenge 18-årige Mateo Torrez og 17-årige Rufus Emeterio et opkald. De skal dø i dag. Nu har de to kun 24 timer til sammen at gøre alt det de ikke nåede. Forholdet som på 24 timer udvikler sig mellem Mateo og Rufus er intet mindre end smukt! Selvom slutningen ikke er svær at regne ud, er rejsen derhen bestemt værd at læse. Ærlig talt, så tudede jeg mig igennem slutningen!

Gabriel Tallent - "Min kæreste elskling"

Formidabel og velskrevet debutroman om vold og overgreb i hjemmet. En hjerteknusende fortælling om en 14-årig piges fightervilje og kamp for overlevelse.

14-årige Turtle Alveston er en fighter. Sammen med sin far Martin bor hun i et isoleret bjælkehus nær skoven ved den nordcaliforniske kyst. Turtle ved alt om overlevelse i vildnisset blandt skorpioner og giftsumak. Den frihed naturen fylder hende med, forvandler Martin til selvhad og indestængt vrede med sine fysiske og psykiske overgreb. Da Turtle møder den jævnaldrende Jacob, åbner han hendes øjne for en helt anden verden. "Min kæreste elskling" sætter ord på det stormvejr af følelser, som et offer for overgreb og vold gennemgår. Selv om det er en grusom fortælling, bør man læse den for forståelsen af, at det aldrig er for sent at gribe ind.

Ditte Wiese - "Og så drukner jeg"

"Og så drukner jeg" af Ditte Wiese er en vedkommende og højaktuel ungdomsbog! Udadtil kører alt for Josephine. Hun får 12-taller, har en lækker kæreste og et proppet skema med motion, lektier og instaværdige begivenheder - alt er perfekt. Det kører som smurt, indtil det overhovedet ikke gør, og det pludselig er umuligt at trække vejret. Bogen er velskrevet, mega vigtig, enormt gribende, alt for realistisk og ikke mindst brutal! Derudover er Wieses beskrivelser af angst så troværdige, at man kan mærke dem i maven og i hjertet. Og så drukner jeg er sådan en ungdomsbog som alle, unge som gamle, bør læse.

Cæcilies anbefalinger:

"Atlanterhavet vokser" af Julie Sten-Knudsen

En virkelig tankevækkende digtsamling, der består af små tekster, hvori digterjeget beskriver sit forhold til sin halvsøster, hvis far stammer fra Congo. Søsterens mørke hudfarve sætter hverdagen og livet i perspektiv, og får hende til at overveje spørgsmål om slægtskab, identitet og racisme. I en række erindringsglimt fortæller digterjeget om oplevelser fra skoletiden sammen med søsteren, der gav anledning til skeptiske og fordomsfulde bemærkninger, sideløbende undersøger jegstemmen Congos dramatiske historie for at forstå sin søsters meget anderledes familiebaggrund. Bogens nøgterne stil og beskrivende, konstaterende tonefald, næsten uden metaforer eller følelser sætter mange tanker i gang om identitet, racisme og familiebånd og efterlader et stærkt aftryk.
Det kan også anbefales at høre Julie Sten-Knudsen fortælle om bogen i podcasten Lyt

"Drømmen om et fælles sprog" af Adrienne Rich

Adrienne Rich skriver i sine digte om hverdagen og verdenssituationen, som hænger uløseligt sammen, om sultkatastrofer og krige, om søsterskab og moderskab, om kærlighed, om drømmene og en akut længsel efter en anden og bedre verden. Selvom de færreste i Danmark kender til Rich, så er hun på den anden side af Atlanten anerkendt som en af det 20. århundredes vigtigste forfattere. Kraftfuld indignation, længsel og sårbarhed går hånd i hånd i Richs digte. Hun søger stædigt og dragende efter et sprog, der kan trodse ensomhed, tavshed, undertrykkelse og fortrængning. Digtene er smukke og radikale og lige så relevante i dag, som da de oprindeligt udkom i USA. Læs, læs, læs!

"Døgnkioskmennesket" af Sayaka Murata

Keiko arbejder på 18. år som løsarbejder i en døgnkiosk. Hun nyder det rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind.  Hun har ingen mand og ikke et fast job, hvilket hendes omgangskreds ofte påtaler. En dag starter Shiraha som løsarbejder i døgnkiosken. Han er arrogant, utilpasset og ude af stand til at passe et job, men Keiko ser i ham en mulighed for at få fred for omgangskredsens kommentarer og opnå det ”attraktive” normale liv, men hvor langt skal man egentlig gå for at virke normal?  En overraskende og velskrevet lille perle af en roman, der med et skarpt blik for detaljen giver masser af stof til eftertanke og sætter overvejelser i gang om blandt andet normalitetsbegrebet. ”Døgnlioskmennesket” er intet mindre end et must-read.

"Florida" af Lauren Groff

I elleve stemningsmættede noveller viser Lauren Groff skyggesiden af solskinsstaten Florida gennem fortællinger om blandt andre en desperat kvinde fanget i moderskabets og forstadslivets kvælende hverdag, en ung kvinde, der er faret vild i livet, en kvinde lukket inde i sit hus med fortidens spøgelser under en orkan og en ensom dreng i et hus fyldt med slanger, ja i det hele taget rigtig mange slanger og alligatorer. Novellerne er velfortalte og gribende, og beskriver med præcision menneskers indre angst, ensomhed og uro i en verden, hvor komplekse familiære relationer, klimaforandringer og det uperfekte hele tiden spøger. Groff skriver med stor indlevelse og skarp psykologisk indsigt. Ganske enkelt fremragende noveller, jeg vil anbefale dig ikke at gå glip af.

"Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" af Naja Maria Aidt

”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” er hjerteknusende brutal og smuk på en gang. Den er én af den slags bøger, der bliver siddende i kroppen længe efter sidste side er læst. En aften i marts 2015 får Aidt en frygtelige opringning, hvor hun får at vide at hendes 25-årige søn Carl i en psykose er sprunget ud af et vindue. Carl dør efterfølgende af sine kvæstelser. Tiden og livet går i stykker for Aidt og sproget slår ikke længere til. I fragmentariske tekstbidder, dagbogsnotater og citater leder hun efter ord, der kan beskrive sorgen og kærligheden til sønnen. Det er dybt rørende og uafrystelig læsning.  

"At træde på en slange" & "Forsvindinger" af Hiromi Kawakami

Denne lille bog med de to novellaer ”At træde på en slange” og ”Forsvindinger” er helt speciel. I den første novella træder Hiwako på en slange på vej til arbejde. Kort efter flytter slangen ind hos hende og antager menneskelig form, som den lyster, og langsomt fylder den mere og mere i Hiwakos liv. Den anden novella handler om Nekomas familie. Her er forsvindinger normale. Da ældste storebror forsvinder overtager næstældste storebror hans plads som Hirokos forlovede, men Nekoma savner ældste storebror og vågner om natten og kan ikke få vejret, fordi ældste storebror sidder på hendes bryst, og Hiroko begynder at skrumpe og bliver mindre og mindre. Det er fascinerende, magisk og særlig læsning. Kawakami beskriver mellemmenneskelige relationer, traditioner og konventioner på sin helt egen måde. Det hverdagslige og magiske, mystiske snor sig ind i hinanden med en elegant lethed. Talende slanger, mennesker, der skrumper og kaldende krukker giver mening i Kawakamis univers. Forunderlig og smuk bog, der skal opleves.

 

Godt nytår, vi ses til flere anbefalinger i 2020!

Billede: Julie Ottosen
27.12.19