Bibliotekarerne anbefaler billedbøger for voksne

29.07.20
Er billedbøger ikke for børn? Jo! Men de er bestemt også for voksne! Vi har udvalgt nogle af de bedste, smukkeste og mest rørende billedbøger, som er et must-read - også selvom du er voksen! Måske især fordi du er voksen.

Julie anbefaler

Livet illustreret af Lisa Aisato

Jeg er ret sikker på at Livet illustreret er den smukkeste billedbog i verden. Billedbogen gennemgår poetisk og yndigt livet fra barndom til alderdom. Undervejs i bogen bliver man både rørt og man må trække på smilebåndet. Det her er ikke ”bare” en børnebog, det er en bog for mennesker i alle aldre.

Historien om Ib Madsen af Mette E. Neerlin

“Historien om Ib Madsen” er historien om Ib; en helt almindelig dreng, som altid er sød og stille. Men er han nu også det? Er han virkelig altid tilfreds med at sidde på bænken, mens de andre spiller fodbold? Da klassen er på tur til Møns Klint, forsvinder han og er død. Men er han nu også det? Det er en historie, hvor tekst og illustrationer fortæller hver sin historie. Det er en bog, der gør ondt at læse. Den lægger op til at læseren skal gøre sig en masse tanker om både sig selv og andre.

Her er vi af Oliver Jeffers

Bogen er skrevet og tegnet til Oliver Jeffers’ første barn, og er tænkt som en introduktion til verden. Undervejs i bogen bliver man introdukseret til universet, solsystemet, havet, himlen, dyr og mennesker – og selvom det kan lyde uoverskueligt, så pointerer bogen meget fint, at man altid kan spørge om hjælp! Det er en smuk og vidunderlig billedbog, som jeg kan læse igen, og igen!  

Bello af Mette E. Neerlin

Bogen handler om Bello, der sidder i kørestol og ikke er ligesom de andre børn. Der er aldrig kø, når Bello skal på toilettet, han skal have hjælper me,d når de skal på tur og i biologi siger læreren at mennesket bl.a. er kendt for at gå oprejst… Altså normalt... Bello er træt af alle de særlige hensyn, der hele bliver taget, men så møder han pigen Ane som ser ham som drengen Bello og ikke som den handicappet dreng. En rigtig sød fortælling om at være anderledes og venskaber. Mette Eike Neerlin og Otto Dickmeiss er et match made in heaven. Det spiller bare, Neerlins fantastiske tekst og Dickmeiss’ flotte illustrationer gør Bello til en læseoplevelse uden lige.

Græd blot hjerte af Glenn Ringtved

Der er stille i køkkenet, hvor fire søskende sidder sammen med Døden. På første sal ligger farmor for døden. Børnene prøver at trække Dødens opgave i langdrag ved konstant at hælde kaffe på ham; han elsker nemlig kaffe. Døden fortæller børnene en anekdote, for at forklare at døden er en uafvendelig del af livet. "Og hver gang de åbnede et vindue, tænkte de på deres farmor. Og de lod vinden kærtegne deres ansigter. Så følte de, at hun var hos dem." – citat fra billedbogen. Græd blot hjerte er en rørende og livsbekræftende billedbog, bogen rørte mig til tårer og jeg måtte straks give den videre til en kollega!

Alting begynder med A af Betina Birkjær

”Alting begynder med A. Alfabetet begynder med A. Aldrig, abrakadabra og abe begynder med A. A anvendes i avisartikler, aftenkaffe og alt muligt andet. A er helt aldeles og absolut umuligt at komme udenom. Altid” Således begynder Alting starter med A. Alle bogstaverne har deres eget vers og det er fint, finurligt og fantastisk at læse. En billedbog som vækker latter, smil og undren!

Cæcilie anbefaler:

Fordi af Mac Barnett

Vi kender det alle sammen. Lige inden sengetid trænger alle de store spørgsmål sig på – og det er lige meget hvor gammel man er. I ”Fordi” får faren sin sag for, når han skal lægge sit barn til at sove. "Hvorfor er havet blåt?", "Hvorfor skifter bladene farve?" og "Hvad skete der med dinosaurerne?" er nogle er de spørgsmål, der lige skal styr på, inden barnet er klar til at sove. De store spørgsmål bliver alle besvaret med korte, fantasifulde, og lidt utraditionelle svar, der skaber rum for eftertanke. Bogen er illustreret virkelig smukt af Isabelle Arsenault.

Tomat af Mette E. Neerlin

”Tomat” er en utrolig velfortalt billedbog, der på en meget præcis og indlevende måde beskriver, hvordan det er at være den generte, stille og introverte pige. Pigen i ”Tomat” har et rigt indre liv, men har svært ved at udtrykke sig i det virkelige liv. Hun er ikke som klassekammeraten Iris, der siger sin mening og får alle til at grine. Derfor føler hun sig uden for i skolen. Men en dag får pigen endelig sagt det helt rigtige - og så endda for at forsvare netop Iris, som er i en situation, hvor hun ikke har de rigtige ord at sige. Kamila Slocinskas illustrationer passer med deres detaljerigdom og særlige udtryk perfekt til fortællingen.

Ib er et æg af Lisa Aisato

Ib tør kun trække sin cykel og går med paraply i skoven for ikke at få grankogler i hovedet. Ibs hoved er nemlig et æg, eller det er i hvert fald det, han tror. Hans mor gør ikke sagen bedre, når hun hver morgen beder ham pakke sit hoved ind i håndklæder, inden han tager sin tehætte på. En dag møder Ib pigen Sif ude i skoven. Hun er klædt som en bi og tør alt det, som Ib ikke tør. Aisatos billedbog rummer en helt særlig stemning og fortæller på smukkeste vis en historie om en ensom usikker dreng, der får en modig ven og et helt nyt syn på verden. Intet mindre end en must-read billedbog, der kan læses igen og igen.

Bigoudi af Delphine Perret

”Bigoudi” er en superfin billedbog med stemningsfulde illustrationer om den lille, ældre kvinde, Bigoudi, der bor sammen med sin højt elskede hund, Hubert. De to laver alt sammen og har deres faste rutine hver eneste dag, hvor de tager rundt i lokalmiljøet og besøger butikker og folk. Da Bigoudi vågner en morgen og opdager, at gamle Hubert er død, bliver hun tynget af sorg. Hun beslutter sig for at gøre alt for ikke at knytte sig til andre mennesker og bryder de venskaber, hun allerede har, så hun ikke skal opleve at blive så ked af det igen. Sådan lever hun længe, uden at gå udenfor en dør. Hun køber ind på nettet og ser kun flade mennesker på sit flade fjernsyn. Hun glemmer helt, hvordan verden ser ud og lever et trist og stille liv. Men en dag er der en vinduespudser udenfor hendes vindue, som meget gerne vil i kontakt med hende… Bigoudi fik mig både til at trække på smilebåndet og knibe en lille tåre. Det er godt nok en lille bog, men den er fyldt med store følelser.

Annas himmel af Stian Hole

Stian Holes billedbogsunivers er noget helt specielt. Hans tekster og smukke collageillustrationer hænger uløseligt sammen, og udfolder fantasifulde, drømmeagtige og poetiske fortællinger, der er svære at slippe igen. Alle hans bøger er store læseoplevelser, men jeg er særligt vild med ”Annas Himmel”, som fortæller historien om Anna, der har mistet sin mor. Både Anna og hendes far er i stor sorg, men på hver sin måde. Annas savn får hende til at vende sin verden på hovedet og tage faren med ud på en fantasifuld og eventyrlig rejse, helt ud til bunden af himlen. Det er virkelig en smuk og tankevækkende fortælling -både for store og små.

Materialer