Billede: Julie Ottosen

Bibliotekarerne anbefaler gode bøger til sommerferien

27.06.19
Den sidste torsdag i hver måneden anbefaler Vanløses bibliotekarer bøger. I juni var det Cæcilie og Julie der anbefalede bøger, og denne gang stod den på gode bøger til sommerferien. Som altid, er det lidt svært at begrænse anbefalingerne - derfor er der denne gang 10 anbefalinger.

Cæcilies anbefalinger:

Mohsin Hamid: "Exit West"

Nadia og Saeed mødes i en by, der snart udvikler sig til en krigszone med dødelige kampe mellem oprørere og regeringsstyrker. De to drages af hinanden og forelsker sig, omstændighederne til trods, og snart må de tage en umådelig stor beslutning om at flygte fra det hele - hjulpet på vej af gådefulde magiske døre, der dukker op og forbinder tilfældige dele af verden. "Exit West" er en højaktuel eventyrlig fortælling om kærlighed, loyalitet, migration og identitet. Den anbefales varmt som sommerferiebogen for dig, der gerne vil have en fantasifuld fortælling, der spejler sig i virkeligheden, og som giver noget at tænke over.

Amos Oz: "Scener fra en landsby"

"Scener fra en landsby" er en tankevækkende bog komponeret af otte enkeltstående og alligevel sammenhængende scener fra den lille fiktive landsby, Tel Ilan, i det nordlige Israel. I hver scene bliver man som læser vidne til en række menneskeskæbner, der ved første blik synes lige så søvnige og forudsigelige som landsbyen og dens tilbagevendende indtagelse af besøgende på jagt efter kunstfund i de små landsbygallerier hver eneste lørdag, men som ved nærmere øjesyn viser sig at være langtfra forudsigelige. Der er mere på færde end som så under overfladen. Oz fletter det forudsigelige og uforudsigelige sammen på elegant vis i alle otte scener ved hjælp af varierende fortællerstemmer og levende, lune og samtidig nøgterne beskrivelser af landsbybeboerne og deres skæbner. Der er i det hele taget noget dragende over de længselsfulde skæbner i ”Scener fra en landsby”, og Tel Ilan og dens mange fortællinger er derfor bestemt et besøg værd i din sommerferie.

E. M. Forster: "Værelse med udsigt"

Skal din sommerferie byde på lidt ægte italiensk feriestemning, så er "Værelse med udsigt", bogen du skal låne. I klassikeren Værelse med udsigt er den unge englænder Lucy Honeychurch rejst til Italien, nærmere bestemt Firenze, ledsaget af sin ældre og fattige kusine Charlotte Bartlett. Ved ankomsten til deres pension møder de en Mr. Emerson og hans søn, George Emerson. Selvom Charlotte tager sin opgave som chaperone meget alvorligt, sker det nogle gange, at Lucy ved et tilfælde befinder sig alene sammen med den unge George Emerson og langsomt spirer fremmede følelser frem. Charlotte sørger for at adskille de to ved at tage Lucy med til Rom og hurtigt derefter tilbage til England. Tilbage i England har italiensrejsen skabt en rastløshed hos Lucy, som ikke forsvinder. Især ikke da George Emerson dukker op… Hvis du endnu ikke har læst denne smukke bog, så snyd ikke dig selv for en tankevækkende og stemningsfuld læseoplevelse.

Eugenides: "Bryllupsintrigen"

Året er 1982, 3 unge er ved at afslutte college. Madeleine, romantiker, der skriver hovedopgave om Victoria-tidens romanforfattere; Leonard, superbegavet naturfagsstuderende, maniodepressiv og endelig Mitchell, religiøst søgende sjæl, der tager på den store rejse for at finde sig selv. Madeleine forelsker sig i Leonard, men Mitchell er til gengæld inderligt og ulykkeligt forelsket i Madeleine. Den eviggyldige kærlighedshistorie sætter scenen og giver udgangspunktet for rigtig mange interessante situationsbilleder og betragtninger. Eugenides skriver et så flydende og levende sprog, at den ene side efter den anden med de mange og lange beskrivelser af de 3 unges liv og færden hurtigt bliver slugt. Så er du på udkig efter en imponerende og underholdende fortælling om livets store spørgsmål, drømme, forventninger og skuffelser, så tag Bryllupsintrigen med på ferie. Det vil du ikke fortryde.

Duvå: "Vi er vel helte"

"Vi er vel helte" begynder med at fortælleren, en ung kvinde, tager turen tilbage til Danmark fra Berlin for at identificere sin fars lig. Straks efter glider historien ind i små tableauer af erindringer om hendes far, der løber helt op til nutiden - om dengang han var musiker og drak for meget... men han var jo også musiker. Om hvordan hendes mor forlader hende alene med ham. Hvordan hun nu konstant forlader sit eget liv for at tage sig af ham. Romanen er skrevet i korte kapitler skrevet i du-form til faderen. Det gør læseoplevelsen til en meget stærk og nærværende oplevelse. Duvå skriver et præcist og poetisk sprog, og hun blev fortjent tildelt debutantprisen for "Vi er vel helte". Det er en barsk men også meget smuk bog med en fin solgul-forside til ferien.

 

Julies anbefalinger:

"Fake" – E. Lockhart

Jule er atten år, og opholder sig alene på et hotel i Mexico. Hvordan endte hun der? Bogen guider os tilbage igennem tiden, hvor Jules historie afdækkes kapitel for kapitel, hvor flere spørgsmål dukker op, og grusomme ting finder sted. Jule vil ikke acceptere sin fortid, og er derfor blevet en mester i at forklæde sig. Hun er egentlig en forstyrret usympatisk hovedperson, men man kan ikke lade være med at holde med hende!
"Fake" er en meget intens og handlingsrig bog med masser af plottwists og action. Og så er den tilmed creepy, ligesom jeg bedst kan lide krimier. Den er svært at lægge fra sig, nærmest umulig! 

"Dumplin’" – Julie Murphy

Willowdean bliver overrasket, da Bo vil være kæreste med hende. Så overrasket at hun ikke ved, hvad hun skal stille op med det, selvom hun er vildt forelsket i ham. Willowdean – eller Dumplin som hendes mor kalder hende – er en stor pige, der ikke selv synes, det er et problem at være stor. Hendes mor, der for år tilbage vandt den lokale skønhedskonkurrence og nu arrangerer en lignende, synes derimod, det er et kæmpe problem. Willowdean har været på slankekur gennem hele sin opvækst, og det har påvirket deres forhold. Da Willowdean beslutter sig for at melde sig til skønhedskonkurrencen, bliver hendes mor ikke kun glad.

"Dumplin’" er en hudløst ærlig, fantastisk og sjov ungdomsbog – og Willowdean er pragtfuld!

"Misery" – Stephen King

Paul Sheldon er bestsellerforfatter, og Annie Wilkes er langt mere end blot en lidenskabelig læser: Hun er Pauls sygeplejerske og tager sig af hans hårdt medtagne krop efter en bilulykke, og hun er rasende over, at Paul har slået hendes yndlingsromanfigur ihjel i sin seneste bog. Paul forstår snart, at hun er villig til at gå rigtig langt for at vække Misery til live igen: Men hvor langt? Annie har masser af metoder til at anspore Paul til at skrive. En nål. En økse. Og hvis det ikke er nok, må hun gribe til skrappere midler …

Har du endnu ikke læst noget af Stephen King endnu er "Misery" den perfekte introduktion til hans forfatterskab. Kings skildring af menneskets sind og Paul og Annies relation er til tider kvalmende, skræmmende og ren væmmelse – men helt bestemt læsværdigt!

"Du" – Caroline Kepnes

Da den håbefulde unge forfatterinde Beck besøger den boghandel, hvor Joe arbejder, falder han med det samme for hende. Beck er alt, hvad Joe nogensinde har ønsket sig – smuk, sej, knivskarp og virkelig sexet. Joe vil have hende for sig selv og stopper ikke, før han får sin vilje. Han bryder ind i hendes lejlighed, stjæler hendes telefon og hacker hendes e-mailkonto – han forvandler sig med andre ord til en stalker.

Men Joe er en god fyr, og mens han langsomt tager kontrollen over Becks liv uden hendes viden, kan hun ikke lade være med at falde for den mand, som jo nærmest synes skræddersyet til hende. Så da hendes irriterende kæreste Benji på mystisk vis forsvinder, kan Beck ikke længere modstå Joes tilnærmelser, og sammen tumler de ned i en turbulent affære med dødelig udgang.

"Du" er en creepy historie og bogen er så velskrevet, at jeg på trods af den afsky, jeg følte over Joes handlinger, endte med at have sympati for Joe. Bogen er både fascineret og frastødende, men jeg kan bestemt anbefale "Du", hvis man er til isnende psykologiske thrillers, der giver sig god tid til at trænge dybt ind i sjælen.

"Den som blinker er bange for døden" - Knud Romer

"Den som blinker er bange for døden" er en historie om en drengs opvækst i provinsen, om Nykøbing Falster, som er et sted du aldrig rigtig forlader. Om at vokse op i Nykøbing Falster i 60’erne og 70’erne. Om at blive mobbet og være udstødt, fordi ens mor er tysk, om små samfund, snobberi og bagtaleri. Om familie og arv. Og om at finde sin plads i verden. Romer beskriver barndomsbyen således: “Nykøbing Falster er en by, som er så lille, at den begynder med at holde op. Hvis du er inde, kan du ikke komme ud – og hvis du er udenfor, kan du ikke komme ind.”

"Den som blinker er bange for døden" er uden tvivl baseret på Knud Romers egen opvækst, dog ikke fortalt kronologisk, men i erindringsglimt. Han har sikkert taget sig nogle friheder – men  Der er ingen tvivl om, at Romer kan skrive – det er simpelthen en fornøjelse at læse!

Tags
Materialer