Bibliotekarerne anbefaler graphic novels

Vi er tilbage efter sommerferien med anbefalinger til gode, spændende og fantastiske graphic novels.

Cæcilies anbefalinger:

Modan: "Åbne sår"
Stor læseoplevelse om sorg og savn

”Åbne sår” er en fortælling, der på fornemmeste vis giver et indblik i sorg og savn og tillid og svigt. Fortællingens omdrejningspunkt er den politiske situation i Israel, men historiens handling og temaer er alment eksistentielle. Da Koby Franco får at vide, at hans far muligvis er omkommet ved et bombeattentat, er han ikke meget for at hjælpe til med efterforskningen, da han mildest talt har et distanceret forhold til sin far. Faderens unge kæreste, Numi, får ham imidlertid engageret i sagen, og efterhånden tør Koby op og begynder at interessere sig for faderens skæbne. Som historien skrider frem, kommer han både nærmere på faderen, på Numi - og på sig selv. ”Åbne sår” er en fortælling man ikke kan andet end at blive grebet af, og den enkle tegnestil passer rigtig godt til stemningen i fortællingen. Selvom den ikke er helt ny, så holder den stadig og er en stor læseoplevelse.

Lutes: "Berlin – en by af bly"
Fremragende kollektivfortælling

”Berlin – en by af bly” er første del af en fremragende kollektivfortælling om en række skæbner i den tyske metropol i Weimarrepublikkens sidste år. Dette bind udfolder historien om nationalsocialisterne, der for hver dag stadig bliver mere dominerende i gadebilledet, samtidig er socialisterne også i gang med at opruste. Og under demonstrationerne den 1. maj 1929 kommer det til voldsomme sammenstød mellem arbejdere og politi. Lutes har med ”Berlin – en by af bly” skabt et skarpt tidsbillede af Berlin i slutningen af 1920’erne. Jeg anbefaler Lutes’ Berlintrilogi varmt til alle, der er interesserede i historiske fortællinger.

Yelin: "Irmina"
Dragende krigsdrama

I midten af 1930’erne flytter den unge ambitiøse tyske kvinde Irmina til England. Her møder hun Howard Green, der er en af de første sorte studerende i Oxford. De forelsker sig, men deres forhold bliver pludseligt afbrudt, da Irmina bliver tvunget til at vende tilbage til Tyskland på grund af Hitler og den politiske situation i hjemlandet. Da krigen kommer tættere på, mister Irmina forbindelsen med Howard, og hun må indse, at hun kun kan opnå fremgang ved at forråde sine idealer. Fortællingen er baseret på en sand historie og er virkelig tankevækkende. På en rørende og intelligent måde berører bogen nogle af krigens store dilemmaer for en ung kvinde, der gerne vil frem i verden. ”Irmina” er en dragende læseoplevelse, du vil huske længe.

Krarup: "Styrelsen"
Tankevækkende satirisk bidende graphic novel 

Frank Laursen arbejder i udlændingestyrelsen. I en arbejdskultur præget af kage, fredagsøl og kontorhygge håndterer han både asylsager og familiesammenføringer. Han træffer en række dårlige valg og opdager alt for sent omfanget af hans deroute. Krarup skriver satirisk bidende om en blød dansk mand fanget i manipulation og korruption. Da jeg læste om Frank og kontorlivet i udlændingestyrelsen kunne jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet, samtidig med at jeg krummede lidt tæer. Det er en tankevækkende og medrivende fortælling, om hvor nemt det er at komme på den gale side af loven, og hvor svært det kan være at finde tilbage igen.

 

Julies anbefalinger:

"Voksenlivet er en myte" – Sarah Andersen

"Voksenlivet er en myte" er til alle os, der stadig har problemer med at komme ud af sengen om morgenen. Os, der savner vores pyjamas, så snart vi er ude af døren. Os, som hele tiden bliver ramt af tanken: Bliver jeg nogensinde rigtig voksen? Det spørgsmål er det underliggende tema i Sarah Andersens halvbiografiske tegneseriestriber. Tegneserien er simpelthen så morsom og relaterbar, at jeg ofte har taget billeder og sendt til veninder. Det er simpelthen sådan en tegneserie, man gerne vil dele og grine af sammen!

"Mørkets skønhed" – Marie Pommepuy

En lille pige ligger død i skoven og ud af hendes øjne, øre, næse og mund vælter det frem med små prinser, dukkebørn og andre søde væsner. Vores heltinde, den gæve Aurora, kæmper bravt for at gøre alle trygge, glade og mætte i den skræmmende nye verden i skovbunden. Men dukkebørnene er ikke så rare, som de ser ud til; tværtimod er de egenrådige og grusomme og dét i en sådan grad, at de får folkeskole-klassikeren Fluernes Herre af William Golding til at fremstå tam.

Mørkets skønhed skaber med sin feminine streg og sine sarte pastelfarvetoner et indbydende og lækkert udtryk. Dette står i stor kontrast til de horrible ting, der foregår de små nuttede dukker imellem. Man kan mærke, hvordan dette uhyggelige og ækle børneunivers sprudler af energi og kreativitet.

"I morgen bliver bedre: [Bind] 1.: Kongen" - Karoline Stjernfelt

Eminent, original og flot tegneserie om Danmarkshistoriens store trekantsdrama – den sindssyge Kong Christian d. 7., dronning Caroline Mathilde og livlægen Struensee. Både historien og tegningerne fungerer. Der er mange muligheder for at fordybe sig i tegningerne, som måske ved første blik virker enkle, men langtfra er det. I morgen bliver det bedre er ganske enkelt en fornøjelse at læse, og jeg glæder mig til at læse andet og tredje bind, når de udkommer!

"Nimona" - Noelle Stevenson

Nimona er en af den slags piger som ikke tager et nej for et nej. Skurken Ballister Blackheart får ikke mange ord indført, da Nimona insisterer på, at hun er det sidekick han står og mangler og vil være den perfekte assistent til at udføre hans onde planer. Men Blackheart ser ikke sig selv som en skurk, selvom han faktisk lægger nogle planer. Planerne er ikke som sådan onde, faktisk er de til for at stoppe Institutionen, den organisation der udgør magthaverne i Nimonas og Blackhearts land.

Jeg er helt pjattet med "Nimona". Stevenson fortæller om svære ting som at blive forladt, svigtet og være ensom uden det på noget tidspunkt bliver sødsuppeagtigt eller klichéfyldt, samtidig med, at hun fortæller en engagerende og god historie.

"Hver dag starter det forfra: en slags graphic novel" - Line Jensen

Line startede med at dele sine tegninger på Instagram – og Instagrambrugere har lidt et ry for, kun at vise det perfekte frem. Line er alt det modsatte, hendes tegninger er ærlige og rå, men også varme og humoristiske. "Hver dag starter det forfra" er en slags dagbog fra barselsland med to blebørn og en forstuvet fod – og ikke mindst en mand som er rockstjerne og væk flere måneder ad gangen.

Billede: Julie Ottosen
09.09.19