Tre bibliotekarer holder hver en bunke med science fiction bøger som er omtalt i artiklen

Bibliotekarerne anbefaler science fiction

10.11.20
Genren science fiction har eksisteret i mere end 100 år, og den drager og fascinerer fortsat millioner af mennesker verden over, inklusive denne artikels bibliotekarer. Årsagen er nok, at genren gør det, den altid har gjort og er rigtig god til: bruger videnskabelige fremskridt, den teknologiske udvikling og forestillinger om fremtiden som et spejl for nutiden. De tre bibliotekarer Cæcilie, Kathrine og Julie har udvalgt deres science fiction favoritter og vi kommer vidt omkring, der er både cyborgs, robotter, rumrejser og masser af dystopier.

Cæcilie anbefaler

Søren Staal Balslev - "De rensede"

Den her dystopiske science fiction-roman om en familie, der kæmper for at overleve i et ødelagt København, skal du læse hvis du gerne vil læse en bog, der både er rig på spænding, har humor og sætter tanker i gang om vores menneskelige værdier og forbrugersamfundet. Jorden har været ramt af en epidemi, der har decimeret befolkningen betydeligt. William, Eva og deres teenagedatter Laura forsøger at undgå kontakt med grupperinger af mennesker, der hærger rundt i byen. Laura er ramt af feber og William er på lange ture ud i byen for at lede efter medicin og mad. Han opnår pludselig kontakt med et venligsindet samfund, der har forskanset sig på Christiania, der giver ham medicin til gengæld for at udspionere et ondsindet samfund ved Hovedbanegården. Men i mens William er væk bliver Eva og Laura taget til fange…

Ian McEwan - "Maskiner som mig"

I en alternativ science fiction-version af 1980'ernes England, hvor der er menneskelige robotter og selvkørende biler, køber fortælleren én af de første kunstige mennesker, kaldet en Adam. Han skal være hans ven og hjælper. Da han indstiller hovedpræferencer på Adam, får han hjælp af sin overbo, Miranda, som han senere bliver kæreste med. Adam viser sig at have mere vilje og personlighed end først forventet og et trekantsdrama udvikler sig. Som altid i Ian McEwans romaner er der også meget at tænke over i ”Maskiner som mig”. Karaktererne har mange etiske og filosofiske samtaler. Hvad vil det egentlig sige at være menneskelig? Og kan maskiner have følelser? Det er fascinerende læsning.

Philip K. Dick - "Drømmer androider om elektriske får"

Rick Deckard, er prisjæger i San Fransisco. Hans job er at finde bortløbne androider og ‘trække dem tilbage’, dvs. dræbe dem. Androiderne er blevet bygget som arbejdskraft og/eller fornøjelse for menneskene ude i kolonierne, men til tider flygter de tilbage til jorden for at undgå deres intetsigende eksistens som arbejdsdroner. De nyeste Nexus-6 androider er næsten umulige at skelne fra et rigtigt menneske, det eneste der adskiller dem, er deres mangel på empati. Deckard bliver derfor nødt til at teste de mistænktes empati før han kan ‘trække dem tilbage’. Har du endnu ikke læst bogen bag kultklassikeren ”Blade runner”, så er det nu, du skal låne den. Philip K. Dicks fremtidsroman fra 1968 med dens diskussion om, hvad livet er, hvad bevidsthed er, og hvad den er værd, er kun blevet mere relevant med årene.

Jeff VanderMeer - "Udslettelse"

”Udslettelse” er skræmmende, øjenåbende og vild læsning, som jeg slet ikke kan anbefale nok! Ingen mennesker har kunnet bo i det mystiske Område X de sidste 30 år. Organisationen Southern Reach har løbende sendt ekspeditioner ind i området, hvor naturen har taget over, men de er enten forsvundet sporløst eller vendt tilbage med personligheds- og hukommelsestab. En navnløse biolog fortæller om de 4 kvinder der udgør den 12. ekspedition. Tæt på deres base camp finder de en underjordisk nedgang, og snart står valget mellem mutation eller udslettelse. Læs, læs læs!

Kathrine anbefaler

Pierce Brown - "Rød opstand"

Mennesket er i fuld gang med at kolonisere og terraforme Mars. Deres imperium er bygget på arbejdskraft fra Rød stand, som føler at de er landvinderne der udvinder helium-3, hjerteblodet i terraformeringen af Mars. De ofrer sig for at mennesket kan indtage universet. Men virkeligheden er en ganske anden. I virkeligheden er universet for længst indtaget og Rød stand er slavearbejdere som udfører et livsfarligt og beskidt hverv som minearbejdere på Mars, men De Gyldne lever i brutal og skånselsløs luksus.

Darrow er ilddykker og bor dybt under Mars’ ubeboelige overflade. Da autoriteterne henretter hans elskede Eo, optændes han af had mod Ærkeguvernøren, og han slutter sig til oprørsgruppen Ares’ Sønner, noget han ellers ikke har ønsket før. De afslører den fulde sandhed om Mars, og Darrow må se i øjnene at Rød stand har levet på en løgn i århundreder. Han overgiver sin krop til modstandsfolkene som laver ham om til en fra samfundets top på ydersiden og nu er han midt i den brutale konkurrence om at opnå en elevkontrakt ved et af De Gyldnes huse og starte revolutionen indefra. For Darrow er der kun én regel: Vind eller dø.

Cecilie Eken - "Styrke"

"Styrke" er første bog i Cecilie Ekens intergalaktiske eventyrserie om styrke og sårbarhed, menneskelighed og umenneskelighed, magtkampe, intriger – og selvfølgelig også lidt kærlighed.

Vi møder Saga mens hendes rumskib er blevet ødelagt og slået ud af kurs, og hun laver sine sidste optegnelser inden den evige dvale. Hvem er hun, hvor kommer hun fra, og hvad skete der den dag, de fremmede fra Kamenia besatte hendes planet? Den dag, hun blev tvunget til at tage kampen op mod den magtfulde fyrst Almaz og hans to sønner. Uden selv at have fundet nogen form for Styrke.

"Karanagalaksen" er en verden, der består af 193 jordlignende planeter, der alle har forskellige kulturer med træk, der ligner noget, vi kender fra menneskehedens historie her på Jorden. Galaksen blev i sin tid opdaget og befolket af De Rejsende, udødelige væsner, der måske var mennesker engang. I hundredevis af år har alle de 193 planeter sameksisteret fredeligt forenet i Forbundet. Men nu har noget ændret sig og kun Saga kan gøre noget ved det.

Amie Kaufman - "Illuminae"

"Illuminae" er en bog som jeg vil anbefale at man ikke læser, men hører som original lydbog på eReolen Global (Libby). Det er en space opera som ikke har en klassisk form. Den er lavet som en samling af emails, beskeder, officielle dokumenter, indtalinger og opslag.

Hvordan fungerer det så?

Fuldstændig forrygende. Det er en rutsjebane af følelser, drama og intriger. Det er misforståede AIs, kompentente kvinder (og mænd), det er en løbsk virus der truer med at udrydde menneskerne som har overlevet angrebet på deres planet og nu er på flugt gennem rummet fra en stor ansigtsløs koorperation. Det er medrivende, spændende og tankevækkende. Muligvis den bedste lydbog jeg nogensinde har hørt.

Julie anbefaler:

Christina Dalcher – "Vox"

"Vox" er desværre ikke oversat til dansk, til gengæld findes den både som bog, ebog og lydbog. Særligt lydbogen er anbefalesværdig. Præmisen og begyndelse af "Vox" minder på mange måder om "Tjenerindens fortælling". Bogen foregår i et dystopisk Amerika, hvor kvinder maks. må sige 100 ord om dagen og de er sendt tilbage til kødgryderne. Der er en ny regering ved magten, og alt er ændret – men kun hvis du er kvinde. I løbet af kort tid fryses bankkonti, pas inddrages og 70 millioner kvinder mister deres job. Endnu mere skræmmende læres unge piger ikke længere at læse eller skrive. "Vox" er en vild bog, den river i ens hjerte, den stiller de store spørgsmål. Hvad gør man som mor, når ens søn udtrykker kvindeundertrykkende syn – og man ikke har ord til at opdrage ham? Og hvad gør man, når ens datter vokser op som undertrykt – og ikke kender til andet?

Er du til realistiske dystopiske fortællinger, så er ”Vox” bogen for dig.

”Ready player one”

Året er 2045 og hovedpersonen den 18-årige Wade lever det meste af sit liv i OASIS, en virtual verden som hovedparten af verdens befolkning flygter til. I OASIS går han på college, mødes med venner og samler ”points” ved at kæmpe med andre avatars og væsner. Halliday, skaberen af OASIS, er død, men har inden sin død lavet en konkurrence eller en ”jagt”, hvor deltagerne i OASIS skal finde tre nøgler, og vinderen får det fulde ejerskab over OASIS og bliver dermed et af de rigeste mennesker i verden. For at finde nøglerne og vinde må man have et enormt kendskab til popkultur fra Halliday’s yndlingsårti: 80’erne. Wade har brugt det meste af sit liv på at spille arkadespil som Donkey Kong, Pacman, Space Indvaders samt lytte til Duran Duran osv. Wade bliver den første spiller, der finder den første nøgle. Herefter følger en vild og aktionfyldt kamp for at finde de næste nøgler, det er alles kamp mod alle.

Er du til Nervepirrende, medrivende, underholdende bøger, så er ”Ready player one” bogen for dig.

Marissa Meyer - ”Cinder”

Med "Cinder" genfortæller Marissa Meyer eventyret om Snehvide. Cinder bor i New Beijing og er en talentfuld mekaniker. Omkring hende er verdenen i kaos, en dødbringende sygdom hærger, og en voksende hær truer fra det ydre rum. Verdensfreden hænger i en tynd tråd. Cinder er en cyborg, og er derfor placeret nederst i hirakiet. Hun bor sammen med sin hjerteløse stedmor, der ikke under hende så meget som et sekunds opmærksomhed.

Men alt det ændres da Prins Kai pludselig står i Cinders værksted. Pludselig befinder Cinder sig i en intergalaktisk konflikt, alt imens hun føler en hjælpeløs tiltrækning overfor den charmerende prins. ”Cinder” er første del af "Lunar Krøniken", som rummer 4 bind i alt. Bogen ender på en nådesløs cliff-hanger, der lover flere afsløringer og mere spænding, og giver flere spørgsmål end svar.

Er du til kærlighed, spænding og modige heltinder, så er ”Cinder” bogen for dig.

Adam Silvera - "De dør begge til sidst"

"De dør begge til sidst" er en rørende og tankevækkende ungdomsroman. Den 5. september modtager de to drenge 18-årige Mateo Torrez og 17-årige Rufus Emeterio et opkald. De skal dø i dag. Nu har de to kun 24 timer til sammen at gøre alt det de ikke nåede. Forholdet som på 24 timer udvikler sig mellem Mateo og Rufus er intet mindre end smukt! Selvom slutningen ikke er svær at regne ud, er rejsen derhen bestemt værd at læse. Ærlig talt, så tudede jeg mig igennem slutningen!

Er du til smukke, rørende, uforudsigelige bøger, så er "De dør begge til sidst" bogen for dig

Materialer