Bibliotekarerne bibliotakker for i år

25.12.22
Det er en vanskelig opgave, vi har stillet bibliotekarerne; at vælge en bog, der i særhed har adskilt sig i løbet af året. Ikke desto mindre er det netop det, de er blevet bedt om. Og netop det, de har gjort. Det er blevet til tre titler, der på hver sin vis har sat sig blødt på tværs. Måske er de også noget for dig?

Sebastian Nathans debutdigtsamling” Honey Moon”...

...overraskede mig og ramte mig særligt i 2022. Nathans poesi er på en gang melankolsk og fuld af håb, og fik mine tanker til at drive rundt i Københavns gader i sommersol og sommerregn, gennem glæde og sorg.

Digtene er som en rejse gennem byen, livet, kærligheden, de langsomme dage og langsomme tanker. Perfekt til en lille poetisk pause en sensommerdag på Assistens Kirkegård, men også til en mørk decemberdag ventende på lysere dage.

Der er mange passager og sætninger i ”Honey Moon” man har lyst til at læse igen og igen. Det er svært at sige præcis hvorfor, men Sebastian Nathans ord er ladet med en særlig stemning. Der er en dybde i dem, der ved første øjekast kan virke simpel: 

”Jeg ser os inde i spejlet/ ser at også vi/ bare var et billede// alting er det samme/ det ligner bare noget andet// bordet med kaffe og mælk/ er vigtigt, ligesom vi er”

Sebastian Nathan modtog velfortjent Munch-Christensens debutantpris 2022 for ”Honey Moon”.
Jeg anbefaler den varmt til dig, der gerne vil læse en smuk, sårbar og drømmende bog.

 

 

'Under den hviskende dør' af T. J. Klune

Nogle bøger sprænger rammerne. 'Under den hviskende dør' er en sådan bog. En roman om døden men sandelig også om livet. Magisk realisme bruges til at fortælle historien om Wallace Price, som er død, og har svært ved at affinde sig med det. Og måske er der en grund til, at der ikke er ret mange til bisættelsen?

Overgangen til dødsriget sker hos Færgemanden. Færgemanden driver tehuset Charons Overfart, hvor man som læser møder såvel levende gæster som døde på vej videre. Under opholdet går det op for Wallace, at der er mange ting, han burde have gjort anderledes. Tiden bruges på erkendelse af nødvendigheden af rummelighed og næstekærlighed.

Det er fantasy helt uden drager – i stedet bruges handlingen i den fantastiske roman til at filosofere over liv og død, og viser hvor let, man risikerer at begå fatale fejl. Bogen er fuld af sorg og glæde og forsøg på at se meningen med livet – måske er døden blot en begyndelse til noget andet? Humor er der masser af.

Hele mit følelsesregister berøres. Blandt andet i en skøn (queer)kærlighedshistorie, som bogen også rummer. Jeg synes, det er en forunderligt dejlig bog, som er fortalt i et medrivende sprog.

Af udseende ligner den en børnebog, men den er nok mest for voksne (og unge). Men også en bog, der nægter at forholde sig til en bestemt målgruppe – og blot siger: Læs mig! Det er en bog, der vil svæve i min bevidsthed en rum tid!

 

'Morgenstjernen' af Karl Ove Knausgård

Nogle romaner efterlader én med flere spørgsmål end svar, og er du fan af sådanne scenarier, så anbefaler jeg at du kaster dig over Karl Ove Knausgårds murstensroman 'Morgenstjernen'; en roman, der byder på både spænding og eftertanke, og som vækker genkendelse i forhold til hverdagens mange funderinger alt imens, tankerne bliver sendt til himmels.

Persongalleriet foldes ud i enkelte kapitler, fortalt ud fra hver hovedpersons vinkel, og disse kapitler sammenvæves til en sammenhængende historie om alt fra som skilsmisse, sygdom og angst til graviditet, alkoholisme og eksistentialisme. I centrum for fortællingerne finder vi et mord, som hovedpersonerne involveres i på forskellige niveauer, nogle mere direkte end andre. Det er alvorlige emner, der er på spil, men romanen trodser dette på magisk vis ved at være en overraskende letlæst pageturner. 

Jeg har længe haft 'Morgenstjernen' på min læseliste, og jeg er utroligt glad for, at jeg endelig fik taget mig sammen til at læse den; godt motiveret af den lokale læseklubs ‘lektie’, og hjulpet på vej af eReolens noget lettere digitale udgave. Godt nok havde jeg coronafeber, mens jeg læste dele af romanen, men jeg er overbevist om, at det ikke var den eneste grund til, at jeg blev hensat i en dyb filosofisk tilstand, som stadig hænger ved. Den selvstændige fortsættelse 'Ulvene fra Evighedens skov' har overtaget den ledige plads på min læseliste, men jeg mangler stadig at færdigfordøje 'Morgenstjernen', før jeg har plads til den i mit hoved.

 

Materialer