Bøger er bår´ dæjlig: Boganbefalinger til The Julekalender

Årets gensyn med The Julekalender har kaldt os til tasterne for at videregive julemånedens essentielle bogtips. For hvad mon Hansi, Günther, The-Kartoffelavler-Woman og de andre har brug for til boghylden?

Forsidefoto: Steen Linde/TV2
Tekst: Naja Wulff Mottelson og Ida Sofie Kristensen

Uffe Rørbæk (tv) som Hansi og Viggo Sommer som Fritz i "The Julekalender". Foto: Steen Linde/TV2

Hansi - Den Unge Werthers Lidelser (af J. W. von Goethe)
Som ulykkelig forelsket dagdrømmernisse med de biggest tænder og det grimmest tøj har Hansi alle forudsætningerne for at identificere sig med Goethes udødelige tragedie om den forsmåede, weltschmerz’ende Werther. Han gennemlever – ligesom Hansi – den ugengældte betagelses ulidelige trængsler og enhver i samme situation vil med garanti svælge i denne Sturm und Drang-klassiker; særdeles velegnet til en mørk og stormfuld aften. Så må vi da håbe, der bliver bedre i morgen!

Günther - Den store snittebog (af Frank Egholm)
Snittenissen Günther kan (med sin unægtelige evne at frembringe en brugbar propel ud fra særdeles sparsomme anvisninger) næppe kaldes nybegynder udi træhåndværkets ædle kunst. Alligevel har en pædagogisk fagbog med billeder og udførlige vejledninger aldrig skadet nogen. Fra propeller i alle størrelser får han her muligheden for at udvide sit kreative repertoire med alt fra smykker til legetøj og figurer – selvfølgelig forudsat han kommer hele vejen gennem teksten. Som altså er, ahem, på Danish.

Carsten Knudsen (tv) som Günther, Uffe Rørbæk som Hansi og Viggo Sommer som Fritz i "The Julekalender".

Fritz - Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag af Morten Münster
Adfærdsdesign er det nye buzzword, og hvis der er nogen, der kunne bruge et par fif til, hvordan man får kolleger til at ændre adfærd, er det den kronisk småfrustrerede mellemledernisse Fritz. Simultant presset af tid og uduelige kolleger jagter han på én gang nøglen til Gammel Noks spilledåse og den gode ledelsesstil. Så hvis ikke Morten Münsters litterære lynkursus i nudging er svaret, ved vi ikke, hvad er. Det can med garanti uses in another afsnit!

Gammel Nok - Det vi tænker på inden vi falder i søvn af Rasmus Barud Thomsen
De fleste chefer har i forvejen nok at tænke over, når hovedet rammer puden efter endt arbejdsdag. Læg hertil, at du har lagt dit liv i hænderne på tre absolut inkompetente underordnede samt at du død og pine skal holde dig vågen gennem 24 julekalenderafsnit kun underholdt af uophørlig spilledåsemusik. Bekymret? Det forstås. Vi foreslår “Good Old Gammel Nok” at trøste sig med 26 betydningsfulde danskeres bud på, hvordan de selv får ro på tankerne, før søvnen endelig indfinder sig. Hvis den da ellers får lov...

Viggo Sommer som Oluf, Carsten Knudsen som Gertrud og Uffe Rørbæk som Benny i "The Julekalender". Foto: Steen Linde/TV 2

Benny – Dan Turèll i byen – greatest hits af Dan Turèll
Med sin mystiske attachémappe, sværtgennemskuelige forhistorie og tricky forhold til alkohol er Benny ikke den nemmeste nåsåer at få hold på. En ting er dog befriende klar: Benny er københavner to the core – gammelkøbenhavner, som man var det, før stenbroerne blev trendy og de brune værtshuse erstattet med mikrobryggerier. For en storbyhankat af den kaliber kan et længere ophold på de jyske heder være en smule ... belastet. Dog kan han heldigvis tackle hjemveen med en fortræffelig omgang hjemstavnsdigtning fra hovedstadens fremmeste røverhistoriefortæller/storbyskjald.

Oluf - Tarme med charme af Giuila Enders
Når konen klager, telefonen bimler og opvasken hober sig op, er toilettets oase af privatliv som bekendt mange mænds foretrukne tilflugtssted – Oluf Sand er ingen undtagelse! Med overalls’ne om anklerne kan han her supplere arbejdet med at puste grise op med Enders geniale gennemgang af kroppens svar på det forsømte sorte får; tarmene.

Carsten Knudsen som Gertrud i "The Julekalender". Foto: Steen Linde/TV2

Gertrud – Den store julebog
(OG)
Erotisk intelligens. Nøglen til begær i lange forhold af Esther Perel

Foodprocessor; den store kasse med julepynt; OLUF! A STÅR UNDER Æ MISTELTEN: vi kender alle sammen Gertrud. Tror vi da. Men hvad gemmer sig egentlig under den grå permanent og blomstrede housecoat? En dynamisk, hårdtarbejdende, opfindsom kvinde retteligt udhungret – udhungret – efter sin mands opmærksomhed. Og er det fair, måske? Vores læseråd til Gertrud er således tvefold. Først og fremmest: You do you, gurl. Lån dig en omgang julehygge (Den store julebog er rar) og slå benene op. Dernæst: List et snedigt fif ind på natbordet til din dovne ægtemand. Hertil findes ingen bedre end Esther Perel, hvis uforfærdede Erotisk intelligens tilbyder en klarsynet guide til det langvarige parforhold.

Hunden Emil - Når naturen kalder af Jack London
Det er ikke til at være kartoffelavlerhund i disse tider. Særligt ikke, når ens sofaposition pludselig overtages af en mistænkelig drukkenbolt med hugtænder og stueterritoriet gradvist annekseres af madmors gakkede julepyntsmani. Lykkeligvis kan litteraturen bibringe lidt eskapisme, her i form af Jack Londons ukuelige hundebiografi-skråstreg-eventyrromanklassiker om slædehunden Buck, der afkaster sig civilisationens lænker for at finde sig selv i den forfrosne vildmark.

Vil du have flere anbefalinger og tips til højtidsrelevant læsning? Tilmeld dig Københavns Bibliotekers nyhedsbreve
15.12.19