Bøger om København 2022

Hvert år byder på nye spændende bøger om København. 2022 er ingen undtagelse. Jeg har samlet et udvalg af årets bøger. Måske du kan finde en idé til en gave, eller en god bog til de mørke vinteraftener i sofaen.

København og historien

Særligt begejstret er jeg for de otte "København og historien"-bøger der udkom på Gad. Bøgerne er skrevet af arkæologer og historikere fra Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv.

På Historie-online.dk skrev Jakob Ørnbjerg om København og historien 1-8: "Det er sin sag at samle Københavns historie fra den sidste istid til det kønsinkluderende logo på Rådhuspladsens offentlige toiletter på sammenlagt 1.000 sider. Disse otte bind leverer dog en på alle måder velskrevet, vidende og til tider også meget vittig introduktion til Københavns historie og hovedstadens udvikling fra middelalderens beskedne og sildestinkende handelsplads til 2020’ernes Copenhagen Pride og syltede grannåle på Noma."

Kamilla Ane Petersen konstaterede i lektørudtalelsen at København og Historien er “Veldokumenterede og rigt illustrerede bøger. Fagord forklares undervejs, og forfatterne forholder sig kritisk til historieskrivningen omkring København ved at inddrage den nyeste forskning på feltet. Fokus er på Københavns historie, og dette fokus holdes fint igennem alle bøgerne. Der veksles velafbalanceret mellem skriftlige kilder og arkæologiske fund".

Mere historie

I 1772 blev lattergas beskrevet for første gang af Joseph Priestley. Polen blev delt mellem det det russiske, det tyske og det østrig-ungarske kejserdømme. I København blev Struensee og Brandt dødsdømt og henrettet.

Der blev også stiftet et selskab i den danske hovedstad i 1772: Det Medicinske Selskab. Selskabets historie er beskrevet af Klaus Larsens i bogen "1772 "Selskabet" - barn af oplysningstiden".

Historie-online.dk skrev Erik Ingemann Sørensen: "Med afsæt i året 1772 sendes læseren på en utrolig rejse gennem hovedstaden København, hvor vi møder både de fattige, de rige, bartskærere, offentlige fruentimmere, dronningens elskere, syfilisramte, tiggere, stinkende gader og stræder og meget, meget mere. Fortællingen centrerer sig om stiftelsen af Det Medicinske Selskab. Og om de læger der forsøgte at ændre på tingenes tilstand." Og han konkluderede at efter "endt læsning sidder man tilbage med en dejlig oplevelse af at have været til stede i 1700-tallet – at have fået ny viden og indsigt. Og af at have været særdeles godt underholdt takket være Klaus Larsens fine formidlingskunst".

Længere oppe i tiden møder vi Ole Kollerød. 38 år gammel, blev Ole Kollerød henrettet på Amager Fælled. I månederne før sin henrettelse sad Ole i Stokhuskælderen og skrev sine erindringer. Bogen er en ny udgave er erindringerne, genfortalt af forfatter Niels Peter Juel Larsen.

"Jeg kan varmt anbefale En morders bekendelser, den er interessant som kriminalfortælling, men den har også masser af historisk gods i sig. Den belyser en side ad Danmarkshistorien, man normalt ikke hører så meget om. Efter hvert kapitel har Niels Peter Juel Larsen tilføjet et afsnit, der sætter Ole Kollerøds tekst i kontekst, og kommer med supplerende informationer, og der er løbende tilføjet noter med forklaring på begreber og hændelser." Skrev Ulla Weishaupt på Historie-online.dk.

Helt tæt på vores tid møder vi Eva Salomonsen. Som jøde under besættelsen, endte hun i koncentrationslejren Theresienstadt. Eva døde i 1943 som offer for holocaust.

Med udgangspunkt i snublestenen i Bredgade fortæller Thomas Harder og Lene Ewald Hesel beretningen om Eva og hende familie.

"Historien om Eva Salomonsen og hendes familie samt byen København er gennemillustreret og gennemdokumenteret. Alene noterne er en fryd at læse, for forfatterægteparret har søgt oplysninger om alt muligt om familiens hverdag, fra behandlingen af polio til Evas middagsretter." Skrev Bent Blüdnikow i Berlingske Tidende (10. oktober 2022).

På tur i byen

At opleve byen gående giver til at fordybelse. Det giver tid til at se de mange fine detaljer på byens huse og opleve de spændende rum mellem bygningerne.

Fem turledere fra Dansk Vandrelaug har vandret København og Frederiksberg tynd. Det er der kommet 52 gåture ud af som præsenteres i bogen "Gå tur".

Fra bogstakken

Har du glemt hvad der udkom sidste år – eller forrige år. Her er et par tidligere listen du kan udforske. Du kan også vælge selv at gå på opdagelse i bogstakken.

De fleste tur er 5 til 10 kilometer lange og i bogen er der forslag til havde du skal holde øje med undervejs.

"Bogen emmer af god stemning, den er velskrevet og de enkelte ture er spækket med oplevelser og seværdigheder. Bogens highlights er en blanding af klassiske seværdigheder og mere specielle ting, og det fungere rigtig godt." Skrev Lars Ovesen om "Gå tur" i lektørudtalelsen.

I Eva Tangø-Brandt bog "København" finder du kortfattet information om byen. Bogen er nok mest til turister og folk som gerne vil have en hurtig og nem introduktion til byen.

Vandre du ude til Bellahøj, kan du opleve Bakkehusene. Husene er tegnet af arkitekterne Ivar Bentsen og Thorkild Henningsen. Den unikke rækkehusbebyggelse er beskrevet i Birgitte Kleis og Jannie Rosenberg Bendsen bog "Bakkehusene".

I anmeldelsen af "Bakkehusene" skrev Helge Torm i Land og By nr. 136: "Bogen er skrevet veloplagt, og begejstringen for huses smitter af på læseren. Hertil bidrager også Tine Hardens fine fotografier."

Det er en kendt sag, at vi skal huske at kigge op når vi vandre rundt i byen. Men såkom Peter Olesen så med "Kik ned". Prøver du det, kan det være du får øje på nye mønstre og spændende overflader.

Snør skoene og kom af sted. Det kan være vi ses derude - hvis vi da ikke er alt for optaget af både at kigge op og kigge ned.

Bliver du trøstig af alt den vandren rundt i byen, så er der stadig en del "vandhuller" rundt om i København. Imens du nyder en øl, kan du gå på opdagelse i Christianshavns værtshushistorie i Ove Bjørn Petersen og Anders Bjørns bog "Alletiders værtshuse på Christianshavn".

Forskellige elementer fra forskellige kilder

eller hvad der ellers er kommet af bøger som kan have din interesse

13.12.22