Bøger til børn der styrker læselysten #1

15.04.21
Styrk dit barns læselyst med gode bøger, gode billedbøger og dejlige højtlæsningsbøger

Der er ingen tvivl om at Corona nedlukningen har haft sin indflydelse på læselysten med lukkede biblioteker over hele landet. Vi har gjort hvad vi kunne for at formidle gode bøger online.

Nu kommer der lidt flere rigtig gode bøger, de fleste af bøgerne er anbefalet af Anette Øster, som anser disse bøger som nogle af de bedste børne og ungdomsbøger lige nu og med ekstra hits fra undertegnet.

I denne artikel er det anbefalinger af bøger til børn fra 4 år.

Bøger til de mindst 4  - 6 år

Genbesøg hos ”Sallys far er en dårlig taber” et godt grin for hele familien. Mere sjov finder du også i ”Bare numser” billedbogen, hvor familien er taget på ferie til Italien og her besøger de en helt speciel stand.

Så er det med at få benene op, for i ”Kalle og støvsugeren” bliver alt støvsuget op – også forældrene!

Carl er en af de bedste billedbøger  til mindre børn, de handler om hverdagen, om alle de små ting der betyder noget for en lille elefant der hedder Karl.

Oliver Jeffers er en af mine favoritter og her er en lille fin billedbøg ”Det vi byggede”, smukke billeder og en smuk fortælling.

”Havesaksen” er en meget grotest billedbog, men en absolut lærerig en af slagsen, da det handler om hvad der kan ske hvis ikke man lytter til et barn og hellere vil lave voksenting.

"En pige med pigsko” er en billedbog om at stå fast når det hele ramler, endnu en billedbog af Mette Vedsøe.

En billedbog der er virkelig fin er Karen Vad Bruuns "lillestor" en kærlig billedbog om overgangen fra vuggestuen til børnehaven, den viser også at det ikke er helt let at være både stor og lille 

"Tove, en lille digter" er en billedbog om Tove Ditlevsen om hendes barndommens gade på Vesterbro og om at få fred til at skrive og til at få lov til at fortsætte i skolen. Der er små smagsprøver på Ditlevsens værk i bogen og fine illustrationer. 

Billedbøger til de større børn fra 7 år og op

Billedbøger er ikke kun til de små størrelser, mange af de billedbøger der bliver udgivet i dag kan sagtens læses af større børn fra 7 år og op. Illustrationerne spiller en stor rolle i fortællingen. Som fx i ”Historien om Hardy”, her foregår der rigtig meget i den smukt illustrerede billedbog på trods af det svære emne. Bogen har et par år på bagen, men den er absolut et kik værd.

”Rævefælden” er en billedbog for større børn, den er ret barsk. Den er lige blevet genudgivet i år. Nyd de smukke illustrationer af Otto Dickmeiss

”Pytkassen” af Mette Vedsøe, her er det hovedpersonen der bliver fyret og får en papkasse som afskedsgave og hvad i alverden gør man med sådan en kasse!?

”Mormor og mormor” handler om mormor, der er bor sammen med mormor. En Sød billedbog om mangfoldighed, kærlighed og familierelationer

”Flora nattergal” Flora og Pop er søstre og elsker hinanden, men Flora har sin egen verden, for hun bærer sorg, sorg over alle de tilskadekomne dyr, og derfor har hun lavet et dyrehospital

Højtlæsning fra 5 år og op

”Skal vi ikke høre en historie”. Der er ikke noget bedre en at få læst en historie højt, det gælder både for børn og voksne, og så er det hyggeligt.

”Minimund” Sylvester bliver drillet i skolen af Esben og William. De kalder ham Minimund. Efter en rigtig træls skoledag beslutter Sylvester sig for at skrive et brev og bede nogen om hjælp. Snart efter dukker Nogen Kristiansen op med et stemmekatalog under armen.

”Alletiders bøger vi læser sammen”: Alverdens historier nøje udvalgt til at læse op fra. I anledningen af Gyldendals 250 års jubilæum blev denne bog udgivet med alle børnebogsklassikerne.

”Fangeskibet” højtlæsning for større børn: England, år 1816. Tom Miller er 11 år og hans far er forsvundet, så Tom må forlade sit fattige hjem for at søge lykken i London. Tom får gode venner og møder hårde modstandere på sin rejse.

”Bogen om Blom”: En dejlig bog om Skildpadden Blom holder enormt af hjemmebagte boller med syltetøj og at måneskinsbade. Filosofisk og smuk.

”Det sner med fjer” 32 finurlige digte om fugle – til eftertænksomhed og højtlæsning.