Bring me a unicorn. Dagbøger og breve af Anne Morrow Lindbergh

10.01.10
Anne Morrow Lindberghs dagbøger og breve er fascinerende læsning, dels fordi hun er en blændende iagttager og fortæller, og dels fordi hendes liv blev rigt på oplevelser både på det indre og det ydre plan.

Anne Morrow Lindberghs 5 selvbiografiske bøger, hvoraf Bring me a unicorn er den første, er et spændende bekendtskab med en kvinde, som ejer en helt speciel evne til at formidle sine følelser og oplevelser. Dagbogsoptegnelserne er udførlige og hendes private korrespondance omfattende.

De 5 bøger dækker årene 1922-1944. 

I Bring me a unicorn møder vi den unge, generte, intellektuelle collegestuderende, som har levet et beskyttet familieliv med nære og tætte relationer. I 1927 får Anne benene slået totalt væk under sig, da hun møder Charles A. Lindbergh, Amerikas store helt efter soloflyvningen over Atlanten. Bekendtskabet med ham byder på store udfordringer og et liv fuldstændig anderledes end det, hun hidtil har kendt: spændende rejser i store dele af verden, møder med både ukendte og kendte mennesker, et liv i konstant aktivitet og sidst men ikke mindst et liv i offentlighedens søgelys.

Parret gifter sig i 1929. 

I den følgende bog, Hour of gold, hour of lead, fortæller Anne om den nye frihed, hun føler i sit ægteskab. Hun bliver selv en af de første kvindelige flypionerer i Amerika og uddanner sig som navigatør.

I 1932 bliver parrets første barn kidnappet og kort efter fundet død. Denne tragiske begivenhed får Anne og Charles til at forlade USA og bosætte sig først i England og senere i Frankrig for at leve i fred og ro, langt fra pressens bevågenhed.

De 2 næste bøger, The flower and the nettle og Locked rooms and open doors, omhandler disse år i frivilligt eksil, indtil parret i 1939 vender tilbage til USA umiddelbart før 2. Verdenskrigs udbrud.

Den sidste bog, War within and without, er en beskrivelse af en tilbagevenden til USA på godt og ondt. Charles Lindbergh var modstander af USA´s deltagelse i krigen, et emne Anne ikke var enig i, men hun støttede loyalt hans ret til at sige sin mening. Ud over at beskrive disse holdningsmæssige forskelligheder og vanskeligheder fortæller Anne også om sin store glæde ved at koncentrere sig om sin voksende børneflok og sin forfattervirksomhed, som i disse år bringer hende stor anerkendelse.

Anne Morrow Lindbergh levede 1906-2001.

Bøgerne er ikke oversat til dansk.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer