Congo - the horror, the horror

14.02.13
Congo vækker for de fleste mystiske associationer om kannibaler, pygmæer, uudforsket jungle og trommedans i natten, men hvad ved du egentlig om det enorme Congo, der er større end Spanien, Frankrig, Tyskland, Sverige og Norge tilsammen?

I det følgende vil jeg anbefale fem bøger, der belyser det sagnomspundne Congos historie, der om noget er et eksempel på at virkeligheden overgår fantasien – især hvad angår menneskelig grusomhed.

 

Peter Tygesen "Congo – formoder jeg: Fortællinger fra drømmeland"

Hvad enhver bør vide om Congo

Den danske journalist Peter Tygesen formår at gennemgå Congos historie fra 1400-tallet til i dag på en så medrivende måde at bogens 500 sider læses som var det 50. Tygesen indleder med en beskrivelse af det yderst velorganiserede kongerige Kongo, der i slutningen af det 15. århundrede fik skæbnesvangert besøg fra Portugal. De opdagelsesrejsende blev budt velkommen af den herskende konge ManiKongo, der fra en by med 15.000-20.000 indbyggere regerede over et afrikansk imperium, med en enorm hær og et net af handelsforbindelser, der fragtede elfenben, guld og kobber fra producenter hundreder af kilometer inde i kontinentets dyb. Kongen lod med glæde sin sønner rejse med portugiserne tilbage, så de kunne blive uddannet i Europa. Han erfarede senere at de var blevet solgt som slaver sammen med uhyggeligt mange andre kongolesere. Og her begynder Congos nedtur, der vist aldrig rigtig er stoppet. Tygesen tager læseren med helt op til nutidens historie i en frit fortællende, men historisk korrekt og velresearchet beretning, der veksler mellem de historiske passager og beskrivelser af Tygesens egne oplevelser i nutidens Congo – ofte er der tale om nærdødsoplevelser…

 
Joseph Conrad "Mørkets hjerte"

Klassisk Congo

Den skønlitterære klassiker om Congo, der inspirerede Coppola til ”Apocalypse Now”, hvor scenen dog var ændret til Vietnam. Conrad, der selv som ung selv sejlede på Congos floder som repræsentant for et elfenbens-handelsselskab, fortæller i Mørkets hjerte om en handelsekspedition dybt ind i Congos jungle, hvor den mystiske stationsleder Mr. Kurtz venter. På den ene side er bogen en spændende beretning med klassiske congo-klicheer, som blodtørstige indfødte og mystiske afrikanske febersygdomme, på den anden side er Conrads fortælling en allegori om den menneskelige naturs dobbelthed, om lys og mørke og civilisation og barbari.

Læs også Sven Lindqvists "Udryd de sataner" - en samling essays og rejsenotater fra Afrika, der med udgangspunkt i blandt andet "Mørkets hjerte" diskuterer kolonisering, racisme og den hvide europæers synderegister.

 

Adam Hochschild "Kong Leopolds arv"

Congos holocaust

Mens Tygesens bog giver et overblik over hele Congos historie fra den europæiske indblanding begyndte, går Hochschild i dybden med den periode, hvor landet var den belgiske Kong Leopolds private koloni - en periode hvor den skruppelløse og snu Leopolds mindreværdskomplekser resulterede i at grusomheden nåede nye højder i Congo. Perioden kaldes af Hochschild ikke uden grund for Congos holocaust, og moderne historikere anslår at landets befolkning blev mere end halveret under Leopolds styre. ”Kong Leopolds arv” er et portræt af kolonialismens sande ansigt og en indføring i et rædselsregime, der heldigvis savner sidestykke i imperialismens historie.

 

Barbara Kingsolver "Gifttræets evangelium"

50er-stemning, kvindeskæbner og jungledød

Forestil dig en håndfuld af karaktererne fra Madmen, der bliver rykket op fra deres glade forbrugshverdag og placeret i et faldefærdigt skur midt i Congos jungle. Kingsolvers roman handler om en amerikansk missionærfamilie, der i halvtredserne bliver udstationeret i en lille junglelandsby uden mulighed for kontakt med omverdenen. De medbringer Betty Crocker-kageblandinger og curlers og er absolut uforberedte på et liv i naturens vold. Det der skulle have været et kortere ophold ender som endeløs kamp for overlevelse, der ikke lykkes for alle familiens medlemmer. De nægter at lytte til de indfødtes råd om hvordan man klarer sig i junglen – de er jo kommet for at lære de primitive hvordan man lever et moderne liv. I kampen mod den ustyrlige natur bliver dette hovmod fatalt. Samtidig beskrives missionærernes meget mislykkede forsøg på at omvende landsbyens beboere til kristendom og de kvindelige familiemedlemmers kamp mod faderen, der er en monomanisk tyran og primus motor i families hovmod og upopularitet. Familiens ophold i junglen fylder meget i bogen, men man følger også døtrene ind i voksenlivet, hvor de på forskellig vis prøver at leve med deres traumer fra junglen.

 

Albert Sánchez Piñol "Pandora i Congo"

Scifi, adventure, krimi og tjubang!

En vanvittig adventure-historie, der blander diverse populære genrer til en meget farverig fortælling om en ung ghostwriter, der skal nedskrive den mordanklagede congoveteran Marcus Garveys historie. Romanen foregår under Kong Leopolds rædselsregime og Garvey har deltaget i en europæisk ekspedition på jagt efter guld. Via ghostwriteren fortæller Garvey om ekspeditionen dybt ind i Congo, der blev ledet af to halvadelige skurkebrødre, som opfylder enhver kliché om den undertrykkende hvide mand – de lader til eksempel indfødte slæbe sig ihjel for at få champagne bragt til lejren. Garvey står anklaget for at have myrdet brødrene – men hvem kan bebrejde ham det, når det viser sig at brødrenes guldmine åbnede en port til et underjordisk rige befolket af en overlegen race af to meter høje jordvæsner med mælkehvid hud og overnaturlige egenskaber. Garveys forsvar er således at han har reddet verden fra at blive overtaget af disse mystiske Tectonere og han beretter om sin rejse til deres underjordiske imperium og sin affære med Tectonkvinden Amgam.

 

Disclaimer

Skammeligt nok er listen totalt etnocentrisk – ingen congolesiske forfattere er repræsenteret.  Jeg er pinligt ignorant på dette område og modtager gerne anbefalinger fra mere oplyste læsere!

 

for at skrive en kommentar.
Materialer