Den dag bomben faldt

06.08.17
6. august 1945, klokken 08:16 kastede USA en atombombe over storbyen Hiroshima i Japan. Den 9. august kastede amerikanerne igen en atombombe. Denne gang over byen Nagasaki. Det samlede tab af menneskeliv for de to byer over de første fire måneder opgøres til mellem 150.000 og 250.000 personer.
Anvendelse af atomvåber og bombningen af de to byen begrundes ofte med et ønske om at få krigen afsluttet og fremtvinge en betingelsesløse overgivelse fra japanerne.
Efter at Sovjetunionen tråndte ind i krigen overgav Japan sig den 15. august 1945. Den 2. september 1945 blev freden underskrevet. 2. verdenskrig var slut.
Det diskuteres stadig om atombomerne over Hiroshima og Nagasaki havde en afgørende betydning for overgivelsen.

Wikipedia

Leksikonartikler

Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki på Wikipedia [da]
"Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki var de to atombomber, der blev kastet over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki den 6. og 9. august 1945 af den amerikanske hærs flystyrker."

Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki på Wikipedia [en]
"In August 1945, during the final stage of the Second World War, the United States dropped atomic bombs on the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki. The two bombings, which killed at least 129,000 people, remain the only use of nuclear weapons for warfare in history."

Hiroshima på Leksikon.org
"Kl. 8.15, atombomben udløst, 43 sekunder senere, et kraftigt lysglimt, chokbølge, flyet ryster, kæmpemæssig atomsky.» Sådan lyder det fra logbogen for B-29 flyet der kastede uranbomben "Little Boy" over Hiroshima."

Bøger

Algora Pub, . 189 sider.
Tilgængelig online på Ebrary

Stanford University Press, 2003. 375 sider.
Opstilling på biblioteket: 91.93

Fordham University Press, 2011. 233 sider.
Tilgængelig online på Ebrary

University of North Carolina Press, 1991. 594 sider.

Dansk Røde Kors, 1986. - 57 sider

Hiroshima : the world's bomb af Andrew Jon Rotter
Oxford University Press, 2008. 371 sider
Tilgængelig online på Ebrary

University of North Carolina Press, 1995. 267 sider.

Hiroshimas skygge af Wilfred Burchett
Fredsbevægelsens forlag, 1984. 132 sider.
"En australsk journalist, der var i Hiroshima en måned efter A-bomben, beskriver hvad han dengang oplevede, og de konsekvenser bomben har haft for ofrene og deres børn selv i dag."
Opstilling på biblioteket: 98.29

Jespersen og Pio, 1960. 278 sider.
Opstilling på biblioteket: 98.29

Chelsea House, 2008. 128 sider.
Opstilling på biblioteket: 91.93

Enigma Books, 2011. 215 sider.
Tilgængelig online på Ebrary

National Academy of Sciences-National Research Council, 1956. 241 sider.
Tilgængelig online på Ebrary

Nej til Atomvåben, 1981. 39 sider.

Wikipedia

Film

"En arkivmontag der fortæller historien om de to atombombeangreb og viser billederne fra sprængningerne."

Nordisk Trading Company, 2008. 1 dvd-video
"Det historiske forløb omkring den nytiltrådte amerikanske præsident Truman's beslutning om at kaste atombomben over Hiroshima, set ud fra de politiske og moralske dilemmaer på begge sider af fronten."

Hiroshima af Paul Wilmshurst
Soul Media, 2013. 1 dvd-video.
"The dramatic story of the first atomic bomb and its impact on the people of Hiroshima"
Opstilling på biblioteket: 91.93

"Educational documentary prepared by the United States War Department, giving an overview of the first atomic weapon detonated by the USA in 1945 at New Mexico along with other tests performed during the late 1940's. The subsequent devestation when atomic weapons were dropped over the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki is also covered including a first hand account from a witness in Hiroshima."

Ressourcer på internettet

"A UCLA Physician's Eyewitness Report and Call to Save the World's Children."

"This collection focuses on The Decision to Drop the Atomic Bomb. It includes documents totaling almost 600 pages, covering the years 1945-1964."

"Why the atomic bombings were probably not necessary to win WWII without a mainland invasion of Japan.  Extensive bibliography.  Quotes from prominent Americans who disagreed with the a-bombings."
Af Doug Long.

"Hiroshima & Nagasaki Remembered brings forward a large collection of digital assets, such as original texts, eyewitness accounts, rare photographs, videos and full color maps."

Find flere materialer om Hiroshima via Bibliotek.kk.dk