Den danske blyant

2. januar 1914 startede historien om blyantfabrikken Viking på Islands Brygge. Trods vanskeligheder de første år overlevede fabrikken og skolebørn kan stadig træne håndskriften med en Viking blyant.

Fabrikken "Viking" blev etableret af Folmer Preisler. Han blev gift med Kamma Gosch i 1899 , datter af H. E. Gosch som stod bag tændstiksfabrikken H. E. Gosch & Co. A/S.
Året efter indtrådte Folmer Preisler i direktionen for H. E. Gosch & Co.

Jubilæumsskriftet Viking: 1914-1939 fortæller i ord og billed historien om fabrikkens første 25 år.

Folmer Preisler etabledede Viking i lokal hos moderselskabet H. E. Gosch & Co's tændstikfabrik. H. E. Gosch fremstilte de kendet Tordenskjold-tændstikker og i samme nationalromantiske ånd, blev den nye blyant navngivet Viking.

I Social-Demokraten 7. februar 1914 kunne københavnerne læse at "Paa den yderste Pynt af Islands Brygge er i den sidste Tid opført et nyt Fabrikanlæg. Et Aktieselskab har her i disse Dage paabegyndt en for Danmark helt ny Virksomhed, nemlig Fabrikation af Blyanter, og Fabriken har faaet Navnet "Viking"."

Udbruddet af 1. Verdenskrig vanskeliggjorde Vikings første år, men i 1919 blev lokalerne hos tændstikfabrikken for små og Viking flyttede i en ny og stor fabriksbygning på Sturlasgade 12 på Islands Brygge.

Fabriken set fra Sturlasgade.


Vikings vanskeligheder var dog ikke ovre og firmaet oplevede hård konkurrence fra Tyskland i starten af 1920’erne. Det i en sådan grad, at det blev overvejet at afvikle selskabet.

Sturlasgade 10-12. Marts 2019.


"Virksomhedens Stifter og Leder, Direktør F. Preisler, fik den Tanke at vende sig direkte til Befolkningen. Tanken fandt Udtryk i en Redegørelse, der blev fremsat den 4. September 1922, og som havde den noget dristige Titel: "Slaa Kreds om Viking".
(citat: Viking: 1914-1939)

Det lykkedes og mange fandt sympati for Viking-blyanten. Det kom plus på bundlinjen.

Annonce fra Fyens Stiftstidende 17. november 1919.


"De danske Bog- og Papirhandlere gik i Borgen for "Viking", og den danske Lærerstand og Statens Embedsmænd støttede den i fortrinlig Grad. Ogsaa Foreningen „Dansk Arbejde” hjalp til, og Forbrugernes og Ungdommens Interesse blev vakt. Kredsen var sluttet. Det danske Folk tog Del i Arbejdet for at grundfæste "Viking" og fremkaldte derved det Omslag, der skulde til for at bevare Blyantfabrikationen. Dag for Dag voksede Afsætningen, man kunde ligefrem følge Resultatet ad talmæssig Vej."
(citat: Viking: 1914-1939)

Produktionen af blyanter fortsatte på Islands Brygge til starten af 1970erne. Her overtog ærkerivalen Svenska Tändsticks AB selskabet og lukkede produktionen i København. Bygningerne på Islands Brygge blev slogt til Sojakagefabrikken.

Fra produktionen

Jubilæumsskriftet "Viking: 1914-1939" er rigt illustreret. Herunder er et lille udvalg af fotografier fra produktionen.

Cederstammer.

Grafitmøller.

Træet køres ind i tørrekanalen.

Grafitmassen stampes i stålcylindre.

Grafitminer udpresses og afskæres.

 

Viking blyanter.
11.03.19