Den skal jeg læse i weekenden

21.10.17
Rejs med Orhan Pamuk til Istanbul i den overvældende, sprudlende og farverige roman ”Den fremmede i mig”

Romanen spænder fra 1968-2012, og rummer Orhan Pamuks søgen efter Istanbuls inderste sjæl. Det er en kærlighedshistorie og en familie- og slægtshistorie. Romanen er en spændende rejse til Istanbul. Det er en storslået og overvældende roman, som trænger dybt ned i Istanbuls sjæl. Gadesælgeren Mevluts historie er i fokus, men samtidig også Istanbuls og Tyrkiets historie. Og fremfor alt er det en kærlighedshistorie om Mevlut og hans elskede Raiyiha, som han på dramatisk vis bortfører fra landsbyen. Istanbul bliver Mevluts by. Allerede som 12-årig forlader han sammen med sin far en fattig landsby og rejser til Istanbul, hvor de bor i en ussel lejlighed. Han kommer til at arbejde som gadesælger af den gærede drik boza. Han elsker sit arbejde, og vi kommer rundt i byens mange kvarterer. Han er meget ensom, naiv og bange og higer efter åndelig indsigt. Han har tit svært ved at tackle ting og  det er spændende at følge hans tanker og overvejelser.

Mevlut oplever alt meget intenst; skolen, livet som gadesælger og møderne med kunderne. Vi følger Mevluts liv, på et bagtæppe af den politiske udvikling med militærkup, islamisme, den voksende befolkning og de nye tider med højhuse og beton. Alle aspekter er med, også de mørke sider i Tyrkiet fx manglende ytringsfrihed, korruption og tortur.

Vi kommer tæt på Mevluts egen familie og faderens familie, som betyder meget for ham, selv om den også er irriterende og dominerende.

Romanen er meget sanselig og beskriver fx detaljeret tilberedningen af ris med kylling og kikærter hjemme i køkkenet og fremstillingen af boza og is, som han sælger på gaden.

Så en altfavnende roman, der rummer et mylder af liv. Der er så mange detaljer, så meget atmosfære og liv. Man bliver aldrig færdig med bogen. En bog for livet!

Rejs til Istanbul med Pamuk!

 

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket