En spillers bekendelser af Rayda Jacobs.

Af Københavns Biblioteker
11.04.11
En spillers bekendelser er en dejlig varm bog om en muslimsk kvinde, som er ludoman. Emnet er alvorligt nok, men absolut ikke uden humor.

Abeeda bor i Cape Town i Sydafrika, hendes mand har forladt hende, da hun ventede barn nummer fire, men Abeeda har alligevel klaret sig godt, og det har hendes fire sønner også. Historien begynder med, at veninden inviterer hende med på kasino. Veninden har lige opdaget, at hendes mand er hende utro, så hun trænger til lidt sjov. Det er absolut forbudt ifølge koranen at spille, men Abeeda lader sig overtale, vil bare se på. Men hun bliver lokket til at prøve, og vinder en masse penge, og så er hun allerede besat af spilledjævelen. 

Senere taber hun selvfølgelig en masse penge, men ikke nok med det, hun skal også holde sin lidenskab skjult for familie og venner, da det jo er forbudt for muslimer at spille. Efterhånden bliver hun dog ligeglad, tænker kun på at spille. Dels for at vinde det tabte tilbage, dels for at trøste sig når noget går hende på. Og det bliver selvfølgelig opdaget.

Men Abeeda har også andre hemmeligheder, hun har bl.a. haft en affære med sin søsters mand, godt nok før de blev gift, men de to føler sig stadig tiltrukket af hinanden.  Det er selvfølgelig et umuligt forhold, og ikke det eneste umulige kærlighedsforhold Abeeda oplever.

Det er ikke kun en bog om ludomani, men også om kærlighed, om familie, veninder og om at leve som muslim. Om de ting man ikke taler om, prøver at fortrænge, men som alligevel trænger sig på, som f.eks. da Abeeda opdager at hendes yngste søn har aids. Hun vidste godt han var bøsse, men havde fortrængt det, som resten af familien. De må til sidst acceptere det, og Abeeda tager sønnen hjem for at passe ham, da han er døende. Det er en meget rørende beskrivelse.

Bogen er i øvrigt filmatiseret med forfatteren i hovedrollen.

for at skrive en kommentar.
Materialer