En sur Cerut drak en hel flaske sprut

Af Københavns Biblioteker
05.03.15
Rim og remser er noget, de fleste børn elsker. De kan lide at sige ord, som lyder sjove. Heldigvis er det også sådan, at de gennem sjove ord og lyde bliver mere opmærksomme på sproget.

Rim får hjernen til at vågne op. Når vi læser bøger med rim og remser, udtaler vi ordene klart og tydeligt, fordi det er med til at understrege sprogets rytme. Sproget bliver nærmest syngende, hvilket er med til at gøre det lettere for børnene at optage ordene i deres sprog og ordforråd. Hjernen vågner simpelthen på en anden måde, så vi bliver nysgerrige, interesserede og lydhøre.

Kan man være for klam til et kram?

I den helt nye billedbog på vers For klam til et kram? spørger sneglen Blop: Er det fordi, jeg er slimet og klam, Mor aldrig giver mig et ordentligt kram? Blop er trist og kan ikke forstå, at hans sneglemor aldrig krammer ham. Undervejs finder Blop ud af, at de manglende kram ikke skyldes hans slimede fremtoning, men i stedet det faktum, at snegle ikke har arme, og derfor slet ikke kan kramme. Blops mor er heldigvis klar med et kæmpe trutkys, så alt ender godt.

De rapper og de griner og de kører limousiner

Hvis I ikke kender Axel elsker biler, så skynd jer at låne den.  Marianne Iben Hansen har skrevet en fantastisk bog på rim om Aksel, der rapper om biler – han er jo en and! Rimene er gode, og man kan næsten ikke lade være med at rappe sammen med Aksel, når man læser bogen højt. Samme forfatter har også skrevet den skønne bog Mirakelkuren, som på fineste vis forklarer, hvor alle sokkerne forsvinder hen, når vi har vasket tøj og lige pludselig kun har den ene sok.

Hvis I vil læse om fugle, der er på Twitter, hiphoppende kænguruer og en bjørn, der sælger sit skind før den er blevet skudt, så skal I have fat i Sneglepost og sokkerim af Claus Riis. De skøre rim indbyder i den grad til leg med sproget.

I Stride strømme

Mustafas kiosk og Min mormors gebis af Jakob Martin Strid er også eksempler på bøger, hvor rimene fungerer virkelig godt. Bøgerne er vel nærmest moderne klassikere, som kan læses igen og igen af rimeglade i alle aldre. De farvestrålende, humoristiske og karikerede illustrationer passer godt til teksterne og er fyldt med overskud og skøre, finurlige og skæve indfald.

A, B, kom og C

Halfdan Rasmussens ABC er en klassiker og helt fantastik, men der er også skrevet andre gode andre gode ABC’er på rim. A, B, kom og C af Marianne Iben Hansen kan bestemt anbefales, ligesom Hr. Skægs bøger og bogstaver, tal og ord heller ikke er til at komme udenom. En af de nyere udgivelser er Antons briller ligger mellem citronerne af Inger Tobiasen, en dejlig billedbog om alfabetet på vrøvlevers.

Dialogisk læsning og sproglig opmærksomhed

I Krible krable rim for de små af Lotte Salling er der forslag til underholdende aktiviteter og lege, der understøtter arbejdet med sproglig opmærksomhed. Alle rim handler om insekter, altså krible-krable-dyr, og udover at være sjov, så er bogen også skrevet med henblik på dialogisk læsning og kan på det varmeste anbefales til vuggestuer, børnehaver og indskolingsbørn.

Rim om kroppen

Hr Gummihammer af Karen Filsgård er også oplagt til dialogisk læsning og leg med sprog. En sjov billedbog med rim om kroppen. I de sjove vers hører vi om alle dele af kroppen - lige fra smilebåndet og rokketanden til tis og prutter.

En anden skøn rimbog om kroppen, der også kan anbefales på det varmeste, er Kanel og kanin af Ulf Stark. Billedbogen indeholder en samling poetiske digte om kroppen for de yngste. Den dejlig at læse op, morsom at rime med på og kigge på og den kan læses helt fra 2-årsalderen.

 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer