En verdenskendt dansk forfatter fylder rundt

26.06.19
Den 26. juni 2019 var det 150 år siden, at arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø blev født.

Martin Andersen Nexøs liv

Fattig opvækst

For 150 år siden blev en lille dreng født i Sct. Annægade på Christianshavn, et af Københavns fattigste kvarterer. Han var det fjerde barn ud af elleve, og hjemmet var præget af faderens drikkeri og moderens kamp for at mætte alle. Han fik navnet Martin Andersen. Den fattige opvækst prægede ham hele livet, og i meget af forfatterskabet beskrev han proletarernes usle vilkår.

Kunstnernavnet Nexø

Da han var otte år, flyttede familien til Bornholm, og her kom han i skomagerlære. I veneration for øen tilføjede han siden kunstnernavnet Nexø. Han kom ind i højskolekredse, og efter et ophold på Askov Højskole ved Kolding, udgav han sin første avisartikel i 1893: "St. Hansaften paa Bornholm". Derefter udgav han noveller og digte.

Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn

I 1906 - 10 brød han igennem både i Danmark og i Tyskland med firebinds-romanen "Pelle Erobreren". I tråd med hans egen opvækst og tidens socialistiske tankegang følger vi proletardrengen Pelle på den klassiske vandring fra land til by i sin søgen efter lykken. I 1917 – 21 fulgte han op med "Ditte Menneskebarn", som han dedikerede til sin opofrende moder. Begge romansuiter er båret af social indignation over for de dårligst stillede.

I eksil i Sovjetunionen

Andersen Nexø tilsluttede sig den internationale arbejderbevægelse, først som socialdemokrat og fra 1918 som kommunist. Han forblev kommunist resten af sit liv. I 1941 under den tyske besættelse måtte Andersen Nexø flygte til Sverige. Herfra emigrerede han til Sovjetunionen. Efter krigen vendte han tilbage til Danmark, men blev som moskvatro kommunist ildeset efterhånden som den kolde krig vandt frem og endte i 1953 med at flytte til Dresden i Østtyskland. Her blev han æresborger. Han døde der i 1954.

Verdenskendt

Martin Andersen Nexø er en af de danske forfattere, som er oversat til flest sprog. Det skyldes blandt andet den popularitet, forfatterskabet opnåede i Østeuropa og Sovjetunionen, hvor Nexøs værker opnåede kanonisk status.

Læs mere

 

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer