Endelig en Bog om dobbeltdrabet på Femøren

05.01.18
Bjørn Schiønning besøger Historieklubben og vil med udgangspunkt i sin bog fortælle om drabene, efterforskningen og domfældelsen, men også om pressens spegede rolle i sagen.

Hvorfor kaldes han fløjtemanden?

Den 19. maj 1984 beslutter tre store drenge Dennis, Brian og Enrico sig for, at de vil overnatte i telt i det grønne område Femøren på Amager.

Det er helt tilfældigt og meget uheldigt, at Fløjtemanden samme aften har svært ved at sove. Han går rundt i sommernatten, mens han ifølge vidner - som en kliché-galning fra en amerikansk b-film - fløjter en monoton og enerverende melodi.

På et tidspunkt kommer Fløjtemanden forbi drengenes lejrplads. Han har en revolver i lommen. Han har afkortet løbet på den, så den er lettere at skjule - og hurtigere at trække hvis det nu skulle blive nødvendigt.

Fløjtemanden bliver af en eller anden grund provokeret - han trækker sin revolver og beordrer drengene ned på maven.

Fløjtemanden presser løbet ned i nakken på Dennis og spørger “Skal jeg skyde?”. Dennis er kun 16 år, han græder og råber “Nej, nej!”.

Så går Fløjtemanden hen til Enrico. Enrico er et par år ældre end sine kammerater, går til kung fu og har altid gjort en dyd af ikke at være bange for noget som helst. Så da han bliver spurgt “Skal jeg skyde?” svarer han - “Det er op til dig!”

Hvorefter Fløjtemanden skyder ham i baghovedet.

Dennis springer op og stikker af. Han hører to skud blive affyret bag sig. Det ene projektil strejfer ham i nakken. Det andet lokaliserer politiet først senere, da de ved siden af Enrico finder liget af den tredje af dreng, Brian - også skudt i hovedet.

Sagen rammer pressen som en boomerang

Hvad kriminalsager angår, fås de ikke større. Pressen, især formiddagspressen holdt sig ikke tilbage med en ekstatisk rasen og spekuleren i hvilken ondskab, der måtte stå bag. Det skulle på sin vis vende tilbage som en boomerang to måneder senere, da politiet arresterer den 36 årige taxachauffør og jugoslaviske statsborger Naum Conevski. Conevski er nemlig et kendt navn for avislæserne i almindelighed og læserne af Ekstrabladet i særdeleshed.

Tre år tidligere sad Conevski fængslet for voldtægt af en taxakunde. Ekstrabladet - der var overbevist om hans uskyld - iværksatte en omfattende kampagne, hvor de gik benhårdt efter at så tvivl om offerets troværdighed. Det udmundede i sagens genoptagelse og endelig - under stor fejring - hans løsladelse.

Conevski skiller sig af en eller anden grund ikke af med revolveren - den bliver fundet gemt af vejen i hans garage. På trods af at han aldrig tilstår, har anklagemyndigheden derfor nogle lette dage i retten.

Dømmes for dobbeltdrab og voldtægt

Under opklaringsarbejdet dukker flere forhold op - så da dommeren d. 26 juni 1985 finder Naum Conevski skyldig, er det ikke bare for dobbeltdrab. Han dømmes også for voldtægten af en (anden) taxakunde, for tyveri, indbrud, røveri og vold. Han får en livstidsdom.

Efter tre år i Herstedvester erklæres Conevski sindssyg og får betegnelsen farlig.

I dag sidder han på den retspsykiatriske Afdeling R på Skt Hans i Roskilde.

Alt dette kan man læse om i bogen “Fløjtemanden” – som er skrevet af journalist på DR Nyhederne Bjørn Schiønning.

Foredrag med Schiønning i Historieklubben i Sundby Bibliotek

Mandag d. 15/1 -2018, kl. 19.00
Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 KBH S

Pris 50,- - billetter kan købes på www.kvarterhuset.dk eller i indgangen.

Bjørn Schiønning: Fløjtemanden : dobbeltdrabet på Femøren
Reservér
  • Bog

Fløjtemanden : dobbeltdrabet på Femøren