Eva Tinds boganbefalinger

Månedens forfatter i juni 2019, Eva Tind, deler sine boganbefalinger med os.

Eva Tind anbefaler

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?

  • JM Coetzees fabelagtige roman "Vanære" om apartheidtidens traumer set gennem en hvid mand og hans voksne datter. Det er en fortælling om den mandlige seksualitet, om raceradskillelsens og voldens historie, der borer sig som en pilespids ind i nutiden. Om en forvrænget form for håb, der opstår, hvis man tager ansvaret for ens forfædres kollektiv historie på sig, føder den som sit barn og lader den vokse op i ens hjem.
  • "Elskeren" af Marguerite Duras er en af mine yndlings bøger. Den handler om det første begær og den ulykkelig kærlighed, der rammer en i maven som en næve. Det er en lille bog på kun 100 sider, og sproget er indimellem så enkelt, at det bliver råt. Den foregår i Indokina og giver samtidig en anden vinkel på kolonialismen.
  • "Tusind plateauer" af Gilles Deleuze og Félix Guattari er en af de mest imponerende bøger, jeg har læst. Det er et filosofisk værk, der frit sammensætter stof fra filosofien, psykologien og litteraturen. Bogen er fyldt til randen af underlige associationer, og man oplever, at stoffet nærmest eksploderer ens tanker, mens man læser. Kaster man sig ind i dette filosofiske værk, vil man bliver vejledt, vildledt og inspireret. Bagefter vil verden blive både større og langt mere uforståelig, end den var før man læste - på den gode måde.

Hvem er din foretrukne romanhelt eller heltinde og hvorfor?

De tre hovedkarakterer i "Marvfolket" af den new zealandske forfatter Keri Hulmes. Jeg læste bogen første gang som 19-årig på en tommelfingerrejse til Italien. Hulmes karakterer er bygget af lige dele skygge og lys. De har dobbeltansigter. Den uudholdelige modsætning, der opstår i én som læser, fordi man ikke kan hade karaktererne uden også at elske dem, er netop dét der skaber romanens overflod af menneskelighed og dybde.

Hvem er din yndlingsforfatter?

Herta Müller, der skriver sætninger, som ikke fandtes, før hun skrev dem. Müller skriver så poesien både flyder og hakker sig ind i sproget. Hendes roman "Mennesket er en stor fasan i verden" foregår i en landsby i Rumænien under Ceaușescu-styret. Her forsøger etniske tyskere at få pas, så de kan rejse væk. Bestikkelse og korruption hjælper dem på vej. Den poetiske skrivestil får fortællingen om korruptionen, vold og magtesløsheden til at stå frem på samme måde, som når man træder ind i et ukendt landskab, man læser med skærpede sanser. Det bliver naturligt at læse om det unaturlige, at et æbletræ for eksempel kan æde sine egne æbler.

Mere inspiration

Eva Tind var Månedens Forfatter på Københavns Hovedbibliotek i juni 2019, hvor hun var i samtale med forfatter, journalist og forstander på Johan Borups Højskole, Bjørn Bredal.

Lyt til podcast-foredrag med Eva Tind om roman Ophav

 

Portræt af Eva Tind
foto: Les Caner, 2018