Filmanbefaling - I Am Not Your Negro

Af Københavns Biblioteker
29.09.17
Raoul Peck har lavet en fænomenalt fængslende film om den amerikanske forfatter og aktivist James Baldwin. Den kan fanges i biografen netop nu og er et must for alle med interesse for raceproblematikker og ikke mindst for det store, stolte og sære land på den anden side af Atlanterhavet. Du kan låne flere af hans bøger på Københavns Biblioteker.

Jeg har - indrømmet - aldrig læst et ord af James Baldwin, men efter at have set den nye biografiske film om ham skyndte jeg mig straks at reservere et par af hans bøger på biblioteket og købe lidt til reolen derhjemme. I Am Not Your Negro blev vist på CPH:DOX i år og kan nu fanges i biograferne. Den blev desuden fuldt fortjent nomineret til en Oscar for bedste dokumentarfilm i år. 

I Am Not Your Negro er nemlig en af den slags film, der formår at sammensætte fortid og nutid gennem en personlig fortælling og for at det skal fungere, skal personen i centrum være interessant, have noget på hjerte og  desuden have en vis karisma. James Baldwin passer på alle kriterier, og de mange fantastiske arkivklip der bærer filmen, giver et indtryk af en mand, der ofrede sit liv og  alle sine kræfter på at berette om og kæmpe for den afroamerikanske mands rettigheder og imod det raceopdelte samfund.

James Baldwin ses konstant kæderygende med et skiftevis vredt, bedrøvet og dog altid kærligt blik, mens han vinder enhver diskussion. En helt særlig scene er fra et TV-program, hvor han ved hjælp af sin uhyggeligt skarpe tunge får en fornem filosofi-professor Fra Yale Univeristy til at synke helt tilbage og holde godt fast i sin stol i en debat om race.  Baldwins kritik af USA's indgroede racisme står ufatteligt skarpt - både hans rasende store intellekt og hans følsomhed skinner tydeligt igennem i filmen.

Se traileren til filmen her (YouTube)

Filmens velkendte voice-over er indtalt af Samuel L. Jacksons både rolige og bestemte oplæsning af tekststykker fra Baldwins forfatterskab og hans aldrig færdiggjorte bogprojekt "Remember This House" om venskaberne med borgerretsikonerne Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King. Tre venner der i løbet af 1960'erne alle bliver brutalt myrdet. Baldwins tekster virker på den måde som vigtig historisk dokumentation for borgerrrettighedsbevægelsen, men henviser på samme tid til nutidens raceuroligheder og Black Lives Matter-bevægelsen.

Hans pointer virker uhyggeligt aktuelle, det amerikanske samfund bobler på ny over af oprør, opdeling og raceproblematikker. Filmen giver en fremragende introduktion til manden og forfatteren, og hvis du i modsætning til mig har læst Baldwins bøger, så giver den et unikt, rørende og også temmelig ubehageligt billede af det amerikanske samfund og dets selvopfattelse.

Når du har set filmen kan du passende låne flere af James Baldwins bøger på Københavns Biblioteker - jeg har samlet en lille liste neden for med bøger på både dansk og engelsk. Jeg glæder mig i hvert fald selv til at gå i gang med forfatterskabet.     

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket