Fra nisselandskab til Helmandprovinsen

Af Københavns Biblioteker
13.11.14
Dy Plambecks skifter med sin nye roman ”Mikael” fokus og bevæger sig fra skæve eksistenser i provinsen til udsendte soldater i Afghanistan. Forfatteren er heldigvis stadig gennemført loyal og omsorgsfuld i sine persontegninger.

Journalisten Becky, der har den overvejende fortællestemme, er udsendt for at skrive reportager fra krigen. I kortere afsnit hører vi også Mikaels stemme. Mikael, der er på sin tredje udsendelse i Afghanistan sammen med sin ven Jan. Romanen har ingen politisk vinkling og er således også i min læsning helt uden politiske undertoner.

En fin og følsom læseoplevelse
Undervejs i læsningen sad jeg med en læseoplevelse, der både var meget fin og følsom, men bogen er naturligvis også indimellem dybt alvorlig og skræmmende, fordi døden og det uigenkaldelige er nærværende. Det er nok billedsproget og den gennemførte omsorg overfor bogens personer, der gjorde allermest indtryk på mig.

Hverdagen i lejren, vi var høje på Red Bull og cigaretter
Den Afghanske lokation er Bridzar, en mindre lejr, der huser en gruppe soldater fra det Jyske Dragonregiment. I lejren er der ikke mange muligheder for aktiviteter til at løfte stemningen udover Red Bull, cigaretter og bokseturneringer. En stor ting bliver det da også, at Mikael og Becky laver gryderet på en hverdag, hvor ingredienserne ellers mestendels består af feltrationer, badeposer, toiletposer, brændt lort, frakmentationsveste og ørkenstøvler.

Et karton Marlboro med skudhuller - døden er nærværende
Mikael og Jan har mistet en fælles ven i krigen. Det var trykket fra en eksplosion, der ødelagde sygehjælperen indefra. En ulykkelig hændelse, der har sat sit præg på dem begge: At kunne få sig selv til at sige, at folk der tager i krig, ikke bør have nogen indvolde. Becky beskriver den meget smukke og frodige grønne zone - der hvor kampene foregår og hvor de i den observerende deling føler sig som en stor organisme. Mikael siger: Fjenden er også et menneske – han ved hvad han går ind til, og det gør jeg også.

Krig og kærlighed
Krigen er tålmodig, den bliver ved og ved, men også kærligheden er tålmodig.  I romanen finder Mikael og Becky sammen og vi møder dem på leave på Sardinien og senere i en lejlighed i København.