Fraværende fædre og en hulens masse ægtemænd

13.07.22
Bog-Slabberas i Sydhavnen trak i sommertøjet og anbefalede bøger til ferielæsning. Anja og Lene har valgt de allermest underholdende, rørende, kulørte og tankevækkende bøger, garanteret til at give dig en god læseoplevelse hen over sommeren, uanset om du sidder i sommerhuset i regnvejr eller ligger på stranden. Bøger om fraværende fædre, vrede nedarvet i generationer, forelskede græske halvguder og en hulens masse ægtemænd. Du finder vores sommerferielæsningsanbefalinger nedenfor:

Anja og Lene har valgt de allermest underholdende, rørende, kulørte og tankevækkende bøger, garanteret til at give dig en god læseoplevelse hen over sommeren, uanset om du sidder i sommerhuset i regnvejr eller ligger på stranden. Bøger om fraværende fædre, vrede nedarvet i generationer, forelskede græske halvguder og en hulens masse ægtemænd. Du finder vores sommerferielæsningsanbefalinger nedenfor:

Nøjsomheden af Stine Askov

Elsker du bøger, undertippede kvinder og tanken om at modsætninger mødes? Og går du ikke af vejen for en skrap moster, der er tidligere morgenbolledame for Simon Spies og med ben i næsen og kræft i lungerne – ja, så vil du elske Nøjsomheden. 
19-årige Mona bor i Nøjsomheden, der endelig er kommet af ghettolisten, og hun formidler bøger og læseoplevelser til de andre beboere samt i Lindas Boghandel på små post-it-sedler. 
En dag dukker den kejtede litteraturstuderende Nikolaj op i butikken, og Mona taber sit hjerte. Men hvad kan en pige fra Nøjsomheden med en psykisk syg mor og en kræftsyg moster tilbyde en fyr fra en strandvejsvilla? 
Anbefales til alle med et hjerte og som hepper på, at litteraturen er for alle. 
En sjov, skæv og varm bog med en skøn heltinde.
 

Det hollandske hus af Ann Patchett

To søskende, den familie og det hus de mister
Historien handler om det tætknyttede søskendepar Maeve og Danny. De bor i det kæmpestore hollandske hus, som faren i sin tid købte til deres mor som (en uønsket) gave. Moren forlader familien, senere dør faren og stedmoren overtager huset, og smider Maeve og Danny på porten.
I historien bliver fortiden med den forsvundne mor, den afdøde far, tidligere barnepiger, koner, børn, stedmor og søskende, samlet til en stemningsmættet fortælling om alt det, der til sammen former et menneske. Intet går helt som forventet, og det hollandske hus, i al sin monstrøsitet og skønhed, bliver et symbol på alt det, der skaber et liv. Hvor svært det er at give slip og leve sit eget liv, når fortidens uretfærdighed stadig spøger.
Det er nok årets smukkeste udgivelse, trykt med blå kakler på siderne og billedet af Maeve på forsiden.

Samling af Natasha Brown

En britisk jamaicansk kvinde har slugt mere én bitter pille for at nå den engelske finansverdens top, men selv på toppen er der køligt, når man tilhører en minoritet og er kvinde. Til trods for at den navnløse fortæller har gjort alt det rigtige, bliver hun stadig udsat for uønsket seksuel opmærksomhed fra sin chef, hun bliver skudt i skoene, at hun kun har nået sin position via positiv særbehandling, og hun kan til enhver tid opleve at blive kaldt nedsættende og diskriminerende ord på gaden. På den dag, romanen strækker sig over, skal hun til gardenparty hos sin velstående hvide kærestes forældre, og hun tager et skelsættende valg for få retten til sin egen historie. 
Her er en bog, der vil have dig til at tænke og overveje, hvilke privilegier og muligheder der tildeles hvem. I et gnistrende sprog skriver Brown klogt og skarpt om racismens grumme væsen.
 

Fædrenes synder af Åsa Larsson. 

Yeah – Åsa Larsson er tilbage efter 10 år, med afslutningen på serien om anklageren Rebecka Martinsson.
Rebecka bor stadig i Kiruna, er stadig et pindsvin med pigsko, som har mere end almindelig svært ved nære relationer. Denne gang hvirvles hun ind i en historie om russiske gangstere, prostituerede og en død bokser i en fryser. Det er en historie der trækker tråde tilbage til fortiden og fædrenes synder. Åsa Larsson er en mester i at beskrive hverdagslivet og de mennesker vi møder. Hun kan skrive så du kan lugte boksetræningshallen og smage tandbeskytteren…
Det er et helt særligt miljø, der oppe nord for polarcirklen i Kiruna, en by der langsom er ved at bukke under for minen og derfor er dødsdømt. Fuld af skæve eksistenser og helt almindelige mennesker, der lever i en blanding af svensk, finsk og samisk kultur. Den barske og smukke natur er en vigtig med- og modspiller i plottet i denne forrygende afslutning på en fremragende krimiserie.
 

En vej ud af tågen af Kristian Leth

Overskriften på denne smukke og rørende erindringsbog kunne være: Er der en voksen til stede? Kristian Leth skriver poetisk og prøvende sine erindringer frem for at tegne et billede af en barndom og ungdom, der har fortabt sig i tågen for ham. Farens markante fravær i opvæksten har præget ham dybt, og da Kristian som 23-årig selv bliver far, er han helt på bar bund, for hvordan er man far? Hvordan er man mand? Og ligger det nedfældet i den fædrene arv, at også han skal forlade sin familie? Faren Jørgen Leth har i mange år haft definitionsretten til sin families historie via sine erindringer, men her kommer Kristian Leths egen stemme til sin ret. 

Det er både forstemmende og rørende, men også livsbekræftende at læse om et menneskes fundamentale behov for at føle sig elsket af sin far og at søge forsoning, når tågen letter.
 

Evelyn Hugos syv ægtemænd af Taylor Jenkins Reid

En kulørt historie med glimmer og glamour drysset udover en old school Hollywood liv, fuld af skønne kjoler, skandaløse ægteskaber og en livslang kærlighedshistorie.
Evelyn Hugo var sin tids største filmstjerne og sexsymbol, nu har hun beslutte at fortælle sin historie til en ukendt journalist, mod at den først bliver offentliggjort efter hendes død. Det er en aftale, der indbringer den unge ukendte journalist rigtig mange penge, og alle undrer sig over hvorfor lige hende? Det er ikke det eneste mysterium i bogen, for hvem blandt de syv (!) ægtemænd er hendes store kærlighed, om overhovedet nogen af dem? Det er en dramatisk historie, om hvad der sker bag kulissen i filmindustrien, hvor meget manipulation, der skal til for at lykkes og hvor intet er hvad det ser ud til. 
Det her er den perfekte strandbog, med den helt rette dosis af kærlighed og spænding, en historie, der suger dig ind og kilder lidt i maven, en pageturner – så husk solcremen!
 

Brænd alle mine breve af Alex Schulman

I jagten på at forstå sin egen vredes ophav dykker Alex Schulman ned i sine bedsteforældres historie i en roman, der er spændende som en psykologisk thriller. Alex’ morfar Sven Stolpe var en kendt forfatter i Sverige, og i hans efterladte papirer fremgår det, at han i 1932 ”blev udsat for et seksuelt attentat.” Alex begynder at grave i fortiden og sporer sig ind på mormoren Karins historie, og hvad der ledte op til den skelsættende dag i 1932, hvor alt ændrede sig. Romanen er skrevet med tre tidsperspektiver over to generationer og med én velbevaret hemmelighed. 
Vi har fat i et livsdrama af de helt store, og romanen er både spændende, urovækkende og fuld af lidenskab. En bog, der er svær at lægge fra sig - så perfekt til en dag med sommerregn!
 

Achilleus’ sang af Madeline Miller

To drenge mødes i det antikke Grækenland, den ene er en halvgud, skæbnebestemt til at blive Grækenlands største helt - smuk, stærk og hurtigere end øjet kan følge, den anden en sky og forsigtig dreng, der hader blodsudgydelser. Achilleus og Patroklos vokser op sammen, forelsker sig og kæmper side om side i krigen ved Troja. 
Denne gendigtning af Iliaden er en fortælling om to unge mænds udødelig kærlighed og en skæbne de ikke kan undgå. Skæbnen bliver hjulpet godt på vej af den snu og manipulerende Odysseus, som spiller sin rolle i at få de lunefulde græske guders vilje til at ske. 
Det er en historie, der giver all the feels og som hensætter dig til et solbeskinnet, sansemættet honningdryppende Grækenland, hvor guderne spiller højt spil med skrøbelige menneskeskæbner.