Frihed til at motionere - løbebøger og inspiration

02.04.16
Jeg tilstår. Jeg er løber. Det er jeg fordi det er en fed måde at motionere på med gode sideeffekter. Jeg har hilst på en kronhjort en tidlig morgen i Blåbjerg Plantage. Jeg har set afkroge af den Bornholmske natur som jeg ellers ikke ville have set. Jeg kender små sti og genveje i min by, som jeg eller ikke ville kende.

Sune er bibliotekar på Hovedbiblioteket og løber

Som løber holder jeg mig sund og det er en motionsform hvor jeg selv kan bestemme tid og sted.
Jeg er også bibliotekar. Her er nogle af de løbebøger, som jeg kan anbefale. Du kan også skippe mine ord og scrolle direkte ned til boglisten under indlægget.

Da jeg for omtrent 5 år siden begyndte at løbe, læste jeg Elsk at løbe - med maratonbogen af Tor Rønnow og Bente Klarlund Pedersen. Bogen giver en fin indføring til at løbe og at være løber. Elsk at løbe belyser både løbet fra løberen vinkel og ud fra en sundhedsfagligt fokus. Teksten er krydret med små beretninger fra en række forskellige løbere.

Et godt alternativ til løberne, der ønsker at vide mere om løbeteknik og sundhed er Politikens løbebog af Terje Nordberg.
Terje Terje er forfatter og freelanceskribent, der skriver om motion og livsstil. Som ung var han en yderst habil springer og hækkeløber. Af hans øvrige bogprodukton vil jeg nævne den lille bog Livet i løb. En personlig beretning om et langt liv som løber. En fin og inspirerende bog.

Løb og litteratur.

Jeg kan vist ikke komme udenom japanske Haruki Murakami og hans bog Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe. Han fortæller om, hvordan arbejdet med hans romaner er fletter sig sammen med store løbeoplevelser.
Personligt var jeg ikke så begejstret for bogen, men stort set alle andre jeg har hørt omtale bogen roser den meget - så det er måske bare mig der ikke fanger genialiteten.

En bog, der ikke er stor litteratur, men som til gengæld er inspirerende og underholdende er Ekstremløberen af Jacob Juul Hastrup.
Jacob kaster sig ud i nogle løbeeventyr, som de færreste tør tænke på. Han løber bl.a. gennem det iskolde Yukon, over 500 km gennem Australiens ørken og gennem Brasilliens jungle. I løbet af bogen kommer vi gennem 15 ekstremløb krydret med beretninger om hans fortid og forberedelserne til de ekstrem eventyr.
I lidt samme genre finder du Jesper Kenn Olsens to bøger om World Run, hvor han løber verden rundt - to gange! Se min anbefaling af bøgerne på Facebook.

Jeg er ikke motionisten, der laver en kostplan. Faktisk spiser jeg stort set, hvad jeg har lyst til, men gik jeg mere op i at forbedre mine tider, er ernæringen et sted, hvor jeg kunne hente lidt.
Flere bøger kigger på dette aspekt af sundhed og træning, f.eks. Brændstof & kølervæske til dit maratonløb af Michael Langlo og Sundhed og ernæring i forhold til løb udgivet af DGI Motion og Friluftsliv.

Lige nu er det ikke en løbebog, der ligger på natbordet. Men den næste bog om løb jeg skal læse er Løb gennem tiden af Thor Gotaas. Der er beskrevet som "en overraskende verdenshistorie. Fuld af usædvanlige og underholdende historier fra antikken til i dag."

Løb på nettet

Når jeg skal finde nye træningsløb eller blot et hyggelig løb, hvor jeg kan møde andre løbere, bruger jeg kalenderen på Motionsløb | dit løbesite. Sitet har også redaktionel indhold om løb, og der er nogle løbere som blogger på Motionsløb. Men det er ikke meget jeg læser der.

Inspiration finder jeg i stedet på Løberne.dk. Det er det trykt tidsskrift LøbeMagasinets vindue på nettet med nyheder, løbsrapporter og udstyrsomtale.

Vil du se, hvad jeg har løbet, kan du se det på sh-site.dk.

Her følger en liste med ovenståend bøger og andre løbebøger som jeg anbefaler.