Håndtegner - af Roald Als

14.10.20
En gennemgang af hvad Roald Als også har skrevet og tegnet gennem årene!

Mange kender Roald Als karakteristiske streg fra virket som dagbladstegner på Politiken. Han lægger ikke skjul på sit politiske ståsted - som god socialdemokrat der længes tilbage til dengang der var socialdemokrater til!
Bogen "Håndtegner" er et personligt og muntert tilbageblik på et langt liv som bladtegner. I denne bog fortæller han at hans fornemste opgave er at lave tegninger der først og fremmest er sjove. Tegninger som fortæller læseren (beskueren) hvordan verden hænger sammen, og fortæller politikerne hvad der foregår - og ikke mindst: "Men min allervigtigste opgave er at vælte den til enhver tid siddende regering, medmindre den har Anker som statsminister".
Det siger lidt om den uhøjtidelige tone der præger de rigt illustrerede ca. 340 sider! Og i tilgift får man tegnet et stærkt underholdende kulturhistorisk billede af de miljøer Roald Als har færdedes i, samt repeteret stort og småt fra det politiske liv i Danmark siden omkring 1980.

Og når man er færdig med denne bredt favnende gennemgang af hvad Roald Als har følt sig kaldet til at tegne og kommentere, kan man erindre sig at han har skrevet eller illustreret mange andre titler gennem årene: "Blød front : et vrissent blik på Danmark 2010-2015" eller "En god socialdemokrat : et olmt tilbageblik på Danmarkshistorien 1980-2008".
Noget anderledes er portrætbogen "Fru Larsen" hvor den portrætterede Inge Larsen fortæller på sin rappenskralde facon om sin barndom i København, om livets op og nedture. En bog der fortæller et stykke Danmarkshistorie og kvindehistorie som oplevet fra gulvet.

"Lusepustere og slingrefise : historien bag 28 politiske citater fra Krag til Kjærsgaard" er skrevet af Hans Engell - men en god del af oplevelsen skyldes sandelig også tegningerne af Roald Als.

Og så må vi ikke glemme at det var Roald Als der i 1988 skrev kogebogen: "Kvinderne ud af køkkenet! - ud på arbejdspladserne med dem : den bløde mands kogebog.".

Derimod forbigår vi i tavshed, at Roald Als sammen med Niels-Jacob Andersen i 1994 skrev den uforglemmelige bog "Vilde ris og tamme indianere" om forfatternes oplevelser hos indianerne i nordøst USA hvor den vilde ris gror - og meget, meget mere (inklusive enkelte opskrifter) - den kan skaffes, men er desværre udgået fra Københavns Biblioteker.

Materialer