Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussens mange rim og remser har sikret hans værker klassikerstatus, og selv mange år efter hans død lærer børn stadig alfabetet at kende gennem bogstavdigtene fra den skelsættende ABC fra 1967.

Halfdan Rasmussen (1915- 2002) er en af de få danske digtere, som alle er på fornavn med. For Halfdans børnerim er kendt af de fleste. Hans tidlige voksenlyrik fra efterkrigstiden, som er præget af blodig alvor og civilisationskritik, er dog knap så kendt. Men alvoren stikker også sit hoved frem i børnerimene fra tid til anden og sammen med den finurlige humor og den sproglige opfindsomhed, bliver Halfdans digte helt unikke og nærmest umulige ikke at huske og at elske.

I 'Tosserier 1-7', der udkom 1951-57 er denne blanding af humor og alvor i højsædet, som eksempelvis set i den velkendte lille strofe:

Jeg skriver sjove digte

Jeg skriver også triste

De første læser andre folk

Selv læser jeg de sidste

Rim og rytme understreger det underfundige i dette dybest set alvorlige udsagn, og det er en form, der præger det meste af Rasmussens forfatterskab.

Julekalender for voksne (1965) får såvel alvor som sprælskhed plads. Bogen er ikke en julekalender i traditionel forstand, men en digtsamling med 24 digte. Alle digtene er vinterdigte, men ellers breder de sig over forskellige temaer.

Året 1967 er af litteraturkritikeren Søren Vinterberg blevet karakteriseret som et ”regulært tidehverv for dansk børnelitteratur”. For her sættes nemlig grænsen mellem et markant ”før” og et markant ”efter”. Før denne periode havde vi en børnelitteratur, som Mette Winge i sin doktordisputats beskrev som værende ”næsten uden poesi med et slapt og billedløst sprog”. Det var en ”nøjsomhedsprosa”, sagde hun. Børnelitteraturen var dengang både kedelig og kraftløs, uanset om vi ser på de historiske romaner, spændingsromanerne eller de dengang meget populære seriebøger.

Læs resten af artiklen på Litteratursiden.dk og find andre bøger om og af Halfdan Rasmussen herunder

25.08.19