Historiske Dage 2023

I weekend 18.-19. marts er der Historiske Dage i Øksnehallen. Det er Danmarks største historiefestival med masser af spændende navne på plakaten. Historiske Dage samler museer, arkiver, foreninger, forlag og medier uden at begrænse historien til én periode eller begivenhed.

Du kan bl.a. møde Antony Beevor, Jeanette Varberg og Tom Buk-Swienty. Jeg har taget københavnerbrillerne på og fundet et udvalg af events i festivalens program.

Fra lørdagens program

Fra gadeleg til Legepladser

12:00: Blå Scene

Kultursociolog og tidligere formand for Dansk Legeplads Benny Schytte fortæller om de politiske og kulturelle kræfter, som anså legepladsen som et vigtigt element i forbedringen af børns vilkår. Benny Schytte er forfatter/medforfatter til en række bøger som Legepladsens pædagogik, Tagfat og Udeområder.
Her kan du hører om legepladsens kulturhistorie i ord og billeder fra børns leg i gaden til oprettelsen af de første bemandede legepladser.

Dansk anarkist myrder politibetjent

13:50: Onkel Danny-scenen

I november 1907 skød Sophus Rasmussen en betjent og derpå sig selv i Husumgade på Nørrebro. Sophus Rasmussen var redaktør for det anarkistiske blad Skorpionen. Historien om dramaet oprulles af Christian Holtet fra Radio Stjernen (Selskabet for Arbejderhistorie)

Stregtegning af to ansigter fra avis

Sofus Rasmussen og betjent Gemsøe. (Fredericia Social-Demokrat, 15. nov. 1907).

Tid til priser

14:00: DR-scenen

Først uddeles Historiske Dages Fornyelsespris der uddeles til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på.
Og derefter er det tid til prisen Årets Historiske Bog. Kandidaterne er:

Mors dreng

16:30 DR-scenen

Hans morfar var byggematadoren Thorvald Dreyer, Frederiksbergs svar på Citizen Kane. Hans mor voksede op som millionærbarn, men endte sit liv ensom, bitter og alkoholiseret og svinede sine egne børn til i sit afskedsbrev. For at forstå sin mor går Adrian Hughes på jagt i morfarens liv - et blik ind i tidens jet set-København, hvor han finder intriger, forfalskede graviditeter, hemmelige adoptioner og mystiske dødsfald i glamourøse omgivelser.

Fra søndagens program

Grundtvigs mange mindesmærker - og et træ på Østerbro

10:40: Rød Scene

I 1872 døde N.F.S. Grundtvig på landstedet Store Tuborg. Kort efter begyndte hans mange tilhængere at spekulere i mindesmærker for den mand, som måske har haft størst indflydelse på formningen af den danske nationalitetsforståelse. Med tiden er det blevet til en del bygninger i København, som de fleste måske ikke lige tænker har noget med Grundtvig at gøre. For eksempel er Frederikskirken, også kendt som Marmorkirken, bygget som et mindesmærke for Grundtvig. Og på ydre Østerbro står en blodbøg med en helt særlig betydning.
Historiker og redaktør Morten Lander Andersen tager dig med på en rundtur til nogle af de mere ukendte levn efter Grundtvig.

Morten Lander Andersen er redaktør for Østerbro Lokalhistoriske Forenings tidsskrift 2100 Ø. Han har skrevet flere bøger om København og historie, f.eks. På tur i Tordenskiolds København og På tur i reformationens København.

Betonforstaden i nyt lys

11:00: Blå Scene

Senmodernismens betonforstæder er forfulgt af myter og fordomme. Men er det så slemt? Hvordan er de opstået, og hvordan skal de udvikles i fremtiden? Det sætter Forstadsmuseets Bitten Larsen og Lisbeth Hollensen fokus på sammen med Mads Birgens fra arkitektfirmaet COBE, der for nylig har vundet konkurrencen for udviklingen af det fremtidige Brøndby Strand.

Fra slum til velfærd

11:50: Rød Scene

København var i slutningen af 1800-tallet præget af et tætpakket, vildtvoksende boligbyggeri. Overalt så man brandfarlige og usunde lejligheder. Men hvilke sociale kræfter og dynamikker stod bag denne udvikling? Og hvilke sociale kræfter og idestrømninger banede vejen for de statsstøttede byggeforeninger, spekulationsfrie lejligheder og kommunale boliger, som i de første årtier af 1900-tallet så dagens lys? Selskabet for Arbejderhistorie og ph.d. i velfærdshistorie, lektor emeritus Søren Kolstrup fortæller om fundamentet for velfærdsstatens boligpolitik.

Modstandens helte: Stjerne Radio, Istedgade 31

12:10: Blå Scene

I baglokalet til forretningen Stjerne Radio en lille gruppe mennesker initiativ til en sabotageorganisation, som blev til Holger Danske.

Stjerne Radio er genopstået som udstillingssted i Istedgade. Mød Peter Birkelund og Joakim Zacho Weylandt der var blandt initiativtagerne bag udstillingsstedet.

Hofteatret midt i magtens centrum - fra enevælde til demokrati

13:30: Rød Scene

Hofteatret fra 1767 ligger midt på Slotsholmen, dør om dør med Christiansborg Slot og Folketinget.  Hør Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann, fortælle om den udvikling og i samtale med historiker og journalist Simon Ankjærgaard dykke ned i nogle af de markante historier fra de seneste 250 år.

06.03.23