'Hjerneskælv' af Zenia Johnsen

Af Københavns Biblioteker
08.11.16
Sjov, rørende og alvorlig. Hjerneskælv er en lille bog med stort fylde. Den lægger sig dybt i læserens hoved og kan ikke lige rystes ud igen.

Zenia Johnsen er  tidligere bibliotekar, lektør, anmelder og forlagskonsulent hos Gyldendal. I  2012 faldt hun ned af en trappe og slog sit hoved meget voldsomt. Hun fik en alvorlig hjernerystelse af den slags, som tager år at komme over - hvis man overhovedet nogensinde kommer over den. Hun er  er nu helt sin egen, skriver, tegner og fotograferer. Hun er forfatter til børnebægerne Hunden, der ikke troede på op, Billy smiler rødt og Jeg elsker dig, hest! Hjerneskælv er hendes første roman.

Hjerneskælv er en post kort roman – forstået på flere måder. Dels er teksterne skrevet som små korte postkort, uden en bestemt modtager og med en afsender, der hele tiden er på vej til et andet sted. En afsender, der kæmper en brav kamp, for at finde vej tilbage efter at have fået hovedet rystet godt og grundigt. Dels er det en roman, der fortæller om tilværelsen efter skælvet – Hjerneskælvet.

Hjerneskælv er både fortællingen om kampen for at komme tilbage og finde glæden ved livet igen, selvom det er blevet, og altid vil være, et andet liv og en anden tilværelse, end den man var i gang med. Det er også fortællingen om at skifte fra plan A til plan B – uden at blive advaret og uden nogen smutveje. Det er samtidig også en meget smuk hyldest til livet, til de mange smukke ting, steder og mennesker, som vi trods alt er omgivet af, hvis vi virkelig åbner vores øjne.

Og det gør Zenia – hun ser skarpt, hun skriver skarpt – hun får alle sine tanker ud med ord, ord der danser på papiret og tvinger læseren til at se og til at forstå, hvordan det er at være Zenia, hvordan det er når ens hjerne skælver. Og det er ikke kun med ord – det et også med billeder, postkortene i Hjerneskælv har følgeskab af smukke, stemningsfulde billeder med motiver fanget i et helt særliget øjeblik. Det øjeblik som for os andre er så hurtigt ovre – har Zenia formået at fryse fast.

Hjerneskælv er en lille, kort roman – den er hurtig læst, men ikke hurtig glemt. Den er eftertænksom og vedkommende, og trods de hårde odds, har Zenia heldigvis masser af gåpåmod, humor og skæve ideer – og viljen til at ville. Så budskabet må være, at selvom man uhensigtsmæssigt og uden forklaring bliver magasineret før tid – så er det ikke helt galt at komme på magasin – for i magasinet står kun bøger, der er værd at bevare for eftertiden.

 Følg Zenia på hendes blog zenia.dk.

Oprindeligt skrevet af Anne Birgitte Langkilde Hundahl, Litteratursiden.

for at skrive en kommentar.
Materialer