Holberg gjorde det, Blicher gjorde det, HCA

25.02.15
og J.P. Jacobsen gjorde det, Juliane Preisler og nu Lone Hørslev. Skrev om Fru Marie Grubbe...

...og dermed er listen ikke engang udtømt.

Dansk adelsfrue (1643-1718). Ja, statholderfrue i Norge, hvor gemalen Gyldenløve forsøgte at råde og regere. De skiltes i 1670 og Maries eventyrlige rejse - eller var det en social deroute - tog fart. Og har altså foreløbig inspireret mere end en håndfuld forfattere med honette ambitioner.  

Skadet barn eller frimodig kvinde?
"Dyrets år" af Lone Hørslev giver dig heller ikke det nemme svar. Maries fortid præget af svigt males frem og fremtiden anes. Et langt og sanseligt liv ligger forude for Marie. Lykkeligt? Meget anderledes for datiden og meget anderledes end det var meningen det skulle være. 

En god læseoplevelse, en roman med store kvaliteter og endnu en nuance eller to lagt på vores allesammens Fru Marie Grubbe. Og så vil romanen formentlig en tid stå som Grubbe-romanen med de mest explicitte sex-scener - hvilket er meget passende i bogens barokke univers.

Et eller andet sted et bidrag til kvindefrigørelsen - her først og fremmest gennem et komplekst kvindeportræt; en hovedperson med hud og hår, lyst, storsind og negative følelser. 


Lone Hørslev taler om bogen på Valby Bibliotek mandag d. 2.3 kl. 19. Fri entré.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer