Hubert Mingarelli: Fire soldater

13.02.15
Året er 1919 - i det østlige Centraleuropa følger vi 4 soldater fra den Røde Hær i en anderledes og fremragende krigshistorie.

Hubert Mingarellis roman foregår i 1919 i Galicien som er en region i det østlige Centraleuropa - i dag delt mellem Polen og Ukraine. I bogen følger vi 4 soldater fra den Røde Hær i dagligdagens trummerum og venten - og overlevelse gennem vinteren.
Små episoder - ofte med et gran af komik over sig - skildres i de korte kapitler. Som f.eks. de daglige terningespil om cigaretter, hvor det i reglen er spillets vinder der forsyner modstanderne med cigaretter som han så kan vinde en gang til...
Andre kapitler skildrer den tekniske snilde gruppen udviser ved bygning af vinterlogi. Et rørende element i handlingen er et defekt ur som de fire kammerater skiftes til at sove med. Uret kan ikke gå, men i urkapslen er der et billede af en kvinde som på den måde bliver opmuntring for de fire som på skift kan kysse uret (eller rettere kvinden) godnat.
En dag tilføres gruppen en femte person - en ung mand med et skrivehæfte. Umiddelbart er de fire tilbageholdne med at dele alle deres hemmeligheder (f.eks. et dejligt mosehul der bruges til vask og badning og almindelig hygge) med den nytilkomne. Men da de opdager at han tilsyneladende skriver i hæftet, bliver de fire meget optaget af at den nye skal skrive ned hvad de fire har sammen, og hvad de oplever.
Bogen er meget intens i sine skildringer og med fine detaljer. En skildring af venskaber, fortalt med megen varme og humor - og over det hele lurer krigens håbløshed. Der sker ikke meget på det ydre plan, alligevel kan man som læser ikke lade være med at læse videre for at følge gruppen frem mod opbruddet og vejen til fronten.
Læs bogen - en ikke særlig lang, men alligevel yderst indholdsmættet anderledes og fremragende krigshistorie.

for at skrive en kommentar.
Materialer