Huset Glücksborg bd. 1-2 af Bo Bramsen

Af Københavns Biblioteker
13.11.09
Hvis man vil vide noget om det danske kongehus´ fortid og slægtens historie i Europa, er Bo Bramsens tobindsværk et must!

Bogen begynder, da den unge prins Christian af Glücksborg bliver Danmarks konge som Christian 9. Han bliver senere kendt som Europas svigerfar, fordi hans mange børn med dronning Louise blev mere end standsmæssigt gift: datteren Alexandra blev dronning af England, datteren Dagmar blev zarina af Rusland. Sønnen Vilhelm blev konge af Grækenland under navnet Georg 1.

Bo Bramsen har studeret sit kildemateriale grundigt, og han er en morsom, underholdende og vidende formidler. Han har en udpræget sans for de skæve royale eksistenser i slægten. Der er mange eksempler på anekdoter, som viser personernes særpræg, og der er små underholdende brudstykker af personlige breve, som viser personerne bag facaden.

Et eksempel på én af Bo Bramsens mange anekdoter:

Det var almindeligt kendt, at Christian 9 hadede at blive sagt imod. Mange lærte derfor efterhånden af svare hensigtsmæssigt ved den slags lejligheder. Til en nevø af biskop Mynster, der hvert år kom i audiens for at takke for et stipendium, sagde Christian 9 altid: "Ja, de er jo søn af biskop Mynster", hvortil studenten, der kendte kongens ejendommeligheder, hvert år svarede: "Fuldstændig rigtigt, Deres majestæt, det er min onkel!" Så kunne konversationen fortsætte uden nogen form for irettesættelse.

Bøgerne er ikke alene historien om Europas kongelige huse, men også historien om en for længst svundet tid.

for at skrive en kommentar.
Materialer