Hvad læser Anne-Marie Vedsø Olesen

15.03.22
Anne-Marie Vedsø Olesens roman "Vølvens vej - Snehild" er af en række læseklubber landet over blevet udnævnt til vinder af DR Romanprisen 2022. Da hun tidligere på året besøgte Christianshavns Bogfestival spurgte vi hende, hvad hun selv læser lige nu, og hvad hun vil anbefale til de københavnske læsere.

Hvilke titler nyder især din opmærksomhed for øjeblikket?

Jeg er i gang med Rakel Haslund-Gjerrilds "Adam i Paradis" som helt fortjent har vundet Weekendavisens litteraturpris. Rakel skriver saftigt og sansemættet og med en særegen sprogtone, og jeg glæder mig til at følge hendes forfatterskab fremover. Herudover skal jeg netop til at læse Stephen Kings helt nye roman, "Billy Summers", som ifølge de udenlandske anmeldere skulle være en af hans allerbedste.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig og hvorfor?

Shakespeares samlede værker og Tolkiens "Ringenes herre". Shakespeares skuespil fik jeg i dansk oversættelse af mine forældre, da jeg var teenager, og jeg slugte dem alle non stop hen over en sommerferie, så jeg til sidst hjernevasket selv talte i blankvers og med shakespearske metaforer. Jeg vender igen og igen tilbage til de 37 skuespil, de rummer alle aspekter af tilværelsen, indeholder ethvert tænkeligt drama, og det sproglige overskud og vid er sublimt.
Tolkiens "Ringenes herre" har jeg læst ni gange, og med det storværk er det nok første gang, at jeg græd over en bog. Jeg var helt opslugt under læsningen, jeg lå på mit værelse for nedrullede gardiner og vidste nærmest ikke, om det var dag eller nat. Aldrig har et eventyrligt univers i den grad revet mig med.

Hvad giver det dig at læse et godt værk?

Det vigtigste er, at værket fænger. Jeg skal forsvinde, mærke suset fra den verden, som udfoldes. Det er åndelige rejser, som kan føles større og mere erfaringsgivende end konkrete, fysiske rejser. Sådanne værker sætter spor - refleksioner, viden, etik - og er med til at danne en som menneske.

Har du læst en særlig bog, du har lyst til at anbefale andre at læse?

For tiden vil jeg anbefale andre at læse nyoversættelsen af Den poetiske Edda (forlaget U Press, 2018, oversætter Rolf Stavnem). Jeg er selv voldsomt optaget af nordisk mytologi her, mens jeg skriver på Vølvens vej, og Den poetiske Edda - som er en samling tekster fra 1200-tallet, herunder Vølvens spådom - rummer alle disse nordiske myter.

Hvilken litteratur taler efter din mening særligt til sanserne?

Det gør al god skønlitteratur. Personligt er jeg vild med romaner, der giver landskaber sansetyngde, hvor fortællingerne bruger og udfolder ørkener i sitrende hede eller bjergkæder i snestorme. Det kan ske i alt fra en minimalistisk Lee Child-krimi, der foregår i Midvesten, til Frank Herberts sci fi-serie om ørkenplaneten Dune.

Oplev Anne-Marie Vedsø Olesen til Tolkien event på Hovedbiblioteket

Onsdag d. 24. august kl. 17 hylder vi den sagnomspundne engelske forfatter J.R.R. Tolkien og hans forfatterskab på Hovedbiblioteket. Som en del af programmet vil Anne-Marie Vedsø Olesen i samtale med litteraturkritier Jakob Levinsen dykke ned i Tolkiens univers, og sætte fokus på dennes inspirationskilder og aftryk i litteraturen.  

Her kan du læse mere om arrangementet "J.R.R. Tolkien - manden, magien og myterne"

 

"Vølvens vej - Misteltenen", som er nummer 2 i serien, udkommer d. 31. august.

Materialer