Hvad læser Charlotte Weitze?

28.02.22
Charlotte Weitze er nomineret til DR Romanprisen 2022 for romanen "Rosarium", og du kan opleve hende på Christianshavns Bogfestival i slutningen af marts. Vi har spurgt hende om, hvad hun selv læser lige nu, og hvad hun vil anbefale til de københavnske læsere.

Hvilke titler nyder især din opmærksomhed for øjeblikket?

For øjeblikket læser jeg "Nattens historia" af den svenske idéhistoriker Gunnar Broberg. Den handler om, hvad natten har betydet gennem tiderne, særligt i Norden. Natten er jo den tid på døgnet, hvor der, tilsyneladende, intet sker. Hvad har man gjort sig af forestillinger om nattens fænomener, og hvad er der alligevel foregået om natten? Bogen går helt frem til vores tid, hvor hvilen og mørket er ved at forsvinde. Engang kunne vi ikke arbejde om natten, fordi der intet elektricitet var, men nu, med internettet, kan der foregå noget hele tiden og byerne, især, er badet i lys. Hvad gør det ved os? 

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig og hvorfor?

Som barn og ung var det Maria Gripes bøger, særligt "Skarnbassen flyver i skumringen" som handler om de tilfældige sammentræf, der sker i naturen og blandt menneskene. Og så handler den også om en plante, der kan kommunikere med mennesker. Og om døde der kommunikerer med de levende.

Som voksen er det f.eks. Inger Christensens digtsamling "Alfabet", hvor naturen og mennesket er en ubrydelig del af hinanden. Men mennesket indtager også rollen, som den der kan ødelægge hele skaberværket på et splitsekund, og samtidig er den skabning der kan beskrive verden med ord.

Hvad giver det dig at læse et godt værk?

Jeg læser altid for at få indsigt i noget nyt, men også for at fortabe mig og glemme tid og sted. At prøve at være noget andet eller en anden for en tid. 

Har du læst en særlig bog, du har lyst til at anbefale andre at læse?

"Planternes manifest" af Anders Lund Madsen og Michael Broberg Palmgren. Palmgren er professor i plantefysiologi og en fremrangende fortæller. I bogen er der de vildeste historier om planter og deres egenskaber, det er lige ved, at man kniber sig i armen. Planteriget er virkelig underkendt og det er på tide, at vi får øjnene op for det. 

Materialer