Hvad læser Lilian Munk Rösing

14.04.23
Lilian Munk Rösing kunne under Christianshavns Bogfestival 2023 opleves i en samtale om essayet "Kaplevej 97" og rum i litteraturen. Vi spurgte hende i den forbindelse om, hvad hun læser lige nu, og hvilke bøger hun vil anbefale til de københavnske læsere

Hvad læser du lige nu?

Tove Ditlevsen: "For barnets skyld"

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Adalbert Stifters "Sensommer". Denne østrigske roman fra 1857 er netop blevet oversat til dansk. En fuldkommen forunderlig dannelsesroman, der mestendels består af minutiøse beskrivelser af planter, sten, kunstværker og møbler. Dens kolossale omsorg for både natur- og menneskeskabte ting har i dag økokritisk potentiale.

Hvis jeg også skal nævne en aktuel dansk udgivelse, må det blive Lea Løppenthins "Livet går over sine bredder". Den handler om et firma, der har slået sig op på bæredygtig kompostering af lig, og legerer det humoristiske med det depressive, det tidstypiske med det mytologiske i en alt i alt håbefuld litterær fabel om nye måder at være menneske på.

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse og hvorfor?

Uh, det kommer meget an på, hvem anbefalingen er til…

Lige nu er det i høj grad Annie Ernauxs "Årene", som jeg går rundt og anbefaler (og har oversat fra fransk sammen med min mor). Romanen indfanger intet mindre end den franske tidsånd fra 1940 til 2006 og formår med sine to spor (et ”hun”-spor og et ”vi”-spor) at favne både det kollektive, sociale og det personlige, eksistentielle.

Ellers anbefaler jeg ofte nogle af de forfattere, hvis arbejde med sproget har været virkelig åbenbarende for mig: Herta Müller, Inger Christensen, Sara Stridsberg

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst og hvorfor?

Jeg vil meget gerne finde tid til at læse rumænske Mircea Cartarescus "Solenoide", som udkom sidste år på dansk på forlaget Palomar. Har en forkærlighed for mellem/østeuropæisk litteratur af den galgenkomiske slags, og denne roman skulle være storslået.

Hvilke forfattere er efter din mening gode til at beskrive betydningen af rum og hjem?

Adalbert Stifter, I. P. Jacobsen, Gustave Flaubert, Virginia Woolf, Walter Benjamin, Georges Perec, Tove Ditlevsen

Materialer