Hvad læser Malene Ravn?

Malene Ravn er nomineret til DR-romanprisen for romanen "Hvor lyset er" om den danske kunstmaler Carl Fischer som levede fra 1887-1962. I romanen undersøger hun relationen mellem mødre og børn og vores automatiske forventninger til den. I romanen svigtes børn gennem flere generationer, og Malene Ravn fortæller, at hun har være interesseret i at undersøge familien som en organisme: "Hvor lyset er' er en familiefortælling, og i romanen – og i virkeligheden – er familien en varm og kærlig, men også farlig organisme."

Hvad læser du lige nu?

"Jeg læser Thomas Mann: Trolddomsbjerget. Jeg er halvvejs i første bind og fuldstændig tryllebundet af sproget, skarpheden og humoren. Ja hele romanen er en flod af enorm energi og begavelse. Fortællingen udkom første gang i 1924 og handler om den unge Hans Castorps ophold på et mondænt schweizisk tuberkulosesanatorium i tiden op til 1. verdenskrig. Det er et slags dødens hotel, dekadent, bizart, festligt og tragisk, og romanen er et kulturhistorisk værk af kæmpe dimensioner og med så mange facetter at man taber vejret. Er du sprognyder, vil du bare blive ved med at bade i den her fortælling. (Jeg læser Gyldendals danske udgave fra 2000, oversat af Ulrich Horst Petersen)." 

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Jeg læser mange danske nyudgivelser, og der udkommer så meget godt i de her år, at det er en fryd. Skal jeg fremhæve én, bliver det Olga Ravns Mit arbejde. Det er sjældent, at en roman ikke bare vækker opmærksomhed, men faktisk er med til at skabe forandring, og Olga Ravns udgivelse er blevet en vigtig del af en meget tiltrængt nytænkning af forholdene for fødende kvinder. Mit arbejde er også god læsning. Det er et skønlitterært erfaringsværk, fuldt af begyndelser og huller og gru og glæde, og Olga Ravn skriver simpelthen godt. Det er en meget kropslig og vægtig fortælling og en tilsvarende tyk og stor bog."

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse?

"Det er lige så svært at anbefale bøger til andre, som det er at anbefale dem en god psykolog eller finde en kæreste til dem. Men skal jeg komme med en generel anbefaling, vil jeg sige, at har man endnu ikke læst den danske nobelprismodtager Henrik Pontoppidan, skal man gøre det. Lykke-Per er et oplagt sted at begynde, men De dødes rige fra er næsten endnu mere gribende og interessant. Den udspiller sig, som Trolddomsbjerget, i begyndelsen af 1900-tallet, og er en stor samtidsroman – meget pessimistisk, men også meget tankevækkende og morsom."

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

"Både romaner og noveller af Tarjei Vesaas (1897-1970), som er en af Norges betydeligste forfattere. Is-slottet, Vårnat og Fuglene er udkommet på dansk på Batzers Forlag, og dem glæder jeg mig til at læse. Vesaas' univers skulle være helt særligt, smukt og sørgeligt."

Hvilken bog ville du tage med på en øde ø?

"Bibelen. Her er historier nok til et helt liv."

Malene Ravn gæstede Christianshavns Bogfestival 2021

Læs mere om Christianshavns Bogfestival