Hvad læser Marina Botes

14.03.23
Marina Botes er aktuel med collageromanen "Der vil ikke blive talt om denne nat", og hun besøgte i april Christianshavns Bogfestival 2023. Vi spurgte hende i den forbindelse ad, hvilke bøger hun læser lige nu, og hvad hun vil anbefale de københavnske læsere at læse.

Hvad læser du lige nu?

Jeg freestyler som altid mellem forskellige bøger. Lige nu er jeg i gang med "Sult" af Knut Hamsun, som længe har været et hængeparti på min læseliste. Og så pluklæser jeg i Jonas Olesens "Pionerer & outsidere" om dansk elektronisk musik op til 1980.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Agota Kristofs "I går", "Analfabeten", "Det store stilehæfte, "Beviset" og "Den tredje løgn". Hendes sprog for fortid, nutid, fremtid. Hendes sandhed. Om at være flygtning, om modersmål, tilhørsforhold, krig. Om at være fremmed. Hendes bøger sidder stadig i kroppen.

Deborah Levys "Livets omkostninger" og "Ting jeg ikke vil vide". Hendes erindringsromaner tager bl.a. fat i hvad det vil sige at skrive, og så beskriver hun det Sydafrika, jeg både kender og ikke har lyst til at kende.

Eduard Louis' "Forvandlingens metode". Jeg relaterer til den på et personligt plan. Om at være ekstrem i tanke, ord og handling for at kunne blive en anden end den man troede.

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse og hvorfor?

Elias Canetti "Ørenvidnet" - den er pinagtig og vis, og samtidigt er det humor på højt plan.

I den lidt nørdede afdeling: Alex Ross "The Rest is Noise" - inspiration til lytning. Han skriver vidende og medrivende om den klassiske musik fra det tyvende århundrede.

"Country of my Skull" til dem, der er nysgerrige på den mørke side af Sydafrikas historie, apartheid og sandhedskommisionen, og skrevet af Antjie Krog, en af vores største nulevende digtere, forfattere, journalister og samfundsdebattører. Jeg foretrækker at læse hende på mit modersmål Afrikaans.

"Kollektivt hukommelsestab": En personlig og politisk digtsamling af den sydafrikanske digter Koleka Putuma. Den er queer og frigjort, og intet er helligt, hverken politik, religion, forhold, sex, feminisme, biblen eller race. 

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst og hvorfor?

Der er mange, men det er jo et spørgsmål om prioritering, og man kan umuligt nå det hele!

Hvilken musik er efter din mening god at lytte til mens man læser?

Jeg holder mig som regel til instrumentalmusik når jeg læser, da teksterne har det med at snuppe min opmærksomhed. Ryuichi Sakamoto's seneste album "12" er øverst på playlisten lige nu. Det er et non-figurativt værk med brede klangflader og højt til himlen. Pauserne i musikken giver plads til lytterens egne følelser og oplevelser, ligesom Harold Budd og Brian Eno. Jeg har siden barndom været tiltrukket af barokken - der er noget med det abstrakte og matematiske i kompositionerne, som ordner skufferne i mit hoved og trigger kroppen til ro og koncentration. Lige for tiden står den på Diderik Buxtehude, både orgelværkerne, som f.eks. hans Passacaglia i D mol, og vokalmusikken. Den polske pianist/komponist Hania Rani har lavet en go-to plade "Inner Symphonies" sammen med Dobrawa Czocher på cello. Og, ikke mindst, alt med Abdullah Ibrahim på solo-klaver. Han er lyden af Cape Town for mig.

Christianshavns Bogfestival 2023

Du kan opleve Marina Botes i samtale med forlægger Simon Darø Kristensen fra Forlaget Korridor i Christianshavns Beboerhus lørdag d. 22. april kl. 15.00. Indslaget er en del af Christianshavns Bogfestival 2023, hvor du fra d. 17.-23. april kan opleve en række litteratur- og kulturarrangmenter i Københavns mest charmerende bydel. Læs mere og se årets program her.

Foto: Isak Hoffmeyer

Materialer