Mand ved udstilling

"JEG HAR GRUND TIL AT LARME" - Psykisk sårbarhed i litteraturen

08.08.21
Islands Brygge Bibliotek præsenterer udstillingen ”JEG HAR GRUND TIL AT LARME”. En udstilling, der skal sætte fokus på psykisk sårbarhed og dets rolle i litteraturen. Vi guider dig til nogle af tidens mest interessante værker.

Psykiatrien er presset som aldrig før. Coronakrisen har øget den psykiske sårbarhed hos i forvejen nødstedte og gjort sorgløse på overfladen stabile mennesker sorgfulde. Dette har vi brug for et sprog til at forstå, og her står litteraturen til rådighed. Litteraturen er et mødested, en samtalepartner. I skriften udfordres læseren og stilles over for den vigtige erkendelse: At vi aldrig står alene med problemerne.  Litteraturen sætter ord på det, den enkelte går og tumler med, ligesom den kan belyse tendenser i samtiden.

Når man taler om psykisk sårbarhed, har man at gøre med et uhyre bredt begreb, der dækker alt fra angst og depression til nyere psykiatriske diagnoser som ADHD og OCD. I bøgerne ser man det udtrykt i en række vidt forskellige situationer spredt over en vifte af genrer og stilarter fra Amalie Skrams roman ”Professor Hieronimus” fra 1895 til digtsamlingen ”Yahya Hassan 2” fra 2019. Nogle er højaktuelle debatindslag, andre udødelige klassikere på kanten af autofiktionen. Det er værker om individet over for systemet, skrøbelige skælvende sind, genier med religiøse kvababbelser, undergangshistorier og fugl-phønix-tematikker.

De litterære værker skal få os til at tænke og stille spørgsmål ved det ”normale”, ved psykiatrien, ved konkurrencestaten og det forhold, at studier viser at hver femte dansker oplevelser psykiske problemer i løbet af livet.

Kom ned på Island Brygge Bibliotek og oplev udstillingen, eller følg med på Facebook.

Go´ fornøjelse og fortsat god sommer!

Mikkel Stein Andersen, Praktikant.

Hvis man efter udstillingen skulle have fået mere appetit på emnet, er der masser af både fag- og skønlitteratur at dykke ned i på biblioteket. Af skønlitterære bidrag kan nævnes et af de helt nye skud på stammen, Fine Gråbøl, der debuterede tidligere på året med den barske kortprosa-roman "Ungeenheden", ligesom Linda Boström Knausgaards ”Oktoberbarn” fra 2019 og Asta Olivia Nordenhofs ”Den nemme og det ensomme” fra 2013 varmt kan anbefales som videre læsning.

I forhold til faglitteratur er der fx Svend Brinkmann, Anders Petersen og Joachim Wrangs "Diagnoser: Perspektiver, kritik og diskussion” fra 2016, Nana Lund Nørgaard og Sebastian Simonsens ”Den ængstelige personlighed” fra 2019, eller Anne Lise Marstrand-Jørgensens fremragende samtale- og erindringsbog ”En flod skal være i bevægelse” fra 2018.