Josef Haslinger: Jáchymov

08.08.14
Biografisk roman om Bohumil Modry der var anset som verdens bedste ishockeymålmand i årene efter anden verdenskrig. Han mistænkes for at planlægge at hoppe af til vesten og idømmes tvangsarbejde i uranminer ved Jáchymov.

Jáchymov er en smukt beliggende kurby i Vestbøhmen i Tjekkiet. Byen er også kendt for at det var fra malm brudt ved Jachymov at det i 1898 lykkedes Marie og Pierre Curie at udvinde grundstofferne polonium og radium. Uranminer blev efter 2. verdenskrig bl.a. drevet med henblik på at forsyne Sovjetunionen med uran - et arbejde man brugte politiske fanger til at udføre.

Josef Haslingers roman Jáchymov tager udgangspunkt i en forlæggers møde med en balletdanserinde i kurbyen. Forlæggeren er der for at pleje en ryglidelse - danserinden for at se den by hvor hendes far mange år tidligere var tvangsarbejder i minen. Danserinden fortæller forlæggeren om sin far og hvordan han gik fra at være national sportshelt til at blive idømt 15 års tvangsarbejde i uranminerne. Et arbejde der påførte ham en uhelbredelig kræftsygdom han døde af. Forlæggeren opfordrer danserinden til at skrive historien så den kan blive udgivet.
Dette er i korthed rammehistorien i bogen der tager udgangspunkt i den virkelige historie om ishockey-målmanden Bohumil Modry som var stjerne på det tjekkoslovakiske ishockeylandhold i årene umiddelbart efter anden verdenskrig hvor holdet vandt verdensmesterskabet i 47 og 49 samt blev sølvvinder i vinter-OL i 48. Umiddelbart inden afrejse til VM i London i 1950 blev det meste af holdet anholdt mistænkt for at planlægge at hoppe af og blive i vesten.

Det er en stærk bog om de uhyrligheder det totalitære regime, der kom til efter anden verdenskrig, påførte befolkningen, som ellers havde været gennem trængsler nok. Forfatteren viser fint hvordan de to systemer lærte af hinanden i form af selv at definere sandheden og fornedre sine modstandere. Samtidig bruger Haslinger dialoger mellem danserinden og forlæggeren til at perspektivere op til nutidens debatter om hvordan det kunne ske og om man kunne være uvidende om hvad der fandt sted.
Sidst men ikke mindst giver danserindens historie et fint indblik i hvad der sker - også følelsesmæssigt - med familien og børnene som reelt også straffes for den forbrydelse Modry dømmes for.

Man behøver absolut ikke at have nævneværdigt indblik i ishockeyens verden for at blive grebet af denne biografiske bog - læs den endelig!

Læs eventuelt også det Internationale ishockey forbund IIHF's beretning om arrestationen af det tjekkoslovakiske landshold i 1950.

for at skrive en kommentar.
Materialer