Julies geniale krimianbefalinger

First off, jeg hedder Julie og jeg er børnebibliotekar i Vanløse. For at kunne følge med i, hvad der hitter hos børnene, læser jeg selvfølgelig en masse børnebøger. MEN krimigenren har en stor plads i mit hjerte, og når der kommer en ny bog i en af yndlingskrimiserierne, så ryger den altså øverst i TBR (to be read) bunken!

Og der kommer jo altid en ny, sådan er det jo tit med krimier. Det er sjældent, at man falder over en krimi som er enkeltstående. Jeg må også indrømme, at mange af de krimiserier, jeg læser trofast, læser jeg, fordi hovedpersonerne er så fantastiske beskrevet, at man føler de er ’ægte’ personer. Der er selvfølgelig også bøger, hvor mordet er så grusomt, at man bare nødt til at læse opklaringen! Jeg har udvalgt mine yndlings krimiserier, dem jeg altid vender tilbage til - og kan læse igen og igen. Klikker du på fx "Rönning & Stilton – Cilla og Rolf Börjlind", kommer du ind til alle bøger i den serie, og sådan er det selvfølgelig også med de resterende overskrifter :) I bunden af artiklen finder du alle 1'erne, så de nemt kan reserveres!

"Rönning & Stilton" – Cilla og Rolf Börjlind

Hovedpersonerne er Olivia Rönning, der i den første bog er ung elev på politiskolen i Stockholm og Tom Stilton tidligere højt profileret efterforsker, men han har forladt politiet af personlige årsager. Særligt samarbejdet og respekten mellem Rönning og Stilton er en fornøjelse at læse om. Bøgerne berører aktuelle emner såsom hjemløse, racisme og flygtningekrisen og de formår at gøre det nuanceret!

Jeg vil anbefale serien til alle krimielskere, men jeg vil dog advare om, at de hører til i den mere voldsomme og blodige ende af genren. Det er klart bedst at læse bøgerne i rækkefølge, da det ellers kan opstå forvirring omkring hovedpersonernes roller, både privat og teamet.

"Victoria Bergmans svaghed" - Jerker Eriksson og Håkan Sundquist

Hovedpersonerne er kriminalkommissær Jeanette Kihlberg, der har både en far og farfar indenfor politiet og psykolog Sofia Zetterlund, som har knas med sin kæreste, men ellers er en succesfuld og efterspurgt behandler for diverse skizofrene og psykotiske tilfælde. Et skamferet lig af en ung dreng dukker pludseligt op i Stockholm. I første omgang tror man, at der er tale om et enkeltstående mord, men snart viser det sig, at der er sat noget i gang, som er svært at standse. Victoria Bergmans svaghed er en trilogi, alle bøger er udkommet og bør læses i rækkefølge.

Trilogien er deprimerende, kvalmende og absolut ikke til lægge fra sig og det det skyldes det fantastiske psykologiske plot. Anbefales til de hardcore krimilæsere.

"Konrad Simonsen" – Lotte og Søren Hammer

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg først og fremmest læser Lotte og Søren Hammers krimier for persongalleriet og dernæst for plottet. Hovedpersonen er chefkriminalinspektør Konrad Simonsen, der forsøger at løse sine opgaver ud fra moralske principper, men i pressede situationer rammes af kortvarige handlingslammelser, der kan få vidtgående konsekvenser. Hans personlige moral omfatter en stærk loyalitet overfor sine ansatte, som i enkelte tilfælde indbringer ham en påtale fra politidirektøren. Konrad Simonsen, hans datter og hans team er personer, man holder med og holder af. Indtil videre er der otte bøger i serien – og jeg er på ingen måde klar til at sige farvel.

"Rebekka Holm" – Julie Hastrup

Rebekka Holm er midt i 30’erne, single, hun er ansat ved Rigspolitiets Rejsehold som den eneste kvinde. Hastrup har i Holm forfattet en kvinde, man kan se op til! Hun er selvstændig, klog og gir ikke en fuck! Portrættet af Holm igennem serien er spændende læsning – og der er en kæmpe udvikling. Det samme er portrætterne af Rebekkas kollegaer, forældre og de mænd der er i hendes liv. Serien byder selvfølgelig på masser af mord og endda seriemordere – som vi jo ellers ikke har mange af i Danmark, og det kunne nemt komme til at virke urealistisk, det er dog bestemt ikke tilfældet. Hastrup har en unik evne til at fængsle læseren allerede fra side 1 og intensiteten holder i alle bøgerne. Jeg anbefaler at man læser bøgerne i rækkefølge, så er de klart bedst! Anbefales til krimifans som holder af en stærk kvindelig hovedperson.

"Joona Linna" - Lars Kepler

På mange måder minder Joona Linna om Konrad Simonsen fra Hammer søskendeparret. De er begge velfunderet, kloge og respektindgydende politimænd, der ikke går af vejen for at benytte ukonventionelle metoder i efterforskningen – Joona har bare en del flere lig med i bagagen. Både bogstaveligt og metaforisk. Alle Kepler krimierne er uhyggelige, nervepirrende og endda nogen gange mareridtsfremkaldende. Hvis man kun skal læse én krimi – så vil jeg anbefale Ildvidnet – den er god, på den der måde, hvor man også lige får lidt ondt i maven. Den mest uhyggelige er dog uden tvivl Sandmanden, som er SÅ uhyggelig, at den nærmest er svær at læse.

 

Hvis du vil vide endnu mere om krimier, skulle du prøve temaforløbet "Kend din Krimi". Du kan læse mere om forløbet her 

Billede: Julie Ottosen
11.04.19