Kære I, hvad jeg skal læse i ferien?

15.06.17
Ja, ferietid er læsetid, kommer lidt uforberedt ind i den, men en krimi måske...

...det kunne være en midsommer-krimi, det er jo en stor højtid i Sverige. Har læst både Marklund, Åke Edwardson, Arne Dahl og Johan Theorins bud på en sankthans-krimi (nej, det klinger ikke rigtigt vel?).
Det kunne være I kampens hede af Viveca Sten eller den klassiske Morderen lyver af Maria Lang. Men måske bliver det en fra Alaska: The woman who married a Bear af John Straley(den kunne de danske forlag godt kaste sig over).
Eller måske får jeg endelig læst Ind i vildmarken af Jon Krakauer, som har sådan lidt en nyklassiker-status. Færdiglæste jo Sneleoparden af Peter Matthiessen og den er mere end godkendt - også selv om du evt. skulle lide lidt af zen- og mindfulness-forstoppelse...(og jeg har også fået læst Birkedal af Øvig færdig og den fungerer, i hvert fald for mig, men sart skal man nok ikke være.) Eller friluftsklassikeren over dem alle: Walden af Thoreau!
Og så kunne det meget vel være, at det bliver New Forest af Klougart, tror der er noget - noget med natur - som jeg skal forholde mig til i den. Og jeg ved, at der står et eksemplar oppe i Thy, hvor jeg skal forbi og så behøver jeg jo ikke slæbe den med. 
Eller Naomi Kleins personlige klimaberetning Intet bliver som før - den har jeg i hvert fald på to-do-listen. Eller en af de mange gode populærvidenskabelige titler der er fremme for tiden; Sapiens, Træernes hemmelige liv, Odyséen om mennesket, har konstant dårlig samvittighed over, at jeg ikke får læst mere af den slags. 

Skal for resten lige huske at anbefale dig en billedbog - og den er for børn. Drageild af for mig ukendte svenskere. Det var jo til Viola på fem og så læste vi den og der var en god stemning og den klingede bare helt rent for mig, uden at den er prangende sprog- og billedmæssigt, mere stilfærdigt poetisk. Måske er Violas karakteristik er rammende "Det er ikke sådan en almindelig glad bog" - hun kunne jo have sagt "trist", men det gjorde hun altså ikke og den er ikke trist, den er, hmm, dyb og med åben slutning. I øvrigt var hun også helt med på Bjarne Reuters nye oplæsningsbog Elise og den brugte hun (måske fordi hun drømmer om at få en hund, brugt eller ej).

Men hvad læser jeg nu? Jamen egentlig så er jeg bare i gang med poesi, 2xsamlede digte: Tranströmer og  T.S.Eliot. Og i oversættelser - henholdsvis Peter Nielsen og Bo Green Jensen. Gode oversættelser, men jeg tror snart jeg bliver nødt til at slå over på originalerne. Tranströmer overrasker mig - og helt bogstaveligt, så er det sådan, at næsten hver linje overrasker dig og alligevel jo er helt naturlig. Eliot har bare noget frygtindgydende over sig og da jeg læste i dag, syntes jeg , at jeg så kimen til noget, som er blomstret i Inger Christensens poesi. Lige nu er det hans Fire kvartetter. 

Nej, nu ved jeg det: En skærsommernatsdrøm af Shakespeare, i Brunses oversættelse, den må jeg genlæse - og fx Arne Dahls midsommer-deckar En skærsommernatsdrøm får et ekstra lag, hvis man kender Shakespeare vidunderlige alfebesatte tekst.

Hvad mon du skal læse?

PS jeg synes også Alice af Judith Hermann er en super perle af en samling-noveller-som-alligevel-er-en-roman.

 

læsevenlige hilsener Mads

for at skrive en kommentar.
Materialer