Kære I, så blev det forår i Europa

11.04.18
og jeg kan godt se Kasper Colling sætter læseren på prøve med de talende dyr.

Selv har jeg siden sidst læst en nyskrevet "politisk fabel", ja, det var den herboende norske forfatters egne ord, da jeg stødte på ham i en kø ved mini-radiobilerne i Tivoli, hvor vores 5-årige, som nu er 6-årige, skulle ud at køre. Han hedder Jon Eirik Lundberg og at dømme efter Hos glasmaneterne, så har han et indgående kendskab til det norske universitetsmiljø - som den tenderer til at være en satire over. Men den er en hel del mere end det og er ganske overordentligt velskrevet, ja, til tider har den George Orwell-klasse. Plottet hurtigt: Olieboringer har udløst en miljøkatastrofe med oversvømmelser og store goplevæsener har overtaget magten og stræber frem for alt for total lighed.
Så må jeg også kunne klare "Det europæiske forår".

Og Knud Sørensen er blevet 90 siden sidst og fra pålidelig kilde har jeg, at digteren blev behørigt fejret af Gyldendal oppe i Nykøbing Mors. Jeg håber han føjer en tredje digtsamling til Først nu og Mere endnu, hans smukke "alderdoms-kirker" af nogle digte, som forekommer så naturlige som at trække vejret. Men det ved du jo.
Du ved også, at en amerikansk pendant kunne være Gary Snyder (f.1930), hvis digtsamling fra 2015 hedder "This present moment" - hvad skulle det være på dansk? Lige nu? Eller I dette øjeblik? Den er ikke oversat til dansk, endnu. Men hans Pullitzer-prisvinder fra 1974, Skildpaddeøen, er. Men det ved du jo.

Ja, du ved jo, at jeg gerne vil hjælpe lidt til med digtlæsningen. Lige nu kunne det så være Sten Kaalø's Mens lyset vokser. Han fra 1945, så han ser også livet lidt oppe fra. 
De er meget lettilgængelige, lidt natur, lidt gammel og ny kærlighed, nogle erindringer og så med et strint kristen overbevisning: "jeg går udenfor/og står/ja står endnu/oven i købet/vild med evangeliet/udenfor/til det lange udsyn/over høstet mark/lyd af svaner/svømmende/i luft/udenfor/snart gammel og/også af den grund/udenfor/naturen taler/ uafbrudt/med snegle/grene luft/fasaner" [fra "XXV"].

En flabet anmeldelse af en islandsk digter skrevet af Lars Bukdahl førte mig på sporet. Han skrev sådan med en let nedladende toning, at Sigurdur Palsson's Digtet husker røsten havde noget af det samme ligefremme og lidt hyggelige som Sten Kaaløs digte...

Blandt yngre navne har jeg haft gode oplevelser for nylig med Liv Sejrbo Lidegaards Vi er her og Julie Sten-Knudsens Spor efter fugle, begge med højt naturindhold.

Pligterne kalder, så jeg vil slutte af med at anbefale Sabbaths teater af Phillip Roth. Han har skrevet mange gode romaner, alle vidunderligt eksistentielt morsomme, vil jeg tro, men netop denne har sådan et indbygget #metoo-perpsektiv selv om den er fra midt-90erne. Og så advare lidt imod Af den anden verden af Svend Åge Madsen, man(d) og kvinde kan få ondt i hovedet af at følge med i denne robinsonade-odyssés navne på mennesker, ting og begreber! Eller: Prøv den, den udfordrer og bliver næsten politisk til sidst!! 

Nej, lad mig også lige få en fagbog med. En lille en og du kan læse den som ebog på ereolen: Om tyranni; 20 ting vi kan lære af det 20. århundrede skrevet af en historieprofessor fra Yale. Hvis du er lidt bekymret for de autoritære-totalitære tendenser rundt om i verden, så kan du få kvalificeret din bekymring lidt her og få gode råd til, hvordan man ruster sig til at gå imod disse strømninger. Og et af rådene er jo: Læs bøger!

Sikke mange lidt'er det blev til ;-) Håber at høre fra dig om lidt `,-)

PS på børnefronten så går det derudaf med Doktor Proktors pruttepulver, Ib Spang Olsens poetiske klassiker Kiosken på torvet var også et hit. Og når det bliver voksentid, så læser jeg forsigtigt i Rousseaus Emile; eller om opdragelsen, der er nu noget over de værker, som har nogle år på bagen. 

 

Materialer