Kære I, til min brors øbryllup var det mest den danske sangskat

04.08.17
...jeg fik læst og sunget; fra folkeviser til Benny Andersen over Ingemann og Grundtvig...

...og ikke mindst det åh-så relevante evigtunge hit af Thøger Larsen: Du danske sommer.
Øbrylluppet varede en lille uge og vejret var fornuftigt, begyndte først at regne, da vi skulle ind at spise:-) Og så sang vi den.

Jeg er i fuld gang med Klougarts New forest - og det går op og ned med min begejstring. Men stort og flot naturindhold, det er der. Hun er væsentlig. Og læser man romaner for at opleve og reflektere over dybe, smertefulde, overfladiske, glædelige menneskelige relationer, ja, så er det noget af en suppe, hun koger. 

Den store oplevelse siden sidst var Ind i vildmarken, en slags new-journalism historie af Jon Krakauer om den unge mand, som tragisk ender sine dage i Alaskas vildmark.
Filmatiseret af Sean Penn og det hele. Jeg sad sådan set længe og gnaskede den i mig og spurgte mig selv, om det nu også var "nødvendigt" for mig at læse den, om der var lidt følelsesporno i det...men så - og jeg vil kalde det mester-timing - begynder Krakauer på en historie fra hans egen ungdom, hvor han underforberedt begiver sig til Alaska for at bestige et bestemt bjerg...og så var det som om jeg var helt klar over hvorfor jeg "måtte" læse Into the wilderness

Så havde jeg - og datteren på 5 - sådan set også glæde af at læse Det lille hus i den store skov (som 1. bind af Det lille hus på prærien faktisk hedder). Det at det ikke er længere tid siden, 150 år, alt det land de skulle rydde, dyrke, kontrollere, strabadserne, farerne, bjørnene. Måske begyndte jeg at synes, at det var lidt sødt og artigt og protestantisk det hele, men så begynder den mindste af pigerne min sandten at blive meget misundelig på sin storesøster...og, vupti, pludselig tager faren - som har været fuldstændigt Captain Fantastic indtil da - en rem ned fra væggen, fordi den yngste skal belæres. Og så måtte jeg jo forklare det! Svært at komme videre der fra, men jeg nåede at få bekræftet værdien af at læse klassikere; indblikket i forfædrenes liv, både hårdt og rigt på følelser og oplevelser.

Fedt at du læser ungdomsbøger, det ville jeg også gerne tage mig sammen til. Det er så vigtigt, at der er noget til de unge og nogen til at formidle det.

Apropos digteren Signe Gjessing med de kosmologiske vers, så kom jeg lidt tilfældigt til at samle en bog op, som det viste sig, hun havde oversat(og dygtigt): Lærlingene i Sais af Novalis. Og så er vi altså så meget i Romantikken, som vi kan være det - fx også at det er et "romanfragment".  Men ud over det litteraturhistorisk interessante, så klinger den i forhold til vores samtid, hvor vi jo forsøger at få styr begrebet natur:
Naturforsker og digter har gennem et sprog altid vist som et folk.
Alt, hvad de første samlede og opstillede i store, ordnede masser,
har de andre forarbejdet til daglig næring og nødtørft for menneskelige
hjerter, og de har splintret og dannet denne umådelige natur
til mangfoldige, små, tiltalende naturer.

Naturer - ja, jeg oplevede filosof Hans Fink på Bloom-festivalen i Søndermarken, hvor han prøvede "at redde" begrebet natur fra at være intetsigende("alt er natur"), ved at sige, at der inden i Naturen findes alle del-naturerne...Det er nok ikke gjort dermed, men et lille filosofisk redningsbælte er det da nok. Har i øvigt pluklæst i Fysikkens filosofi, som er en ganske dækkende titel, lidt ujævn, men godt krydret med de berømte fysikeres liv og levned. Læste tidligere på året Syv små forelæsninger om fysik af Carlo Rovelli, som simpelthen er fortrinlig formidling af naturvidenskab.

På programmet nu: Fortidens slagmarker; krig og konflikt fra stenalder til vikingetid af den berømmede formidler fra Moesgaard, Jeanette Varberg. Det er en del af tovholder-jobbet i Herreværelset, den faglitterære læseklub på Valby Bibliotek. Deltagerne har alle læst hver deres bog til næste gang d. 17. aug. og så bliver efterårsprogrammet lagt ud fra det.

Håber du har fået læst en masse i din ferie!? Bente nåede lige at gøre mig nysgerrig på Vigdis Hjorths Arv og miljø(inden hun gik på pension), den blev ved at rumstere, sagde hun, selv om hun slet ikke er til den slags barske historier. Har du læst den? For resten - apropos din gode oplevelse med Klougart som indlæser - så snakkede Bente også om det geniale med lydbøger, men at forfatterne sjældent var de bedste oplæsere, med Inger Christensen som undtagelsen

PS Under Hesselholdt sejren, Vivian hæver sig sprogligt over de fleste, men jeg synes egentlig ikke den er vellykket - hun skulle have vundet med en anden. 

 

Letlæselige hilsener fra mig

 

for at skrive en kommentar.
Materialer