Kære M, papirbøger, kaffe og kølige morgentimer

er for mig en fin cocktail, mens der resten af dagen varmes kraftigt op under lydbøger og podcasts…

….og det er især, når det efter fyraften er kolonihavetid.

Morgenlæsningen består af Édouard Louis’ ”Færdig med Eddy Bellegueule” og Christian Tornbakkes ”Det godes pris”.

Den første bl.a. fordi Thomas Korsgaard omtalte den i Skønlitteratur på P1 som en inspiration til eget forfatterskab. Har du læst ham?? Korsgaards debutroman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” er god og også meget morsom midt i de ellers noget dystre beskrivelser af fortællerens opvækst. Jeg oplevede Korsgaard i boghandlen ”Det var Zittans”, og han er meget lig sin bog morsom og skjult dyster på samme tid. Han har netop udgivet sin toer ”En dag vil vi grine af det”, som jeg glæder mig til at læse.

Den anden - ”Det godes pris” fordi min nevø Jakob, som jeg for mange år siden introducerede til Jens Chr. Grøndahls forfatterskab, for mig har løftet sløret for, at det er samme Grøndahl, der har skrevet romanen under pseudonymet ”Tornbakke” – nå, men det var nok kun mig, der ikke vidste det…. Umiddelbart ikke vildt interessant, men meget underholdende politisk thriller i kraft af at være nøgleromansagtig.

Anne-Lise Marstrands ”Sorgens grundstof” – er en flot og imponerende bog, og når det er sagt, må jeg indrømme, at jeg endnu ikke er kommet helt igennem den.

Det er så gået meget bedre med Helle Helles ”De”, der omfangsmæssigt og indholdsmæssigt passer mig bedre. Jeg kan relatere eget liv til Helle Helles romaner, og den seneste udgivelse er ingen undtagelse. Hendes beskrivelser af dagliglivet i firserne efterlader så meget mere af egne genkendeligheder, som man som læser kan fylde bogen op med: fx da man som barn/ung tidligt en vintermorgen mødte i skolen med frosne spidser i det nyvaskede hår. – hvem har ikke prøvet det ? Den meget nære relation, der i romanen er mellem mor og datter er så rørende smuk, at det gør helt ondt.

Åh og så har jeg også haft fat i Nikolai Zeuthens "Buemundet guitarfisk" med undertitlen "en prekær kommedie". Den er morsom, meeen jeg kan da ikke sige mig fri for, at få rigeligt af hovedpersonens ikke bare selv- men noget nær altdestruktive adfærd. Titlen refererer i min læsning til en stræben efter det, man næsten ikke kan få - her i form af et sjældent samlekort fra Føtex. Jeg er ret vild med Zeuthen - hans roman "Verdensmestre" er bestemt også værd at læse. Han har også skrevet digte "Stråler", som jeg har reserveret. Lyrikken lever hos mig en meget skjult tilværelse her i varmen. Aprospos varmen, så tager Zeuthen i den grad temperaturen på samfundet, det politiske korrekte og vores evige jagt på at blive så "rigtige".

I december skrev jeg til dig om Torben Munksgaard, og ham vil jeg lige slå endnu et slag for. Jeg har lige genlæst ”Retrograd” om manden, der i sin midtvejs krise i sin forskrækkelse over, hvor han er endt nægter at blive ældre og i stedet indleder et ”nyt” liv, hvor han bliver yngre og yngre. Giver det satte, ordentlige og etablerede fingeren og ja, det kommer der en rigtig underholdende roman ud af. Anbefales ikke på lyd !!

Til havearbejdet er det krimiforfatteren Håkon Nessers krimiserie med Kommissær Van Veeteren, som jeg lytter mig igennem sammen med de litteraturpodcast og andet, som jeg kan finde. Der er bl.a. "Skønlitteratur på P1" Gyldendals podcast, Vores egne "Børnebogcast" og "Bag om København" - og ja - trænger jeg til en seriøs opdatering på ugen, så tager jeg lige "Det vi taler om" (i brudstykker...).

Historieklubbens næste sæson inddrager Birgithe Kosovic med de to bind om Erik Scavenius ”Den inderste fare”. Første bind gjorde mig klogere på den danske regerings udfordringer under 2. verdenskrig og Kosovics opbygning af romanen med hovedpersonens private oplevelser var muligvis lidt meget, men gjorde måske også læseoplevelsen mere underholdende. Jeg glæder mig til at læse andet bind, som netop er udkommet.

En anden roman jeg ser frem til er Knud Romers nye roman "Kort over paradis", der udkommer i starten af juni måned.  

Min mand Jens har netop afsluttet Wung Sungs ”En anden gren” – Han var godt underholdt af romanen, der fortalte en interessant historie om forfatterens familie og han bemærkede at et gennemgående tema : Frygten for det fremmede – jo stadig er meget aktuelt.

Og ser jeg tilbage på det skrevne, så har jeg allerede flere titler, der ligger og venter på den snarlige sommerferie. 

God sommer til dig. 

De bedste hilsner fra I

 

Materialer