Kan vi lande på Mars?

Perseverance - en rover fra jorden - skal lande på Mars den 18. februar 2021. Men kommer den til at lande sikkert og hvordan kan man egentlig rejse til en anden planer?

Hver gang vi kigger op, er det der – rummet!
Det store mørke med små definerede glimt af lys fra fjerne solsystemer.

Der er gennem tiden skrevet mange bøger om hvad der gemmer sig derude - både forfattere og forskere har budt ind med tanker og teorier.
I aften kommer rummet en lille smule nærmere - for der er det planen at et fartøj fra NASA skal lande på Mars.

Gennem de sidste syv måneder har Mars-roveren Perseverance taget den lange vej fra jorden for at vi kan blive klogere på alt det der findes på Mars.

Det er en farefuld færd. For da først fartøjet var sendt afsted kunne man ikke lige stramme en bolt eller rette en fold i de dele der skal sikre at Mars-roveren lander godt på planeten. Der kan ske alt lige fra at den lander præcis der hvor forskerne vil have den til at lande til at den eksplodere på vejen ned.

Så der kommer til at være mange øjne de kigger med, når der bliver åbnet for livestreamet fra de 19 kameraer på Perseverance og endnu vildere; vi kommer for første gang måske til at høre lyden af landingen på Mars - for der er mikrofoner med!

Formålet med rejsen er at samle viden om planeten i det der bliver kaldt Jezero-krateret - en udtørret flodbund.
Her vil man gerne undersøge om der optræder nogle af de samme forhold som har skabt liv på jorden og man vil lave forsøg der kan pege i retning af om man måske i fremtiden vil kunne lave ilt på planeten – noget der vil være vigtigt at vide når man overvejer at sende mennesker afsted.

Du kan følge marslandingen på DRs hjemmeside dr.dk fra kl 20.30 hvor der løbende vil være opdateringer og, som med alle andre rumfarts eventyr, så er det også muligt at følge med på NASAs hjemmeside i deres live sending; https://www.nasa.gov/nasalive  (den er på engelsk).

Mens vi spændt venter på at finde ud af hvordan det går, har vi på biblioteket fundet nogle gode bøger frem til rum-interesserede
Der er både bøger til dig der lige er begyndt at interessere dig for rummet, dig der gerne vil vide mere end navnene på planeterne og nogle bøger til de voksne, så de kan bevare overblikket over hvad der er sket side de lærte om det i skolen. 
God læselyst!

Er du lige begyndt at interesserer dig for rummet;

Ved du lidt – men vil gerne vide mere?

Er du voksen og vil du gerne have et overblik

Kilde; NASAs pressepakke om Perseverance projektet
https://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/mars_2020/landing/ 

NASA/JPL-Caltech
18.02.21