Karen Blixen - en magisk storyteller

19.05.17
I dag uddeles Blixen prisen, som selvfølgelig er opkaldt efter vores store forfatter Karen Blixen

Indbegrebet af dansk kulturarv
Karen Blixen er sammen med H.C. Andersen og Søren Kierkegaard med i en fornem eksklusiv forfatterklub, som både er indbegrebet af dansk kulturarv og samtidig beundret og elsket verden over.

Mit Afrika – malerisk forhistorie
Karen Blixen blev dog først forfatter i en moden alder. Sydney Pollacks storslåede film ”Mit  Africa” med Meryl Streep i hovedrollen har gjort sit til, at mange kender den maleriske forhistorie til hendes forfatterskab. I 1914 giftede den velhavende frøken Karen Dinesen sig med sin halvfætter baron Bror Blixen-Finecke for derefter at slå sig ned i Kenya på hendes elskede kaffefarm. Ægteskabet var ulykkeligt, og farmen gik dårligt, men i denne periode udfoldede og finpudsede hun sit magiske fortællertalent med sin elsker Denis Finch Hatton som fortryllet tilhører.

Storyteller
Hans tragiske død og den endelige økonomiske nedtur med kaffefarmen sendte hende i 1931 tilbage til sit barndomshjem Rungstedlund. Til hele verdens fryd begyndte hun nu at skrive sine mageløse smukke fortællinger fra fjerne lande og tidsaldre. Hun betegnede altid sig selv som storyteller. Om sin bevidst klassisk gammeldags stil ønskede hun at udtrykke ”en ånd om mod og skæbne, der ikke findes i moderne tid.”

Livsvalg, opgør og skæbne
I 1934 kom ”Syv fantastiske fortællinger”, i 1937 ”Den afrikanske farm” og 1942 ”Vinter-eventyr” som er de 3 udgivelser, hun er mest berømt for. Menneskers skæbne og livshistorie er de absolutte omdrejningspunkter, og hun gør det i sin helt egen og helt enestående aristokratiske stil. De fleste af Karen Blixens fortællinger er henlagt til aristokratiske miljøer i perioden 1740-1870, og virkemidlerne er hentet fra en klassisk fortællekunst, der ikke var traditionel for Blixens egen tid. Hun lægger op til læseren at tænke sin historie igennem, overveje sine valg, sine opgør med konventionerne og sin skæbne.

Oprindeligt skrevet af Karen Kærgård, Varde Bibliotek.

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Syv fantastiske Fortællinger (Ill. Dronning Margrethe II)

Af Karen Blixen (2002)
Læs mere
Karen Blixen: Skæbne-anekdoter (Moderne retskrivning)
Reservér
  • Bog

Skæbne-anekdoter (Moderne retskrivning)

Af Karen Blixen (2005)
Læs mere
Spørg biblioteket